Motivasyon Araçlarının Algılanma Düzeylerinin Sektörlere Göre Analizi

Amaç – Günümüzde hangi endüstri dalı olursa olsun tüm kamu veya özel işletmelerin genel olarak ortak hedefi çalışanlarının çabalarını işletme amaçları doğrultusunda yoğunlaştırmaktır. Daha genel anlamda, söz konusu işin yapılabilmesi için, çalışanın istekli olmasını, işi benimsemesini ve işin gerçekleşebilmesi için yüksek çaba göstermesini sağlamaktır. Çalışandan beklenen bu davranışların elde edilebilmesinde ise motivasyonunun sağlanması oldukça önemlidir. Ancak motive edici araçların tanımlanması, temellendirilmesi ve çalışan motivasyonunun sağlanması oldukça zor ve karmaşık bir olgudur. Motivasyonun bu karmaşık ve çok yönlü yapısından dolayı ise motive edici araçların her sektör ve işletmede aynı etkiyi göstermeyebilmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, çalışanların motivasyon araçlarının algılama düzeylerinin ortaya konulması ve sektörel açıdan farklılaşmasına sebep olan faktörler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yöntem – Bu araştırmada, nicel araştırma yaklaşımı temel alınmış olup, verilerin toplanmasında ise anket tekniğinden faydalanılmıştır. Bu açıdan araştırmada veriler elde edilirken örneklem yöntemine gidilmiştir. Bu kapsamda araştırma kapsamına giren hizmet sektörünün alt sektör çalışanlarını temsil ettiği düşünülen çalışanlara anket uygulaması yapılmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan anket 2018-2019 yılları içerisinde araştırma kapsamı içerisinde yer alan sektör çalışanlarından tesadüfî örnekleme metodu ile seçilen toplam 373 kişiye uygulanmıştır. Bulgular – Yapılan analiz sonuçlarına göre, araştırma kapsamında belirlenen motivasyon araçlarının algılanma düzeylerinin sektör değişkenine göre farklılık gösterdiği ve bu motivasyon araçlarının farklı sektörlerde farklı biçimlerde sıralandığı görülmüştür. Tartışma – Bu anlamda çalışan motivasyonunun başarılı bir şekilde sağlanabilmesi için çalışanın bağlı bulunduğu sektör tipine göre değerlendirilmesi ve sektör değişkenine göre ayrılan her bir çalışan grubuna yönelik olarak onları doğru şekilde motive edecek motivasyon araçlarının sunulmasının önemli bir zorunluluk olduğu düşünülmektedir.

(Analysis of Perception Levels of Motivatıon Tools According to Sectors)

Purpose – Today, no matter which industry field they are in, the common goal of all public or private enterprises in general is to intensify their workers’ efforts towards the goals of the enterprise. In a more general sense, for the relevant work to be done, it is to ensure them to be willing, to embrace the work, and to show great amount of effort in order for work to be done. It is quite important to provide motivation in order to get these behivors from the workers which are expected from them. However, it is quite a difficult and complex phenomenon to define and to ground motivational tools and to ensure worker motivation. Because of this complex and multi-directional structure of motivation, motivaitonal tools may not show the same effects for every sector and enterprise. From this point forth, it is endeavored to reveal workers’ perception levels of motivational tools and to comparatively evaluate the factors causing them to differentiate according to the sector. Design/methodology/approach – In the study, quantitative research approach is used as base and survey technique is benefited for data collection. In this respect, when the data is gathered, sample technique is used. Within this scope, a survey is conducted with the workers who are thought to represent the workers of the sub-sectors of service sector which is within the scope of the research. The survey prepared accordingly is conducted with 373 individuals chosen with random sampling method from workers of sectors within the scope of the study in years of 2018 and 2019. Findings – According to the results of the analysis, ıt is observed that perception levels of the specified motivational tools in the study differentiate according to sector factor and line up differently in different sectors. Discussion – In this sense, in order to ensure worker motivation successfully, it is considered as an important obligation to evaluate the workers according to their sector type and provide the motivational tools which are going to motivate them in the right way considering the worker groups separated according to the sector factor.

___

  • Altok, T. (2009). Çalışanların Motivasyonunu Etkileyen Faktörlere İlişkin Hizmet ve İmalat İşletmelerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Çiçek, D. (2005). Örgütlerde Motivasyon Ve İş Yaşam Kalitesi: Bir Kamu Kuruluşundaki Yönetici Personelin Motivasyon Seviyelerinin Tespit Edilerek İş Yaşam Kalitesinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Ekşi ve Akçi, (2009). Sektör Farklılıklarının Finansal oranlar Üzerindeki Etkileri: İmkb İmalat Sanayi Firmalarında Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.14(1),115-126
  • Eroğlu, F. (2000). Davranış Bilimleri, Beta Basın Yayın Dağıtım, İstanbul,
  • Eren, E. (2010). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., 12. Baskı, İstanbul.
  • Hodgson, W. (1997). The Iebm Habdbook of Organizational Behavior, International Thomson Business Press Londan.
  • Koç ve Topaloğlu, (2012). İşletmeler İçin Yönetim Bilimi. Genişletilmiş ve güncellenmiş 2. Baskı. Seçkin yay. Ankara.
  • Koçel, T. (2014). İşletme Yöneticiliği, Genişletilmiş 15. Baskı, Beta Basım yayınları., İstanbul.
  • Kuşluvan, Z. (1999). Örgütlerde Motivasyonun Önemi ve Kullanılan Motivasyon Araçları, Human Resources: İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi, 3(3),55-64.
  • Örücü, E. ve Kanbur, A. (2008). Örgütsel-Yönetsel Motivasyon Faktörlerinin Çalışanların Performans ve Verimliliğine Etkilerini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir çalışma, Yönetim ve Ekonomi, 15(1), 85-97.
  • Rashid ve Rashid, (2012). Work Motivation Differences between Public and Private Sector. American International Journal of Social Science. 1 (2), 24-33.
  • Sapancalı, F. (1993). Çalışanların Güdülenmesinde Kullanılan Özendirici Araçlar, Verimlilik Dergisi, 22 (4), 55-62
  • Hellriegel, D.; Slocum, J. W. ve Woodman, R. W. (1992). Organizational Behavior, St. Paul: West Publishing Company, USA.
  • Katz ve Kahn, (1997). Örgütlerin Toplumsal Psikolojisi (Çev. Can, H., Bayar, Y.) TODAİE Yayınları, Ankara.
  • Bentley, T. (2006). Takımınızın Yeteneklerini Geliştirmede İnsanları Motive Etme, Çev. Onur Yıldırım, Hayat Yayınları, İstanbul.