Kurumsal Yönetim Standartları Ağırlıklandırılmış Kalite Analizi

Sağlık ve sağlık hizmetleri sunumu, insan yaşamının kaliteli bir şekilde sürdürülmesinde ve devamlılığının korunmasında her zaman kilit önem taşıyan bir konu olmuştur. Sağlık hizmetleri sunum kalitesinde kuşkusuz en önemli unsur hastane yönetimi, kurumsallaşma ve stratejik yönetim süreçlerinin uygulama başarısıdır. Karmaşık bir yapıda hizmet sunan hastanelerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi, hastanenin kurumsallaşma düzeyi ile yakından ilişkilidir. Bu çalışma, Sağlıkta Kalite Standartları Hastane Setinde yer alan Kurumsal Hizmetler ve Destek Hizmetleri standartlarının Sağlık Hizmetleri Çok Boyutlu Kalite Modeli ile ağırlıklandırılmış kalite analizini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla standartların ve standart puanlarının Model ile yapılan analizlerinde; yapı, süreç, çıktı, teknik ve fonksiyonel kalite açısından dağılımları belirlenerek değerlendirilmiştir. Sonuç olarak kurumsallaşma adına SKS-Hastane'nin ÇBKM bakımından güçlü ve zayıf yönleri olduğu görülmüş, hastane yönetiminin etkinliğini artırmak ve kurumsallaşmak için SKS-Hastanenin çıktı odaklı standartlarının güçlendirilmesi önerilmiştir.

Corporate Governance Standards Weighted Quality Analysis

Providing health and health services always plays important role in maintenance of human life in a quality way and protection of its continuity. The most important factors to achieve health services quality are the structure of hospital management, institutionalization and the success of the strategic management process. It is closely associated with the hospital's level of institutionalization to achieve effectively managing hospital services in its complex structure. This study aims to achieve the standards of quality analysis of Corporate Services and Support Services Health Services dimensions of the Standards of Quality in Health Hospital Kit with the weighted Multidimensional Quality Model. For this purpose; by determining the distribution in terms of structure, process and outcomes technical and functional quality were evaluated by the analysis of standards and standards' points with the model. As a result, SKS-Hospital was found to have the strengths in terms of institutionalization and weaknesses on behalf ÇBKM and additionally SKS-Hospital has been proposed to strengthen the outcome-oriented standards for institutionalization and to improve the efficiency of hospital management.

___

  • AKAR Ç., ÖZGÜLBAŞ, N., (2003), Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Anadolu Üniversitesi Yayın No: 1388, Eskişehir, s. xii.(vii)
  • BOULDİNG W, A. KARLA R, STAELIN, VA, ZEİTHAML (1993). A Dynamic Process Model of Service Quality: from Expectations to Behavioral Intentions. Journal of Marketing Research, (February): 7-27.
  • CRONİN JJ, TAYLOR SA (1992). Measuring Service Quality: A Reexamination and Extension. Journal of Marketing. 56 (July):55-68.
  • DONEDEBİAN, Avedis, Explorations in Quality Assessment and Monitoring, 1, The Definitions of Quality and Approaches to Its Assessment, Ann Arbor, MI: Health Administration Press, Michigan,1980
  • GÜNDAŞ, A., (1968), "Fonksiyonel Hastane Organizasyonu, Hastane İdareciliği Dergisi, Sayı:4, s. 8.
  • KARPUZOĞLU, Ebru. (2004), Büyüyen ve Gelişen Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma, İstanbul, Hayat Yayınları, 4. Baskı, 2004.
  • KAVUNCUBAŞI Ş., KISA A., (2002), Sağlık Kurumları Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayın No: 1429, Eskişehir, s. 68.
  • KAVUNCUBAŞI, Ş., (2000), Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi,Ankara, s. 5-7.
  • KAVUNCUBAŞI, Ş., ESATOĞLU, A.E, (1998), Sağlık Hizmetlerinin Kalite-sinin Hemşirelik Hizmetleri Açısından Değerlendirilmesi, Hemşirelik ve Ebelik Eğitimi ve Uygulamalarında Toplam Kalite Yönetimi (Der: Y.Öztürk), Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri
  • KAYA, S. (2005); Sağlık Hizmetlerinde Sürekli Kalite Geliştirme, Ankara, Pelikan Yayınları
  • KAYRAL, İ, (2015), "Hizmet Kalitesi ve Sağlık Hizmetlerinde Çok Boyutlu Kalite, Detay Yayıncılık, Ankara
  • KAYRAL, İ., (2014), "Sağlık Hizmetlerinde Kalite Karmaşası: "Sağlık Hizmetleri Çok Boyutlu Kalite Modeli", Verimlilik Dergisi, s. 65-81
  • ŞAHMAN, İ., TENGİLİMOĞLU, D., IŞIK, O., (2008), Özel Hastanelerde Yönetimin Profesyonelleşmesinin, Kurumsallaşma Süreci Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Alan Çalışması, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 / 2, 1-23
  • SEÇİM H., (1991), Hastane Yönetimi ve Organizasyonu-Türkiye'de Hastanelerin Organizasyonu İçin Bir Model Önerisi, İşletme Fakültesi Yayın No:252, İstanbul, 1991, s. 5.
  • ŞENCAN, İ., ÜNAL, D., DEMİR, M., GÜLER H., ÖZTÜRK, A., TARHAN, D., GÖKMEN, D., AZARKAN, N., KAYRAL, I.H., KOCA, E., KESEN, E., ÖNDER, Ö., DOLUKÜP, I., KAPAN, S.H., DEMIR, B., BEYLİK, U., ÖZEN, Ö., SARIOGLAN, Ç., BAGIRSAKÇI, Ş.Y., BALCI, E., SALUVAN, M., AKSU, M., YALÇIN, E., AYKANAT, A.,HAKBILEN, G., (2015), Sağlıkta Kalite Standartları Hastane, TC Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • UZUNÇARŞILI, Ü., TOPRAK, M. ve ERSUN, O.. (2000), Şirket Kültürü ve İş Prensipleri, İstanbul Ticaret Odası Yayın No:4, İstanbul
  • ZEITHAML, V.(1998). A Consumer Perceptions of Price, Quality and Value: A Means-End Model and Synthesis of Evidence, Journal of Marketing. 52, 3: 2-22.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu