KOBİ’lerde Yönetim: Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Amaç: Bu çalışmada KOBİ’lerin karşılaştıkları yönetim sorunları ve yönetim fonksiyonları arasındaki ilişkilerin tespit edilerek, en çok hangi fonksiyonlar açısından sorun yaşadıklarının belirlenmesi ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada Şırnak’ta faaliyet gösteren KOBİ yöneticileriyle anket yapılarak yönetim fonksiyonlarına ilişkin karşılaştıkları sorunlar belirlenmiştir. Daha sonra fonksiyonlar arası ilişkiler regresyon analizi yapılarak incelenmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre KOBİ yöneticileri en çok denetim; en az koordinasyon fonksiyonunda sorunla karşılaşmaktadır. Denetim dışındaki fonksiyonlar arasında pozitif korelasyon bulunmuş, denetim fonksiyonu ile sadece koordinasyon fonksiyonu arasında negatif, ancak anlamlı olmayan bir korelasyon bulunmuştur. Planlama fonksiyonunun, denetim haricindeki fonksiyonlar üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu; organizasyon fonksiyonunun yöneltme ve koordinasyon fonksiyonları üzerinde; yöneltme fonksiyonunun da koordinasyon ve denetim üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Tartışma: Bu sonuçlara göre KOBİ yöneticilerinin sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli planlamaya da önem vermeleri gerekmektedir. Planlama doğrultusunda biçimsel bir örgüt yapısı belirlenmesinin, yetki ve sorumluluklar konusunda bir politika izlenmesinin, çalışanlarla koordineli hareket edilmesinin ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesinin yapılamasının işletmenin başarısını etkileyeceği öngörülmektedir.

Management in SMEs: Problems And Solution Suggestions

Purpose – In this study, it is aimed to determine which functions SMEs have the most problems in and to develop solutions to these problems by detecting the management problems and the relationship between the management functions. Design/methodology/approach – In the study, a survey was conducted with the SME executives operating in Şırnak and the problems they encountered regarding the management functions were determined. Then the relations between the functions were examined by regression analysis. Findings – According to the results of the survey, SME managers have the most problems in control function; have less problems in coordination function. A positive correlation was found between the functions except the control function and a negative but not significant correlation was found between the control function and the coordination function only. It is identified that the planning function has a significant positive effect on other functions other than control, the organization function has a significant positive effect on the leading and coordination functions. It has also been determined that the leading function has a positive effect on coordination and control functions. Conclusion – According to these results, SME managers should pay attention not only to short-term planning but also to long-term planning. It is recommended that determining a formal organizational structure in line with planning, adopting a policy on the authorities and responsibilities, coordinating with the employees and evaluating the results will affect the success of the firms.

___

  • Can, H. ve Güney, S. (2007). Genel İşletme: İlkeler, Kavramlar, Kurumlar. İstanbul, Arıkan Basım.
  • Gümüştekin, G. E. (2005). KOBİ niteliğindeki aile işletmelerinin yönetim ve organizasyon sorunları: kütahya seramik sanayi örneği. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 71-93.
  • Koçel, T. (2010). İşletme Yöneticiliği. İstanbul, Beta Basım.
  • Küçük, Y. (2016). SPSS ile İstatistik, Biyoistatistik ve Modern Bilimsel Araştırma. İstanbul, Hünkar Ofset.
  • Özgener, Ş. (2003). Büyüme sürecindeki KOBİ’lerin yönetim ve organizasyon sorunları: Nevşehir un sanayi örneği. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 137-161.
  • Özkanlı, Ö. ve Namazalieva, K. (2006). Kırgızistan’da faaliyet gösteren bazı küçük veorta ölçekli işletmelerde yönetim sorunları üzerine bir araştırma. Bilig, 97-125.
  • Serinkan, C. ve Cabar, H. (2008). KOBİ’lerin yönetim ve organizasyon sorunları. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 1-27.
  • Tabachnick, B. G. and Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston, Allyn and Bacon.
  • Torlak, Ö. ve Uçkun, N. (2005). Eskişehir’de KOBİ’lerin pazarlama ve finansman sorunları ara kesiti. Sosyal Bilimler Dergisi, 199-215.
  • Üçok, T. (2008). Yönetim Fonksiyonu, Üner, M. (Ed), Genel İşletmecilik, Ankara, Detay Yayıncılık, 71-112.