İşgörenlere Yönelik Olarak Düzenlenen Rekreasyon Aktivitelerinin Örgütsel Sessizliğe Etkisi

Amaç – Bu araştırmada; çalışanlar için düzenlenen rekreasyon aktivitelerinin önemini vurgulamak ve rekreasyon aktiviteleri ile çalışanların sessizlik durumuna ait ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem – Amaç doğrultusunda; demografik özellikler, rekreasyon ifadeleri ve örgütsel sessizlik ölçeğinden yararlanılarak anket uygulaması yapılmıştır. İşgörenlerin sessizliği ile rekreasyon aktiviteleri arasındaki ilişkilere ait sonuçlar saptanmış ve tablolara yansıtılmıştır. Bulgular – Araştırmaya 388 adet hizmet sektöründe çalışan birey katılmıştır. Sonuç olarak araştırmaya katılan çalışanların örgütsel sessizliği ve rekreasyonel aktiviteler arasındaki ilişki demografik özellikleri de göz önünde bulundurularak araştırmaya yansıtılmıştır. Tartışma – Çalışanların rekreasyon aktivitelerine katılımlarına bağlı olarak sessizlik davranışları değişmektedir. Çalışanların mücadeleci, kararlı ve yeniliğe açık olmaları için rekreasyon aktiviteleri ile motivasyonları yükseltilerek sessizliğe yönelik bir davranış göstermemelerini sağlamaktadır. Çalışanların rekreasyon aktivitelerine katılımlarının düşük olması ise çalışanların çeşitli nedenlerle sessiz kalmayı tercih etmelerine neden olmaktadır.

The Effect of Recreational Activities Organized for Employees on Organizational Silence

Purpose – In this study; It is aimed to emphasizetheim portance of recreation activities organized for employees and toreveal there lationship between the recreation activities and the silence status of the employees. Design/methodology/approach – For the purpose; Demographic characteristics, recreation expressions and organizational silence scale were used in the questionnaire. The results of the relationship between employee silence and recreation activities were determined and reflected in the tables. Findings – 388 employees participated in the study. As a result, there lation ship between the organizational silence and recreational activities of the participants was reflected to the study considering the irdemo graphic characteristics. Discussion – Silence behaviors vary depending on the participation of employees in recreational activities. In order to ensure that the employees are motivated, determined and open to innovation, their motivation is increased through recreation activities and they are not allowed to show silence. Low participation of employees in recreational activities causes employees to choose to remain silent for various reasons.

___

  • Arslan, A. & Yener, S. (2016). İşgören Sesliliği Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması Çalışması. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14(1), 173-191.
  • Ceyhan, A. A.,&Siliğ, A. (2005). Banka çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri ile uyum düzeyleri arasındaki ilişkiler.
  • Çaloğlu, D. Ö. (2014). Örgütsel sessizlik ve kültürel değişkenler üzerine ampirik bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ufuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ercan, A., (2014). “Sessizleşen Örgütlerde Öz Yeterlilik Algısının Rolü: Alanya’daki Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma” ,Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Gürdoğan, A. & Atak, O. (2016). Çalışanların Demografik Özellikleri İle Örgütsel Sessizlikleri Arasındaki İlişki: Beş Yıldızlı Otel Örneği. Journal of International SocialResearch, 9(44).
  • Gülşen, P. (2015). İşletmelerde Psikolojik Şiddet ve Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,İstanbul.
  • Hirschman, A. O. (1970). Exit, voiceandloyalty: Responsestodecline in firms, Organizations, andStates. Cambridge, London: Harvard UniversityPress
  • Kök, S. B. & Özcan, B. (2012). Örgüt kültürünün oluşumunda etkili olan faktörler ve örgütsel bağlılık ilişkisi: bankacılık sektöründe bir araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 7(2).
  • Küçük, K. (2017). Örgütlerde düzenlenen rekreasyon etkinliklerinin çalışanların yabancılaşma düzeyleri ile ilişkisi. Yüksek lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Milliken, F. J.,Morrison E. W., &Hewlin, P. F. (2003). An exploratory study of employee silence: issues that employees don’t communicateup wardand why. Journal of Management Studies, 40(6), 1453-1476. https://doi.org/10.1111/1467-6486.00387
  • Morrison, E. W.,&Milliken, F. J. (2000). Organizational silence: a barrier to change and development in a pluralistic. The Academy Of Management Review, 25, 706-725.
  • Nakip, M. (2003). Pazarlama Araştırmaları Teknikler ve SPSS Destekli Uygulamalar. Ankara: Seçkin Kitabevi.
  • Özgan, H. & Külekçi, A. G. E. (2012). Öğretim Elemanlarının Sessizlik Nedenleri ve Üniversitelerine Etkileri/The Reasons of Academic Staff Silence and Its Effect on Their University. e-International Journal of Educational Research, 3(4).
  • Özoğlu, Buket. (2010). Tüketici Odaklı Yaklaşım İle İnternet Bankacılığı FaaliyetleriniDeğerlendirmeye Yönelik Bir Uygulama. Erciyes Üniversitesi Sosyal
  • Öztürk, Y. Ve Kenzhebayeva, A. (2013). Turizm Sektöründe Hizmet Kalitesi: Türkiye ve Kazakistan’daki Termal Otel İşletmelerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(4).
  • Tezcan, N. (2007). Rekreasyon etkinliklerinin çalışanların performansları üzerine etkilerinin incelenmesi: (kocaeli trakya birlik), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Van Dyne, L.,Soon, A., &Botero, I. C. (2003). Conceptualizing employee silence and employee voice as multidimensional constructs. Journal of Management Studies, 40(6), 1359-1392. https://doi.org/10.1111/1467-6486.00384
  • Yanık, C.(2012). Örgütsel sessizlik ve güven arasındaki ilişki ve eğitim örgütlerinde bir araştırma. Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim yönetimi ve Denetimi Anabilim dalı, yüksek lisans tezi, İstanbul.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu