Hemşirelerin Örgütsel Sinizm Düzeylerinin İncelenmesi

Örgütlerin değişen bir çevre içinde bulunması, sürekli gelişimi zorunlu kılmıştır. Bu değişime ayak uydurmak, hem örgütün fiziksel ve teknolojik imkânlarının geliştirilmesi, hem de insan kaynağının geliştirilmesiyle mümkün olmaktadır. Özellikle Sağlık Sektörü içerisinde yer alan hastanelerin birincil görevi hizmet üretmektir. Bu özelliğinden dolayı insan kaynakları diğer sektörlere göre daha büyük bir öneme sahiptir. Örgütler çalışanlarının en üst düzeyde performans göstermesini sağlamak isterler. Fakat çalışanlar bazı nedenlerle örgütle ilgili olumsuz tutumlar sergileyebilirler. Bu tutum kökeni Antik Yunan'a dayanan "sinizm" kavramıyla açıklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; çalışanların örgütsel sinizm düzeylerini belirlemektir. Ayrıca çalışanların örgütsel sinizm düzeyleri ile çalışanların yaş, eğitim durumu, meslekteki hizmet süresi ve hastanedeki hizmet süresi arasında anlamlı farklılık olup olmadığını incelemektir. Çalışma kapsamında 391 hemşireye anket uygulanmış ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda hemşirelerin orta düzeyde örgütsel sinizm davranışını gösterdiği ifade edilebilir. Ayrıca hemşirelerin örgütsel sinizm boyutlarından davranışsal boyutla meslekteki hizmet süresi arasında, bilişsel boyutla çalışma süresi arasında, duyuşsal boyut ve bilişsel boyut ile eğitim durumu arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Yaş değişkeni ile örgütsel sinizmin boyutları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.

Organizational Cynicism Levels of the Nurses

That the organizations' being in a changing environment necessitated the permanent change. To keep pace with this change is possible with both developing the organizations' physical and technological possibilities and improving human resources. Especially, the prime duty of hospitals which appear in health sector is to produce service. Due to this feature, human resources have a greater importance than the other sectors. Organizations want their employees to show maximum level of performance. However, employees may show negative attitudes about organizations because of some reasons. This attitude is explained by the concept 'cynism' whose origin is based on ancient Greek. The aim of this study is to determine the employees' organizational cynism levels. What's more, the aim is to determine whether there is a significant difference between employees' organizational cynism levels and their age, educational status, length of service in the profession and the length of service in the hospital. Within the scope of the study, a questionnaire was applied to 391 nurses and the results were analyzed statistically. At the result of the study, it can be expressed that nurses show intermediate level of organizational cynism behavior. Furthermore, a significant difference was found between nurses' the length of service in the profession and behavioral dimension which is out of organizational cynism dimensions, between cognitive dimension and the length of work, between affective dimension with the cognitive dimension and educational status. A significant difference wasn't found between age variable and organizational cynism dimensions.

___

  • Abraham, R. (2000). Organizational Cynicism: Bases and Consequences. Generic, Social, and General. Psychology Monographs, 126(3), ss. 269-292.
  • Alan, H. ve Fidanboy, C. (2012). Sinizm, Tükenmişlik ve Kişilik Arasındaki İlişkiler:Bilişim Sektörü Çalışanları Kapsamında Bir İnceleme. 11. Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi, Isparta
  • Altınöz, M., Çöp, S. ve Sığındı T. (2011). Algılanan Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Sinizm İlişkisi: Ankara'daki Dört ve Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma. SÜ İİBF Sosyla ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 15, (21).
  • Balay, R., Kaya, A. ve Cülha, A. (2013). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Sinizm İlişkisi. C.Ü. İktisadi İdari Bilimler Dergisi, 14,(2). 123-132.
  • Barefoot, J., Dodge, K., Peterson, B., Dahlstrom, W., and Williams, R. (1989). The Cook-Medley Hostility Scale. Item Content and Ability to Predict Survival. Psychosomatic Medicine, 51, 46-57.
  • Bernerth, Jeremy, B., Armenakis, Achilles, A., Field, Hubert, S., and Walker, H. (2007). Justice, cynicism, and Commitment A Study of Important Organizational Change Variables. The Journal of Applied Behavioral Science, s. 311.
  • Brandes, P, Dharwadkar, R. Ve Dean, J. W. (1999), Does Organizational Cynicism Matter? Employee and Supervisor Perspectives on Work Outcomes. Eastern Academy of Management Proceedings, ss. 150-153.
  • Çarıkçı, İ., Bektaş, M. ve Turak B. (2012). Örgüt Çalışanları, Örgütsel Sinizm ve Örgütsel Bağlılık: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Büro Çalışanlarına Yönelik Bir Alan Araştırması. 11. Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi, Isparta.
  • Davis, W. D., ve Gardner, W. L. (2004). Perceptions of politics and organizational cynicism: An attributional and leader-member exchange perspective. The Leadership Quarterly, 15, 439-465.
  • Dean J.W., Brandes, P., Dharwakar R. (1998). Organizational cynicism. The Academy of Management Review,23 (2), 341-352.
  • Erdoğan İ. (1998). İşletmelerde Personel Seçimi ve Başarı Değerleme Teknikleri. Küre Ajans, İstanbul
  • Erdost E, Karacaoğlu, K; Reyhanoğlu M (2007). Örgütsel Sinizm Kavramı ve İlgili Ölçeklerin Türkiye'deki Bir Firmada Test Edilmesi. XV. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı, Sakarya Üniversitesi, 513-523
  • Erkış, U. ve Taşpınar, Y. (2013). Relationship Between Cynicism and Commitment in Organizations: a Field Study. The Clute Institute International Academic Conference Paris, France,470-485.
  • Fındık, M. ve Eryeşil, K. (2012). Örgütsel Sinizmin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. International Iron & Steel Symposium,, Karabük, Türkiye.
  • Greenglasse, ER., Burke, RJ., Fiksenbaum, L.(2001). Workload and burn out in nurses, Journal of Community& Applied Social Psychology, 11(3), 211-215.
  • Gül H. Ağıröz A. (2011). Mobbing Ve Örgütsel Sinizm Arasındaki İlişkiler. Hemşireler Üzerinde Bir Uygulama. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi.13(2), 27-45.
  • Hutcheson, G., Sofroniou, N. (1999). The multivariate social scientist: Introductory statistic using generalized linear models. Sage Publications, London.
  • James, S. M. (2005). Antecedents and Consequences of Cynicism in Organizations: An Examination of Potantial Positive and Negative Effects on School Systems. Doktora Tezi. College of Business The Florida State University.
  • Johnson J. L., O'leary-K., and Anne M. (2003). The Effects of Psychological Contract Breach and Organizational Cynicism: Not All Social Exchange Violations Are Created Equal. Journal of Organizational Behavior, 24, s. 629
  • Kalağan G. ve Güzeller, C. O. (2010). Öğretmenlerin Örgütsel Sinizm Düzeylerinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (27), 83-97.
  • Kılıç, E. (2013). İlköğretim Okullarında Sinisizm: Şanlıurfa Örneği. Bilim Kültür- Uluslar arası Kültür Araştırmaları Dergisi, 2,58-70.
  • Kutaniş, R. Ö. ve E. Çetinel, (2010), "Adaletsizlik Algısı Sinisizmi Tetikler mi?", Kütahya Dumlupınar Üniversitesi SBE. Dergisi, Cilt: 12 (2), s. 186-195.
  • Nartgün S. Ş. ve Kartal V. (2013). Öğretmenlerin Örgütsel Sinizm ve Örgütsel Sessizlik Hakkındaki Görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2, (2),47- 67.
  • Naus, A.J., (2007). Organizational cynicism on the nature, antecedents, and consequences of employee cynicism toward the employing organization. Unpublished doctoral thesis, Universiteit Maastricht.
  • O'Connell, B.J., Holzman, H., Armandı, B.R. (1986). Police cynicism and the modes of adaptation. Journal of Police Science&Administration, 14 (4), 307-313.
  • Özgener, Ş., A. Öğüt ve M., Kaplan, (2008), İşgören-İşveren İlişkilerinde Yeni bir Paradigma: Örgütsel Sinizm. Mahmut Özdevecioğlu ve Himmet Karadal (Ed.) Örgütsel Davranışta Seçme Konular içinde (s. 53-72), G. Ü. V. İlke Yayınevi, Ankara.
  • Özler, D. E.ve Atalay, C. G. (2011). A research to determine the relationship between organizational cynicism and burnout levels of employees in health sector, Business and Management Review,1(4), 26-38.
  • Reichers, A.E., Wanous, J.P. and Austin, J.T. (1997) Understanding and managing cynicism about organizational change. Academy of Management Executive, 11(1), 48-59.
  • Sipahi, B., Yurtkoru, E. S., Çinko M. (2006). Sosyal Bilimlerde SPSS'le Veri Analizi, Beta Basım Yayım, İstanbul.
  • Tınaztepe, C. (2012). Örgüt İçi Etkin İletişimin Örgütsel Sinizme Etkisi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4, (1).
  • Tokgöz, N., ve Yılmaz, H. (2008). Örgütsel Sinizm: Eskişehir ve Alanya'daki Otel işletmelerinde Bir Uygulama, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 283-305.
  • Topkaya, N., Altınkurt, Y., Yılmaz, K., Dilek, S. (2013). Saygınlığı yitirme kaygısı ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkiler. Akademik Bakış Dergisi, 36.
  • Turan, Ş. (2011). Küreselleşme Sürecinde Örgütsel Değişimi Etkileyen Bir Unsur Olarak Örgütsel Sinizm ve Karaman İli Kamu Kurumlarında Bir Çalışma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

A Research on the Relationships among Perceived Organizational Climate, Individual Creativity and Organizational Innovation

Gönül Kaya ÖZBAĞ

Banking and Stock Markets in Iran: Are They Complements or Substitutes

Elahe Ghiasi GHİASİ, Reza Moosavi MOHSENİ, Jalil Khodaparast SHİRAZİ

Destinasyon İmajı İle Destinasyon Kişiliği Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

SAVAŞ ARTUĞER, BURÇİN CEVDET ÇETİNSÖZ

"Angel Investors" in Entrepreneurship: An Assessment on Turkey Model

Hidayet TİFTİK, Mustafa ZİNCİRKIRAN

İş Stresi İle Örgütsel Bağlılığın Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: Bankacılık Sektörü Üzerine Bir

Melisa KARABAY ERDELİK

Tüketicilerin Helal Sertifikalı Ürün Tercihleri Üzerine Bir Araştırma İstanbul İli Örneği

HÜSEYİN ÖZDEMİR, Ali YAYLI

Türkiye'de Faaliyette Bulunan GSM İşletmelerinin Sundukları Hizmetlerin Algılama Haritaları Yardımıyla Konumlandırılması

AYKUT EKİYOR

Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri İle Pazarlama Bilgi Sistemleri İlişkisine Yönelik Ampirik Bir Araştırma

Cemalettin DEMİRELİ, Metin ULUKÖY, YAVUZ AKÇİ

A Focus on Far Eastern Tourists - Tour Operator Selection Criteria

AYŞE ÇELİK YETİM

Borsa İstanbul Pay Piyasası'na Kayıtlı Şirketlerde Yönetimin Uzun Vadeli Finansal Olmayan Varlıkları Gerçeğe Uygun Değeri İle Raporlama Kararının Belirleyicileri Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Hikmet ULUSAN