Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının Piyasa Değerleri Üzerinde Etkili Olan Finansal Oranlar Üzerinde Bir Araştı

Amaç – Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının piyasa değerleri ile ilişkili olan finansal oranları tahmin etmektir. Bu amaca yönelik olarak, Türkiye’de faaliyette bulunan 7 girişim sermayesi yatırım ortaklığının 2012-2017 dönemindeki yıllık verileri ile analiz yapılmıştır. Yöntem – Yöntem olarak, panel veri analizi yöntemi, veri olarak ise, bağımlı değişken olarak piyasa fiyatı, bağımsız değişkenler olarak ise, girişim sermayesi yatırımı, menkul kıymet yatırımı, nakit, öz sermaye, uzun vadeli borç, fiyat kazanç, hisse başına kar ve piyasa değeri / defter değeri oranları kullanılmıştır. Bulgular – Yapılan panel veri analizi ile; girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının piyasa fiyatı üzerinde, girişim sermayesi yatırımı, öz sermaye, hise başına kar ve piyasa değeri/defter değeri oranlarının pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip oldukları, buna karşın, menkul kıymet yatırımı, nakit, uzun vadeli borç ve fiyat/kazanç oranlarının anlamlı bir etkiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Tartışma – Girişim sermayesi yatırım oranının artması, hisselerin piyasa fiyatını artırmaktadır. Çünkü, girişim sermayesi yatırımlarından yüksek miktarda kar beklentisi olduğundan, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının (GSYO) hisselerine talep artmakta ve piyasa fiyatı yükselmektedir. Öz sermaye oranının artması, piyasa fiyatını artırmaktadır. Çünkü, şirketlerin öz sermaye ağırlıklı finansmana sahip olmaları, finansal ve ekonomik krizlere karşı daha dayanıklı oldukları anlamına gelmekte ve bu durum hisse senetlerine olan talebi ve dolayısıyla da hisse fiyatını artırmaktadır. Hisse başına kar oranının artması, piyasa fiyatını artırmaktadır. Çünkü, hisse başına kar oranının artması, şirketin karlılığının artması anlamına gelmekte ve bu durum GSYO hisselerine olan talebi ve dolayısıyla da hisse fiyatını artırmaktadır. Piyasa değeri/defter değeri oranının artması, piyasa fiyatını artırmaktadır. Çünkü, piyasa değeri/defter değeri oranının artması, şirketin gelecekteki karlılık beklentisinin yüksek olduğu anlamına gelmekte ve bu durum GSYO hisselerine olan talebi ve dolayısıyla da hisse fiyatını artırmaktadır. Bunun tam tersi de geçerlidir; Düşük veya aşırı fiyatlanmış hisse tespiti de bu yöntemle yapılmaktadır

(A Research on the Financial Ratios Affecting Market Price of Venture Capital Invesment Trusts)

Purpose – The pupose of this study is to forecast financial ratios related with venture capital investment trust’s market prices in Turkey. In order to get this purpose, an analysis was performed for the years between 2012-2017, by using yearly data of 7 venture capital investment trusts in Turkey. Design/methodology/approach – Panel Data Analysis are used as methods, market price is used as dependent variable and venture capital investments, security investments, cash, equity, long term debt, price / earning, earnings per share and market value/book value ratios are used as independent variables. Findings – By doing panel data analysis, it is obtained that venture capital investments, equity, earnings per share and market value/book value ratios have positive significant relations with the price of venture capital investment trusts, but security investments, cash, long term debt and price/earning ratios have no significant relation with the price. Discussion – Increasing investment ratio of venture capital investment trusts (VCIT) increases market price of their shares. Because of high profit expectation from investment of VCIT, demand for the stocks of VCIT increases and their prices rise. Increasing equity ratio increases market price of stocks. Because, when the firms have more equity, they become more resistant against the economic crisis. This situation increases demand for the stocks and their prices rise. Increasing earning per share, increases market price of the stocks. Because, increase of earning per share means that profitability of the firm rises. This situation increases demand for the stocks of VCIT and price of the stocks rises. Increasing market value/book value ratio increases market price of the stocks. Because, the increase of market value/book value ratio means that expected profitability of the the firm is high and this situation increases demand for the stocks of VCIT and price of the stocks rises.

___

  • Acaravcı, K., Kandır, Y. S., & Zelka, A. (2015). Kurumsal Yönetimin BIST Şirketlerinin Performanslarına Etkisinin Araştırılması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdariBilimler Fakültesi Dergisi, 8(1), 171-183.
  • Akbulut, R., Rençber, Ö. F. ve Şen, B. (2016). Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının Karlılıklarına Göre Performanslarının Analizi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.19, S.36, 273-290.
  • Akel, V., Torun, T., & Aksoy, B. (2017). Türkiye’de Hayat Dışı Sigortacılık Sektöründe Kârlılık, Sermaye Yapısı ve Yoğunlaşma İlişkisine Yönelik Ampirik Bir Uygulama. International Journal of Finance & Banking Studies (2147-4486), 5(5), 1-15.
  • Akkaya, G. C. ve İçerli M. Y. (2001). KOBİ’lerin Finansal Problemlerinin Çözümünde Risk Sermayesi Finansal Modeli. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.3, S.3; 61-70.
  • Aktaş, Metin ve Tunahan Avcı (2017), “Katılım Bankacılığının Performansı Üzerinde Etkili Olan Finansal Oranlar”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 9/4, 882-901.
  • Altan, M. ve Arkan, F. (2011). Relationship Between Firm Value And Financial Structure: A Study On Firms In ISE Industrial Index, Journal of Business & Economics Research, September 2011, Volume 9, Number 9.
  • Arslan Garipcin, S. (2017). Girişimcilerin Melek Finansman Ve Risk Sermayesi Finansman Tekniklerine İlişkin Bilgi ve Farkındalıklarının Belirlenmesi: Afyonkarahisar ve Uşak İlleri Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon
  • Aygüneş, A. (2014). Risk Sermayesi Yatırımları İle Makro Ekonomik Değişkenler Arasındaki İlişki. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Ayrıçay, Y. ve Türk, V.E. (2014). Finansal Oranlar Ve Firma Değeri İlişkisi: BİST’de Bir Uygulama, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sayı: 64, 53-70
  • Beşkardeşler, H. (2010). Türkiye ve Dünyada Risk Sermayesi. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Beyazıtlı, E. Özdemir, S. F. ve Çolak, A. (2015). Risk Sermayesi Yatırımı ve Rüzgâr Enerji Sektöründe Örnek Olay İncelemesi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 8, S. 3, 83-100.
  • Birgili, E. ve Düzer, M. (2010). Finansal Analizde Kullanılan Oranlar ve Firma Değeri İlişkisi: İMKB’de Bir Uygulama, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 46, 74 – 83.
  • Burhan, E.,(2012). Panel Veri Analizi İle Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye İçin Petrol Tüketimi ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Ceylan A. ve Korkmaz T. (2010). Finansal Teknikler. (7. baskı). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Civil, B. (2008). Kobi’lerin Finansal Sorunlarının Çözümünde Risk Sermayesi Finansman Modeli ve Trabzon İlinde Bir Uygulama. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • Çetinkaya Bozkurt Ö. (2011). Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik Eğitimi: Başarılı Girişimciler ve Öğretim Üyelerinden Öneriler. Ankara: Detay Yayınları.
  • Dilmaç, M. (2006). Risk Sermayesinde Yatırım Kararı ve Muhasebesi. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Dunya.com (2018). Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı. Web: https://www.dunya.com/kose-yazisi/girisim-sermayesi-yatirim-ortakligi/15361 20 Mart 2018’de alınmıştır.
  • Evren Yatmaz, F. (2012). Girişim Sermayesi: Türkiye İçin Bölgesel Model Önerisi,(Yayımlanmış Uzmanlık Tezi). Ankara: T.C. Kalkınma Bakanlığı Yayınları.
  • Göral, F., (2015). Doğal Gaz Fiyatlarını Etkileyen Faktörler: Panel Veri Analizi. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • İpekten, B. (2006). Risk Sermayesi Finansman Modeli. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C. 7, S. 1; 385-408.
  • İşeri, M. (2001). Risk Sermayesi ve Türkiye’deki Geleceği. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • İştar, E. (2013). Alternatif Bir Finansman Modeli Olarak Risk Sermayesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Yaz-2013, C.12 S.46, 183-198.
  • Karaca, S.S. ve Savsar, A. (2012). The Effect of Financial Ratios on The Firm Value: Evidence From Turkey, Journal of Applied Economic Sciences, Volume: VII, Issue 1(19), 56-63
  • Özaltın, O. (2006). Sermaye Yapisi Ve Firma Değeri İlişkisi İMKB’de Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Parlakyıldız, F. Merve (2015), “Makro Ekonomik ve Politik İstikrarsızlığın Ekonomik Performans Üzerine Etkisi: Latin Amerika Örneği”, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:19. Sayı:2, ss.1-11
  • Poyraz, E. ve Tepeli, Y. (2016). Girişimciliğin Finansmanında Risk Sermayesi Finansman Sisteminin Önemi: Türkiye Uygulamaları. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.31, S.1; 35-56.
  • SPK Yatırımcı Bilgilendirme Kitapçıkları-6. (2010) Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları. Mart
  • Taş, N., (2012). Ekonomik Değişkenlerin Panel Veri Analizi İle Çözümlenmesi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tatoğlu, Yerdelen, F.,(2016). Panel Veri Ekonometrisi: Stata Uygulamalı. (3. Baskı). İstanbul: BetaBasım Yayıncılık.
  • Tekin, İ., (2013). Türkiye’deki Kamu Bankaları ve Özel Bankaların Performansını Etkileyen Faktörler: Panel Veri Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Yalçıner, K., Tanrıöven, C., Bal, H., Aksoy, E.E. ve Kurt, Ç. (2011). Finansal Teknikler ve Türev Araçlar. (2. baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz, B. (2010). Dış Ticaretin Finansman Araçları: Dış Ticaret Şirketleri (DTSŞ ve SDŞ), Risk Sermayesi, Eximbank, Leasing (Finansal Kiralama), Faktoring ve Forfaiting. Denizli: Detkib Yayınları
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Etik Dışı Fiyatlandırma Uygulamaları Karşısında Tüketicilerin Düşünce ve Davranışlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma

EMRE YILDIRIM, Kazım MERT

Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini ve Özgecilik İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma

ALEV SÖKMEN, GÖKHAN KENEK

Profesyonel Etik Standartları İle Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Özdeşleşmenin Rolü: Ortaokul Öğretmenleri Üzerine Bir Araştırma

FETULLAH BATTAL

Çalışanların Öz Güven ve Yaratıcılık Düzeylerinin Mutlulukları Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Ayşe Ece SERT, OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ

Sanal Kaytarma ve İş Performansı İlişkisi: Kuşaklar Teorisi Yaklaşımı

Erhan KUZNEK, BERRİN GÜZEL

Kar Yönetimi Uygulamalarında İhtiyari Tahakkuklar ve Tahakkuk İptallerinin Etkisi: Bankacılık Sektörü Üzerine Bir Uygulama1

MERVE ACAR, Mustafa Ömer İPÇİ

An Examination on Manegers’ Opinions on the Importance of Cultural Intelligence

Hasan TUTAR, Vjose HAJRULLAHU, Nevzat SAHIN

Yöresel Restoranlarda Yemek Yiyen Müşterilerin Restoran Hakkındaki Algılamaları, Tutumları ve Tekrar Satın Alma Niyetleri Üzerine Ampirik Bir Çalışma

AHMET TAYFUN, ATINÇ OLCAY, Şerife YAZGAN PEKTAŞ, Buse ÇETİ

Termal Otel İşletmelerinde Örgütsel Stresin Örgüt Sağlığı Üzerindeki Etkisi

NESLİHAN KAN SÖNMEZ

Ev Dekorasyonunda Kullanılan Renklerin Tüketicilerin Satın Alma Davranışına Etkisi

Şaban ALTIN, BEHİYE ÇİÇEK