Esnek Çalışma ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Sağlık Profesyonelleri Üzerinde Bir Uygulama

Günümüz işletmeleri çalışandan maksimum verimliliği almak ve bunun yanında kalıcılığı sağlamak için farklı stratejiler geliştirmişlerdir. Bunlardan birisi de esnek çalışma uygulamalarıdır. Bu çalışmada sağlık sektöründe çalışan personelin, esnek çalışma modellerine bakış açıları ve örgüte olan bağlılığı ile bu iki yapı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Anket soruları üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcılara ait demografik değişkenler yer almaktadır. İkinci bölümde esnek çalışma ile ilgili sorular, üçüncü bölümde ise örgütsel bağlılığa yönelik sorular sorulmuştur. Örgütsel bağlılığa ilişkin sorular Allen ve Meyer tarafından 1991 yılında geliştirilen örgütsel bağlılık ölçeği kullanılarak hazırlanmıştır. Anket sağlık sektöründe çalışan 228 personele yapılmış, anket sonuçları SPSS 22.0 paket programına girilerek çalıştırılmıştır. Esnek çalışma uygulamaları ile örgütsel bağlılık arasında zayıf, pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.

Correlation Between Flexible Working and Organizational Commitment: An Application On Health Professionals

Today's businesses have developped different strategies to get them maximum efficiency their working. One of them is the flebxible working. In this study, the personnel working in the Health sector, The correlation between these two structures with Flexible working models perspectives and commitment to the organization was investigated. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.The research has been conducted by survey method. Questionnaire consists of three sections. In the first part, demographic variables of the participantsare determined. In these condand the third sections, the questions about the concepts of flexibleworking and Organizational Commitment are asked, respectively. The qustions about Organizational Commitment have been prepare dusing the scale of Organizational dedication developed by Allen and Meyer in 1991. The survey was distributed to 228 employees working in Health sector. The survey results were entered and runusing the software package of SPSS 22.0. The study, a meaningful weak and positive directed correlation between Flexible working and Organizational commitment has been obtained.

___

  • Akıncı Vural, B., Coşkun, Gül. (2007) Örgüt Kültürü (Birinci Baskı). Ankara: Nobel Yayın, 142.
  • Balay, R. (2000).Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, Kasım, 14, 20, 23, 24, 85, 88, 93 ve 238.
  • Brown, B.L., (1998). Part-Time WorkandOtherFlexibleOptions. ERIC Digest No. 192, page: 1-7.
  • Çamlı, L. (2010). Esnek Çalışma Saatleri Ve Çalışanların Esnek Çalışma Saatleri Düzenlemelerine Yönelik Tutumlarının Örgüte Bağlılıkları Üzerine Etkisi. Marmara üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Çarhoğlu, E., (2011). Bir Esnek Çalışma Biçimi Olarak Evde Çalışma Ve Evde Çalışan İşçilerin Korunması Sorunu. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ankara, 1-43.
  • Çelik, S. (2007). Türkiye İşgücü Piyasasının Esnekliği Ve Esnek Çalışma Önündeki Engeller. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Uzmanlık Tezi.
  • Demirel, Y. (2009). Örgütsel Bağlılık ve Üretkenlik Karşıtı Davranışlar Arasındaki İlişkiye Kavramsal Yaklaşım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (15), 115-132.
  • DiMartino,V. and WIRTH,L., (1990). Telework: A newway of working and living. International Labour Review,129,529-554.
  • Franklin Becker, F.,Quinn, K.L., Rappaport, A.J., Sims, W.R., (1993). New Working Practices Benchmarking Flexible Scheduling, Staffing, and Work Location in an International Context, CornellUniversity Of New York, 4.
  • Gürkanlar, E., (2010). Esnek Çalışma Saatlerinin Kadın Çalışanların Sosyal Rolleri Ve Çalışma Performansı Üzerine Etkileri-Akdeniz Üniversitesinde Bir Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • İŞ KANUNU, Kanun Sayı No: 4857, Resmi Gazete Tarih: 10.06.2003 Sayı: 25134.
  • Jain, B.,Swami, Y. (2014). Flexible Work Arrangementsand Employee Retention in IT Sector. International Journal of Advance Research in Computer Science and Management Studies Volume 2 (12) 109-116.
  • Kaya, H. (2008). Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarının Örgütsel Kültürünün Analizi ve Kurum Kültürünün Çalışanların Örgütsel Bağlılığına Etkisi: Görgül Bir Araştırma. Maliye Dergisi, (155), 119-143.
  • Kördeve, M. (2016) Esnek Çalışma Uygulamalarının Örgütsel Bağlılıkla İlişkisi: Demografik Değişkenlere Göre Sağlık Sektöründe Sağlık Profesyonelleri Harici Personel Üzerinde Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Leschkei, J. (2011). Flexibleworkinglivesandpensioncoverage in Europewith a focus on women: Lessons to be learnedby Germany. WorkingPapers on theReconciliation of WorkandWelfare in Europe. (1) 1-27.
  • Özkaya, M.O, Kocakoç, İ.D.,Karaa, E. (2006). Yöneticilerin Örgütsel Bağlılıkları ve Demografik Özellikleri Arasındaki İlişkileri İncelemeye Yönelik Bir Alan Çalışması. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 13 (2), 77-96.
  • Öztürk., M., (2013). Örgütsel Bağlılık Ve Sağlık Çalışanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeyleri. Beykent Üniversitesi İşletme yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul, Yüksek Lisans Tezi.
  • Scandura T. A. ve Lankau M. J.(1997). Relationships of gender, family responsibility and flexiblework hours to organizational commitment and job satisfaction', Journal Of OrganizationalBehavior, 18, 377-391.
  • Selamoğlu A. (2002). Gelişmiş Ülkelerde İstihdam Politikaları, Esneklik Arayışı ve Etkileri. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 9-10.
  • Tan, G. (2007). Atipik İş Sözleşmelerinden Evde Çalışma Ve Tele Çalışma. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Tozlu, E. (2011) Genel Olarak Esnek Çalışma Sistemleri Ve Tele Çalışma Ve Sıkıştırılmış İş Haftasının Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 3(4), 99-116.
  • Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (1999). "Çalışma Hayatında Esneklik", 1999, 41.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Duygusal Zekânın Örgütsel Sinizme Etkisi: Otel İşletmeleri İşgörenleri Üzerinde Bir Araştırma

ELBEYİ PELİT, Çağatay AYANA

Corporate Social Responsibility In Turkey: An Analysis Through Web Sites

BURCU EKER AKGÖZ, ELİF ENGİN

KOBİ'lerde Girişimcilik Değerleri ve Dış Ticaret Faaliyetleri Arasındaki İlişki: Sanayi İşletmeleri Örneği

Mesut DOĞAN, Bilge Leyli ELİTAŞ, Ayberk Şeker

Algılanan Örgütsel Desteğin Duygusal Bağlılıkla İlişkisinde İş Tatmininin Aracılık Rolü: Kamu Sektöründe Bir Araştırma

ALPTEKİN SÖKMEN, EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU

Political Marketing Power To Change The Choices Of The Electors: A Study On 1 November 2015 General Parliamentary Elections

AHMET UYAR

Banka Çalışanlarının Demografik Özelliklerine Göre İş Ahlakı Tutumlarının İncelenmesi

Ayşe GÖZDE GÖZÜM

İşe Alıştırma Eğitimlerinin İş Tatmini Üzerindeki Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma

M Burak ÜNLÜÖNEN, YASİN BOYLU

Determination of the Demographic Variables Predicting Accommodation Business Employees' Organizational Commitment and Job Satisfaction through CHAID Analysis

ENGİN ÜNGÜREN, VESİLE RÜYA EHTİYAR

Bal Üreten İşletmelerde Maliyet Analizi, Türkiye Muhasebe Standartları Açısından İncelenmesi ve Maliyet Belirleme Üzerine Bir Örnek Uygulama1

Veli ÖZTÜRK, Mehmet TURGUT

Hizmet Kalite Boyutlarının Memnuniyete Etkisi: İletişim Sektöründe Multisektörel Bir Uygulama

Cumhur AYDINLI, Sıddık ARSLAN