Basel Düzenlemeleri Kapsamında KOBİ'lerin Derecelendirme Sürecine Adaptasyonları: Çorum İlinde Bir Araştırma

KOBİ'ler finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alındığında, çeşitli zorluklar içerisinde faaliyet göstermektedir. Bunların en başında rekabet edebilmeleri ve büyüyebilmeleri için gerekli olan maliyeti düşük finansman olanaklarına ulaşma zorluğudur. Bu konuda KOBİ'leri finansal olarak etkileyen gelişmelerden belki de en önemlisi Basel II düzenlemeleridir. 2011 yılında Türkiye'de uygulanmaya başlayan Basel II düzenlemeleriyle birlikte finans kuruluşları kredi kullandırırken KOBİ'lerin derecelendirme notunu dikkate almaya başlamıştır. KOBİ'ler sahip oldukları derecelendirme notuna göre finansal kaynak temin etmeye başlamış ve bunun sonucunda KOBİ'ler arasında rekabet avantaj veya dezavantajları ortaya çıkmıştır. KOBİ'lerin Basel düzenlemelerinin getirmiş olduğu derecelendirmeye bağlı finansman tekniğine uyumları konusunda tereddüt oluşmuş bu nedenle Çorum ilinde konuya ilişkin çalışma yapılmıştır.Çalışmada KOBİ'lerin demografik yapılarına, finansal durumlarına ve kredi derecelendirme sistemine uyumları hakkında anket düzenlenmiştir. Ankette KOBİ'lerin kredi derecelendirme sistemine adapte olup/olamama durumları beşli likert ölçeğinde hazırlanan sorulara verilen cevaplara göre çeşitli istatistiki testlerle ölçülmüştür. Ölçümler sonucunda Çorum'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin Basel düzenlemelerinin getirmiş olduğu derecelendirme sistemi konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları, bilgi sahibi olan KOBİ'lerinde maliyetli olacağını düşündüğü için derecelendirme talebinde bulunmadıkları anlaşılmıştır. Basel sürecine uyum sorunları arasında en başta gelen neden olarak KOBİ'lerin profesyonel yöneticiler tarafından değil işletme sahipleri tarafından yönetildikleri ve KOBİ'lerde finans yöneticisinin olmayışından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

The Adaptations of SMEs into Rating Process within the Scope of Basel Arrangements a Study in the city of Corum

SMEs operate in certain hardships when the developments in financial markets are taken into account. The primary of these hardships is the difficulty in reaching lowcost finance facilities which are crucial for competing and growing. When it comes to today, the most important developments affecting the SMEs in terms of finance are Basel arrangements. From now on, financial institutions will take the rating notes of SMEs into consideration while giving credits to them. Financial resources will be provided for SMEs in accordance with their rating, and therefore competition advantage and disadvantages of SMEs will be ensued. A hesitation about the orientation of SMEs to the financing technique which is brought by Basel arrangements occurred and thus a study was conducted relating to the matter in the city of Corum. When the results of the study were analysed, it was realised that the SMEs operating in Corum were not sufficiently informed about the rating system brought about Basel arrangements and also the ones who were knowledgeable about these arrangements did not demand rating due to the cost issues of this system. The first and foremost reason of adaptation problems into Basel process was the fact that the SMEs were run by the proprietors themselves not the professional managers, and there were not finance managers in those SMEs.

___

  • Aksel, K.,(2002)."Basel Komitesi Kararları ve Yeni Basel Antlaşması'nda Beklenen Gelişmeler", Activeline Dergisi, Basel II ve KOBİ'ler Çalışma Grubu, (2006)."Basel II'nin KOBİ'lere Etkileri" Türkiye Bankalar Birliği Bankacılar Dergisi, Sayı:58.
  • BDDK Risk Yönetimi Dairesi, (2011)."Bankacılık Sektörü Basel II Eylül 2011 İlerleme Raporu", Ankara.
  • Çatalbaş, G. Çatalbaş, E.,(2006)."Finansman Sorunu Yaşayan KOBİ'ler, Basel II ve Bankacılık Sektörü", Bankacılar Dergisi, Sayı:66, s 39.
  • Güler, S. Taner, B.,(2008)."Basel II 'ye Geçiş Öncesinde KOBİ'lerde Genel Durum Değerlendirmesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri", İzmir Ekonomi Üniversitesi Bildiriler Kitabı, Yayın No.21.
  • Kayalı, N., (2011)."Basel II Sürecinde Kredi Derecelendirme ve Bir Tekstil İşletmesinde Uygulaması", CBÜ İ.İ.B.F Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Sayı 2, ss 126, Manisa.
  • Kendirli, S. Çağıran, H. Şanöz, F., (2008). "Finansal Piyasalar Ve Basel II; Yönetsel Ve Mali Açıdan Çorum KOBİ'lerineMuhtemel Etkileri" İzmir Ekonomi Üniversitesi Bildiriler Kitabı, Yayın No.21.
  • KOSGEB, (2011). "KOBİ'lerin Türkiye Ekonomisindeki Payları ve Temel Özellikleri",2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı, Ankara.
  • Sarıgül, H.,(2012). Basel Düzenlemelerinin KOBİ'lerin Muhasebe ve Finansal Raporlama Uygulamalarına Etkileri, Eğitim Yayınevi, Konya . Türkiye Bankalar Birliği Özet Sunumu, (2002)., "Basel Komitesi Yeni Sermaye Yeterliliği Düzenlemesi", Türkiye Bankalar BirliğiEkim 2002.
  • Üçgün, S.(2010). Basel II Kriterleri Kapsamında Operasyonel Risk, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Yaslıdağ, B. (2007). Kredi Derecelendirme Sistemi SPK Lisanslama Sınavına Hazırlık Soru Örnekleri, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Zengin, Y.(2008), "KOBİ'lerde Finansal Sorunlar ve Basel II'nin KOBİ'lere Etkileri: Kars İlinde Bir Araştırma", Kafkas Üniversitesi S.B.E. Yüksek Lisans Tezi, Kars
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Poliklinik ve Klinik Hastalarının Kurum İmajı ve Hasta Bağlılığı Algılarının Karşılaştırılması: Ankara'da Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği

Ömer Rıfkı ÖNDER, GAMZE BAYIN DONAR

Yangın Sigortası Edinme ile Bireylerin Kaygı Düzeyleri mi Yoksa Demografik Özellikleri mi ilişkilidir?

Fatih Burak GÜMÜŞ, Kemal ŞERİT

Basel Düzenlemeleri Kapsamında KOBİ'lerin Derecelendirme Sürecine Adaptasyonları: Çorum İlinde Bir Araştırma

RECEP ÇAKAR, İLKER SAKINÇ

Küresel İklim Değişikliğinin Üretim Üzerine Etkisi: İstanbul İli Sıcaklık Değişimleri ile Üretim Endeksi İlişkisi

Cemal ELİTAŞ, EROL MUZIR

Unilever Knorr'un Türkiye Pazarı İçin Ürün Kararlarında Uyguladığı Stratejilerin Standardizasyon ve Adaptasyon Kapsamında Değerlendirilmesi

BEGÜM ŞAHİN, SELMA KALYONCUOĞLU

Clustering Logistics Facilities in a Metropolitan Area via a Hot-Spot Analysis

İsmail ÖNDEN, Fahrettin ELDEMİR, Metin ÇANCI

Satın Alma Karar Sürecini Etkileyen Faktör Olarak Ailenin Seyahat Acentaları Müşterileri Açısından Analizi

Ramazan Pars ŞAHBAZ, MUSTAFA CÜNEYT ŞAPCILAR

Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Kurumsal İtibar Yönetimi: Yükseköğretimde Yapılandırılmasına Yönelik Bir Model Önerisi

MESUT ÖNCEL, Şerafettin SEVİM

Yenilikçilik Faktörlerinin Örgütlerin Vizyon ve Misyon İfadelerindeki Varlığı; Fortune Türkiye İlk 100 Firma Örneği

ALİ KILIÇ, HAKAN EREN, ALİ GÜRSOY

Muhasebe Meslek Mensuplarının Sundukları Hizmetin Müşteri Tarafından İlişkisel Pazarlama Anlayışı Doğrultusunda Değerlendirilmesine Yönelik Ampirik Bir Çalışma

YUSUF KAYA, SERKAN ÖZDEMİR