Bal Üreten İşletmelerde Maliyet Analizi, Türkiye Muhasebe Standartları Açısından İncelenmesi ve Maliyet Belirleme Üzerine Bir Örnek Uygulama1

Bal üreten işletmelerin son yıllarda sayılarının artmasıyla ortaya çıkan rekabet ortamı, işletme sahiplerinin yaptıkları iş ile ilgili maliyetlere önem vermelerine neden olmuştur. Türkiye'de bal üreten işletmelerde ürün maliyetlerinin belirlenmesinde ve muhasebeleştirilmesinde bir takım farklılıklar bulunmaktadır. Hatta bazı işletmelerin maliyet sistemlerinin olmadığı görülmüştür. Aynı kalitede balı farklı işletmeler farklı fiyatlara satabilmekte ve bu da tüketicilerin kafasını karıştırmaktadır. Bal üreten işletmelerin balı alırken, paketlerken ve satarken yaptıkları giderlerin ayrı ayrı izlenmesi gerekirken böyle bir sistemin olmadığı görülmüştür. Bu alanda çok fazla bir çalışma bulunmamaktadır. Genelde literatürde arıcılık ve bal üretimi ile ilgili tez ve makaleler bulunmaktadır. Bal üreten işletmelerde genel kabul görmüş bir maliyet sistemini olmadığı görülmüş ve bu sebepten dolayı böyle bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ilk önce bal üreten işletmelerde üretim süreci incelenmiş ve üretim sürecinde yapılan giderler ayrıştırılmıştır. Bal üreten işletmelerin maliyet sistemleri Türkiye Muhasebe Standartları açısından incelenmiş ve üretimle ilgili toplam ve birim maliyetlerin belirlenmesine ilişkin örnek uygulama yapılmıştır.

Cost Analysis of Honey Producing Property, Investigation of Turkey Accounting Standards and A Case Study on Cost Allocation

Honey producing increase the number of emerging competition in the business in recent years has led to pay attention to the costs associated with the work they do for business owners. There are some differences in the determination of product costs and recognized in the honey-producing company in Turkey. Even some of the business was found that the cost of the system. The same quality honey can be purchased with different prices and different businesses that are confusing to consumers. While producing honey in the honey business, which should be monitored separately when packing and selling expenses when they were found to be of such a system. This area does not have a lot of work. In general, the literature has a thesis and articles on beekeeping and honey production. Honey has been shown to be a cost generating system generally accepted in business and such a study was carried out for this reason. Examined the production process in the first honey-producing business in this work and expenses incurred in the production process were separated. Honey producing cost systems is analyzed in terms of Turkey Accounting Standards and sample applications have been made for the determination of total and unit costs associated with production.

___

  • Akbulut, A. (2012). Karşılaştırmalı TMS/TFRS-VERGİ uygulamaları ve sonuçları. Ankara: Maliye Hesap Uzmanları Derneği, 216.
  • Crane, E. (2003). The World's Beekeeping Past and Present, in the Hive and the Honey Bee, Eds. Graham, J.M., Dadant and Sons. Ohio. 1-20.
  • Doğaroğlu, M. (1999). Modern Arıcılık Teknikleri. İstanbul: Anadolu Matbaa ve Ambalaj Sanayii, 45.
  • Kamu Gözetim Kurumu. (2015). Türkiye Muhasebe Standartları. Ankara.
  • Karapınar, A., Ayıkoğlu, Zaif F., Bayırlı, R., Altay, A., Torun, S. (2012). KOBİ TFRS Uygulama ve Yorumlama. Ankara: Gazi Kitapevi, 252.
  • Örten, R., Kaval, H., Karapınar, A. (2013). Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumları. Ankara: Gazi Kitapevi, 44, 45.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2013). Tarımsal Yapı İstatistikleri. Ankara.
  • www.faostat.fao.org/site/339/default.aspx, Erişim Tarihi: 20.12.2015.
  • www.tarimsal.com/ariyetistiriciligi.htm, Erişim Tarihi: 15.02.2015.
  • www. tuik.gov.tr, Erişim Tarihi: 15.12.2015.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu