1995-2011 Döneminde Avrasya Ekonomilerine Yapılan Doğrudan Yabancı Yatırımların (DYY) Dünya Trendi ile Karşılaştırılması

Küreselleşen ve gün geçtikçe sınırların azaldığı dünyamızda doğrudan yabancı sermaye yatırımları, başta ekonomik büyüme ve işsizlik olmak üzere, ülkelerin birçok farklı makro verisini etkilemektedir. Mevcut araştırmalar, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeyi etkilemesi yönünde güçlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu desteklemektedir. Ekonomik büyümenin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarınıetkilemesi yönünde ise, daha zayıf bir pozitif nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Böylece, ekonomik büyümenin bir sonucu olarak, işsizlik oranlarında bir azalma beklenebilir. Bu çalışma, yedi Avrasya ülkesinin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan) 1995 yılından 2011'e kadar çekmiş olduğu doğrudan yabancı sermaye yatırımları trendini, hem bu ülkeler arasında hem de dünya trendi ile karşılaştırmaktadır.

A Comparison of Foreign Direct Investments in Eurosian Countries to World Trend in the Period of 1995-2011

Küreselleşen ve gün geçtikçe sınırların azaldığı dünyamızda doğrudan yabancı sermaye yatırımları, başta ekonomik büyüme ve işsizlik olmak üzere, ülkelerin birçok farklı makro verisini etkilemektedir. Mevcut araştırmalar, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeyi etkilemesi yönünde güçlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu desteklemektedir. Ekonomik büyümenin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarınıetkilemesi yönünde ise, daha zayıf bir pozitif nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Böylece, ekonomik büyümenin bir sonucu olarak, işsizlik oranlarında bir azalma beklenebilir. Bu çalışma, yedi Avrasya ülkesinin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan) 1995 yılından 2011’e kadar çekmiş olduğu doğrudan yabancı sermaye yatırımları trendini, hem bu ülkeler arasında hem de dünya trendi ile karşılaştırmaktadır.

___

  • Ağayev, S. (2010). Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Geçiş Ekonomileri Örneğinde Panel Eştümleşme ve Panel Nedensellik Analizleri. Gazi Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12 (1), 159-184.
  • Borensztein, E., Gregorio, J., & Lee, J.-W. (1998). How does foreign direct investment affect economic growth? . Journal of International Economics, 45, 115-135.
  • Djankov, S., & Hoekman, B. (2000). Foreign Investment and Productivity Growth in Czech Enterprises. World Bank.
  • DPT. (2000). Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Ankara: DPT.
  • Feenstra, R. C., & Hanson, G. H. (1997). Foreign direct investment and relative wages: Evidence from Mexico’s maquiladoras. Journal of International Economics, 42, 371-393.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (5 b.). Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Karluk, R. (2001). Türkiye'de Yabancı Sermaye Yatırımlarının Ekonomik Büyümeye Katkısı. 7 20, 2011 tarihinde TCMB: www.tcmb.gov.tr adresinden alındı
  • Markusen, J. R., & Venables, A. J. (1999). Foreign direct investment as a catalyst for industrial development. European Economic Review , 43, 335-356.
  • Mucuk, M., & Demirsel, M. T. (2009). Türkiye’de Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik Performans. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 365-373.
  • OECD. (1999). Benchmark Definition of Foreign Direct Invesment. 07 20, 2011 tarihinde OECD: www.oecd.org adresinden alındı
  • Oksay, S. (1998, Ocak). Çokuluslu Şirketler Teorileri Çerçevesinde Yabancı Sermaye Yatırımlarının İncelenerek Değerlendirilmesi. Dış Ticaret Dergisi .
  • Ramirez, M. (2006). Is foreign direct investment beneficial for Mexico? An empirical analysis, 1960-2001. World Development Journal, 34 (5), 802-817.
  • Razin, A. (2003). FDI Contribution to Capital Flows and Investment in Capacity. Hong Kong: Hong Kong Institute for Monetary Research.
  • UNCTAD. (1999). World Investment Report 1999. New York: UNCTAD.
  • Vu, T., & Noy, I. (2008). Sectoral Analysis of Foreign Investment and Growth In the Developed Countries. Journal of International Financial Merkets, Institutions & Money, 19 (2), 402-413.
  • Yang, J. (2002). Direct and Financial Foreign Investment: How do they differ in the benefits to the developing countries. Washington: The George Washington University .
  • Yao, S., & Wei, K. (2006). Economic Growth in the Presence of FDI: The Perspective of Newly Industrialising Economies. Nottingham: The University of Nottingham.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hizmetkâr Liderliğin Örgütsel Vatandaşlık Davranışına Etkisi: Istanbul ve Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel Işletmelerinde Bir Araştırma

AHMET BAYTOK

İMKB'de İşlem Gören Şirketlerde Finansal Tablo Dipnotlarında Açıklanan Muhasebe Politikalarının TMS 40 (Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller Standardı) Açısından Değerlendirilmesi

SEYHAN ÇİL KOÇYİĞİT

Turistlerin Otel Seçimlerinde Marka Sadakatini Etkileyen Faktörlerin Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi: Ankara Örneği

AHMET TAYFUN, Özgür YAYLA

Yapım Projelerinde Kaldıraç Oranı Tahmini İçin Bir Model Önerisi

ÖZLEM TÜZ, ŞAFAK EBESEK

Paternalist Liderliğin Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Üzerindeki EtkisindeDağıtım Adaletinin Aracılık Rolü

MURAT YEŞİLTAŞ

Yönetici Etik Davranışlarının Sınır Birim Çalışanlarının Motivasyon ve İş Tatmini Üzerindeki Etkisi: Adana’da Bir Araştırma

ALPTEKİN SÖKMEN, EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU

Kültürel Değerlerin Destinasyon İmajına Etkisi: Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentine Yönelik Bir Araştırma

ÖZLEM KÖROĞLU, F. Özlem GÜZEL

Yöneticiler Aslında Ne Yapar? Yönetici Rolleri Hakkında Bursa Merkezli İşletmelerde Bir Araştırma

NİLÜFER RÜZGAR, MUSTAFA KURT

1995-2011 Döneminde Avrasya Ekonomilerine Yapılan Doğrudan Yabancı Yatırımların (DYY) Dünya Trendi ile Karşılaştırılması

Hayri TUZLA, Suat TEKER

Burnout Research for Members of Practitioners of Accountancy: Practice in the City of Diyarbakır

Hidayet TİFTİK, Mustafa ZİNCİRKIRAN