Mehmet Genç (1934-2021)

1934 yılı Artvin Arhavi doğumlu olan Mehmet Genç, 18 Mart 2021’de Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde solunum yetmezliği sebebiyle vefat etti. Genç, 1960 yılında asistanlıkla başlayan ve altmış yıl süren akademik hayatını üniversite-kütüphane-arşiv üçgeni içerisinde geçirmiş ve bu çizgiden hiç sapmaksızın kendini, ismini anarken bile özen gösterdiği ilme vermiş âlim bir kişiliktir. Mehmet Genç’i tarif etmek, tanımlamak ve bütüncül bir portresini çıkarabilmek gayrikābil bir çaba olmakla beraber, çıkarılacak her portrenin, eşyayı tanımlamak misali, tam anlamıyla Mehmet Genç olmayacağını da peşinen vurgulamak gerekir. Zira, kendisinin Osmanlılar hakkında bildiklerimiz için daima kullandığı “aysbergin görünen yüzü” metaforunun, kendisine dair yazılan ve yazılacak olanlar için de uygun düşeceğine şüphe yoktur. Taşıması mukadder bütün maluliyetlerine rağmen bu yazıda, Mehmet Genç’e dair bir tarif yapılması birincil hedeftir. Bu amaçla, daha çok iktisat tarihçiliği, entelektüel vizyonu, yaptığı çalışmalar ve kütüphanelerle ilgili perspektifine değinilecek, kısa olarak bazı hatıralar paylaşılacak ve yazının sonunda Mehmet Genç’in yayınları ve röportajlarına ait bibliyografya verilecektir.

___

  • Ayvazoğlu, Beşir, Sîretler ve Sûretler, İstanbul: Ötüken, 1999, s. 111-122.
  • Bahadır, Ö. Faruk - Kenan Yıldız - Müslüm İstekli, “XVI. Yüzyılda Gayrimüslim Bir İstanbul Köyünün On Yılı: Kadıköy”, Toplumsal Tarih, 104 (2002): 36-39.
  • Genç, Mehmet, Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi, İstanbul: Ötüken, 2013, s. 95-142.
  • Genç, Mehmet - Erol Özvar, Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar-I, İstanbul: Ötüken, 2021, s. 15.
  • Genç, Mehmet, “Yaptıklarım Yapacaklarımın Yan Ürünüdür”, Türk Tarihçiliğinde Dört Sima: Halil İnalcık, Halil Sahillioğlu, Mehmet Genç, İlber Ortaylı, haz. Erol Özvar, İstanbul: İBB Kültür AŞ, 2006, s. 142-144.
  • Lök, Atilla, “Tarihçinin Mutfağı: Mehmet Genç: Matematikten Tarihe,” Toplumsal Tarih, 75 (Mart 2000): 46-48.