2015-2017 YILLARI ARASI İKY KİTAPLARININ İÇERİK ANALİZİ

İnsan Kaynakları Yönetimi diğer işletme fonksiyonlarını en çok etkileyen ve her geçen gün yeni şeyler geliştirerek işletmelere katkılar sağlayan bir fonksiyondur. Bu fonksiyona ilişkin çalışmalar her geçen gün çoğalmakta ve daha da nitelikli hale gelmektedir; ancak bu çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Özellikle bu konudaki yazılı çalışmaların birbirinin benzeri nitelikte olduğu dikkat çekmektedir. Halbuki insan kaynakları yönetimi çok yönlü bir birim olmakla birlikte, pek çok bölümle de sürekli ilişki içerisindedir. Bu çalışmanın amacı, seçilmiş insan kaynakları yönetimi ders kitaplarının içerik bakımından analiz edilmesidir. Bu amaçla veri toplamak için Türkiye’de 2015-2017 yılları arasında yayınlanmış olan insan kaynakları yönetimi kitapları ele alınmıştır. Bu veriler nitel araştırma yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda insan kaynakları yönetimi kitaplarının insan, kaynak ve yönetim kavramları üzerine şekillendiği ve içerik bakımından sürekli birbirini tekrarlar nitelikte olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile İKY kitabında olması gerekenler vurgulanmıştır ve diğer kitaplardan farklı olması gereken bölümlerin neler olduğu sunulmuştur

CONTENT ANALYSIS OF HRM BOOKS IN TURKEY: BETWEEN 2015-2017 YEARS

Human Resource Management is a function that affects the most other business functions and contributes to businesses by developing new things day by day. Work on this function is increasing day by day and becoming more qualified, but these studies are not sufficient. In particular, it is noteworthy that written work in this area is similar. Human resource management is a multi-faceted unit, while it is in constant contact with many departments. This study aims to analyze the content of textbooks of selected human resources management. For this purpose, human resource management books published between the years of 2015-2017 in Turkey were discussed to collect data. These data were analyzed by qualitative research method. As a result of the study, it was determined that the human resources management books were shaped on the concepts of human, resource and management, and they were constantly repeating in terms of the content. With this study, it was tried to emphasize the things that should be in the İKY book, and what parts are different from these books were presented

___

  • Akdemir, Ali ve Demirkaya, Harun (2016). İnsan Kaynakları Yönetimi, ORİON Kitabevi, Ankara.
  • Akdemir, Bünyamin (2017). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.
  • Akın, Ö. ve Çolak, H. E. E. (2012). “İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarıyla Örgütsel Performans Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 2, 85-114.
  • Arı, G. Sağlam ve Boylu, Y. (2015). “İş Dünyasına Yönelik Yayınlarda İnsan Kaynakları Yönetimi: Türkiye’de Yayınlanan Dergiler Üzerine Bir Araştırma”, 7/3, 123-142
  • Bingöl, Dursun (2016). İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları, 10. Baskı, İstanbul.
  • Budak, Gönül (2016). Yetkinliğe Dayalı İnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Yayıncılık, 3. Basım, Ankara. Ceylan, Ramazan ve diğ. (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı, Ankara.
  • Coşkun, R. (2009). “Türkiye’de İnsan Kaynakları Yönetiminin Alanı 1: İKY Ders Kitapları Üzerinden Bir Tartışma”, 17. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi 21‐23 Mayıs 2009 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İşletme Bölümü, 28-31.
  • Çetin, C., Aslan, M. Lütfi, Dinç, Esra (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları, 4. Baskı, İstanbul. Ergeneli, Azize ve diğ. (2016). İnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Yayıncılık, 2. Basım, Ankara.
  • Gürbüz, Sait (2017). İnsan Kaynakları Yönetimi Teori, Araştırma ve Uygulama, Beta Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.
  • Kalemci, R. A. ve Tuncay, M. (2015). “Türkiye ve ABD İnsan Kaynakları Yönetimi Yazınının Ele Aldığı Konular Açısından Karşılaştırılması: Bir İçerik Analizi”, 23. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongre Bildirileri, 14-16 Mayıs, Muğla-Bodrum, 550-554.
  • Kaptangil, K. ve Kaptangil, İ. (2014). “Yabancı İnsan Kaynakları Yönetimi Alanyazınında Bilgi Yönetimi Kavramının İçerik Analizi İle İncelenmesi”, AKÜ İİBF Dergisi, Cilt: XVI, Sayı: 1, 67-85. Kızıldağ, D. ve Büyükaslan, H. D. (2018). “İnsan Kaynakları Yönetimi Alanındaki Bildirilerin Seyri: Ulusal Yönetim Ve Organizasyon Kongreleri Üzerine Bir Araştırma”, İş ve İnsan Dergisi, Cilt-Sayı: 5 (1), 61-73.
  • Öge, Serdar ve Karasoy, H. Alpay (2016). Meslek Yüksekokulları İçin İnsan Kaynakları Yönetimi, Eğitim Kitabevi. Konya.
  • Öge, Serdar (2016). İnsan Kaynakları Yönetimi, Eğitim Kitabevi. 8. Baskı, Konya.
  • Özgen, Hüseyin ve Yalçın, A. (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi Stratejik Bir Yaklaşım, Akademisyen Kitabevi, 3. Baskı, Ankara.
  • Sayılar, Y. (2005). “İnsan Kaynakları Yönetimi Alanının Türkiye’deki Gelişim Çizgisi: Yönetim Organizasyon Kongreleri Üzerine Bir Araştırma”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2, 147-176.
  • Şimşek, M. Şerif, Çelik, A. Akatay, A. (2016). İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Uygulamaları, Eğitim Kitabevi, 3. Baskı, Konya.
  • Tortop, N., Aykaç, B., Yayman, H., Özer, M. Akif (2017). İnsan Kaynakları Yönetimi, 7. Basım, Ankara.