Çağrışım: Türkçe İçin Eğitsel Mobil Oyun Uygulaması

Günümüzde hızla gelişen teknolojiler ve geliştirilen sözcük oyunlarının, öğrencilerin kelime anlamlarını doğru öğrenme ve düzgün konuşma becerileri üzerinde büyük etkisi vardır. Bu çalışmada, taşınabilir aygıtlarda çalıştırılabilen ve öğrencilerin Türkçedeki sözcüklerin anlamlarını eğlenerek öğrenebilecekleri oyun yazılımının geliştirimi anlatılmış ve sonuçları tartışılmıştır. "Eğitsel bilgisayar oyunları" Türkiye'de önemli bir kavramdır ve öğretim programında henüz kullanılmamıştır. Bu eksikliği gidermek için, bu çalışmada orta öğretim müfredat kitaplarındaki konular içinden anahtar kelimeler seçilmiş; kelimelerin anlamları, bu kelimelere çağrışım yapan kelimeler ve görüntülerinden oluşan bir liste derlenmiş ve oyunda kullanılmıştır. Oynanan oyunların verileri istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiş; veliler, öğretmenler ve yöneticiler için, öğrencilerin kişisel gelişimlerini izlemelerine yardımcı olabilecek raporlar üretilmiştir. Ayrıca, oyun oynandıkça, Türkçenin gelişiminde çok önemli yeri olan Türkçe Anlamsal Kelime Ağını geliştirmeye yardımcı olabilecek, "Türkçe Çağrışım Kelimeleri Listesi (Sözlüğü)" oluşturabilecek bir altyapı hazırlanmıştır.

Connotation: Educational Mobile Game Application For Turkish

Nowadays, rapidly developing technologies and word games have great effect on students about learning word meanings correctly and abilities to speak properly. In this work, implementation of game software, which can run on mobile devices and in which students may learn meanings of Turkish words with fun, is explained and results are discussed.  "Educational computer games" is an important concept in Turkey, and it has not been used in teaching curriculum, yet. In order to resolve this deficiency, a list was formed by keywords, meanings, connotations and images from topics of secondary school curriculum books. Game data is analysed by using statistical methods and reports are generated for parents, teachers and administrators to help watching personal development of students. Moreover, “Turkish Connotation List (Dictionary)", the collection of connotation words, is generated to support developing Turkish Semantic Network, which has very important place in development of Turkish language.

___

  • BTK Q4 Raporu - Türkiye’de İnternet ve Mobil Pazar İstatistikleri. (2016). Business Intelligence. Retrieved March 31, 2017, from https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Pazar-Verileri.
  • Yılmaz, T. (2011). Oyunun Eğitimdeki Yeri (Oyun Tabanlı Öğrenme Ortamları). Retrieved December 13, 2014, from http://tubaylmz.wordpress.com/2011/03/03/oyunun-egitimdeki-yerioyun-tabanli-ogrenme-ortamlari/.