Sürdürülebilir Yaklaşıma Dayalı Olarak Taşınmaz Kültür Varlıklarının Müzecilik Alanında Yeniden İşlevsellendirilmesi: Tahtalı Hamam Müzesi Örneği

İnsan varoluş serüveni boyunca gerek yaşamda kalma, gerekse ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üstünde bulunan kendini gerçekleştirme güdüsüne sahip olmuştur. İnsanoğlunda oluşan bu dürtü, onun tarihiyle eş değer olan kültürü ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple, insanlık tarafından meydana getirilen en sıradan nesneler-unsurlar kültür kapsamı içerisinde değerlendirilebileceği gibi bunun tam aksi yönündekilerde yine aynı kapsamda değerlendirilebilmektedir. Çok geniş bir alana sahip olan kültür ve bu kapsamda değerlendirilen nesne ve unsurlar, genel olarak kültür mirası başlığı altında toplanmaktadır. Kültür mirası kendi içerisinde maddi ölçekte olmayan unsurları kapsayan somut olmayan kültür mirasından ve maddi nitelik taşıyan nesneleri kapsayan kültür varlıklarından oluşmaktadır. Muhafazasına bağlı olarak, devamlılıkları zor olan taşınmaz kültür varlıklarının sürekliliklerini sağlayabilmek, günümüz koşullarında ancak onların yeniden işlevsellendirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu, hem taşınmaz kültür varlıklarının devamlılıklarına ve toplumun kültür mirası ile kaynaşarak kültür algısının canlanmasına hem de küreselleşen dünya neticesinde hızla yok olan-yok olmayla yüzleşen doğa ve enerji kaynaklarının iyileştirilmesine fayda sağlayacaktır. Söz konusu durum doğa ve enerji kaynaklarını koruma anlayışının bir getirisi olarak ortaya çıkan sürdürülebilir yaklaşım ile son derece ilgilidir. Bu çalışmada sürdürülebilir yaklaşıma bağlı olarak taşınmaz kültür varlığı niteliği taşıyan tahtalı hamam müzesi örneği üzerinden değerlendirmelerde bulunulmuştur.

___

  • Afacan, G. (2017). Seferihisar’daki Turizm Yapılarının Sürdürülebilir Tasarım İlkeleri Doğrultusunda İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Buyurgan, S. ve Buyurgan, U. (2018). Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Eğitimin Her Kademesine Yönelik Yöntem ve Tekniklerle. Ankara: Pegem Akademi.
  • Buyurgan, S.,Tarlakazan, B. E. ve Çevik, S. K. (2019). Müzede Eğitim Öğrenme Ortamı Olarak Müzeler içinde Müzelerde Sergileme Yöntemleri. (Ed. S. Buyurgan). Ankara: Pegem Akademi.
  • Gedik Kebapçı, H. S. (2010). Varolan Yapıları Sürdürülebilir Duruma Dönüştüren Kurala Dayalı Bir Yaklaşım. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Göğebakan, Y. (2009). Kültür Valığı ve Eğitim. Almanya: Alim Kitapları.
  • Güner, R. (2013). Sürdürülebilirlik Bağlamında Şile Kent Dokusu Analizi: Camcı ve Camii Sokakları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Hatipoğlu, E. (2015). Geleneksel Beypazarı Evlerinin Sürdürülebilir Mimarlık İlkleri Kapsamında Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Keleş, V. (2003). Modern Müzecilik ve Türk Müzeciliği. Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2(2).
  • Kuşçu, A. C. (2006). Sürdürülebilir Mimarlık Bağlamında Geleneksel Konya Evi Üzerine Bir İnceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • (2012). Malatya Bibliyografyası. İstanbul: Malatya Kitaplığı Yayınları.
  • (2014). Malatya Kültür Envanteri. Malatya: Ofis Matbaacılık.
  • Onur, B. (2012). Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim Müze Psikolojisine Giriş. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Özek Karadeniz, Y. (2010). Geleneksel Afyonkarahisar Evlerinin Sürdürülebilir Mimarlık İlkeleri Bağlamında Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Salbacak, S. (2007). Tarihi Binaların Yeniden Kullanımlarında “Hacopulo Pasajı” Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sinan, S. (2011). Tarihi Binaların İşlev Değişimi’nin Yıldız Saray Müzesi Üzerinden Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.