FERNANDO SOR'UN OP.9 "MOZART'IN BİR TEMASI ÜZERİNE ÇEŞİTLEMELER" ESERİNDEKİ ORKESTRAL TINILARA ROMANTİK VE MODERNİST YAKLAŞIMLAR

Klasik gitarın hem polifonik bir çalgı olması hem de çok geniş renk özelliğine sahip olması besteci ve yorumcular için küçük bir orkestra mantığını geliştirmiştir. Ancak klasik gitar performansında bu konu yoruma dayalı,  muğlak bir alandır. Romantik gitaristler tamamen minyatür orkestra anlayışına dayalıyken, modern gitaristler rengi azalttı. Kontrol ve temizlik daha öne çıkarıldı. Bu konuda yeni yaklaşımlar söz konusu olurken gitar yapımcıları yeni arayışlar içerisine girdi. Romantik ve modern yorumcuların bu farklı yaklaşımları zaman zaman çatışır haldedir.  Bu çalışmada ilk önemli orkestral besteci ve gitarist olan, eserlerini küçük bir orkestra anlayışıyla besteleyen Fernando Sor ele alındı. Sor’un op.9 Mozart’ın Sihirli Flüt operasından bir teması üzerine çeşitlemeleri Romantik gitarist Andres Segovia ve Modern anlayışa sahip olan Manuel Barrueco edisyonları üzerinden analiz edilerek farklı yaklaşımlar ortaya çıkarıldı. 

___

  • KAYNAKÇABARRUECO, M., (2016), “Fernando Sor: Selected Works”, Tonar Music Timonium, USA. TYLER, J., SPARKS, P., (2002), “The Guitar and Its Music”, Oxford University Press, USA.WADE, G., GARNO, G.,(2000), “A New Look At Segovia”, Mel Bay Publications, USA.JEFFERY, B., (1997), “Fernando Sor, Composer and Guitarist”, London, ENGLAND.SOR, F., (1995), “Method for the Guitar”, Budapest, Hungary.DUARTE WILLIAMS, J., (1998), “Andres Segovia As I Knew Him”, Mel Buy Publications, USA.RIMSKY-KORSAKOV, N., (1964), “Principles of Orchestration”, Dover Publications, USA.TRAUBE, C., (2004), “An Interdisciplinary Study of the Timbre of the Classical Guitar”, Music Technology Department of Theory Faculty of Music, McGill University, Montreal, Canada.HECK, F, T., (1995), “Mauro Giuliani:Virtuossa Guitarist and Composer”, Edition Orphee Colombus, USA.