EĞİTİM MÜZİĞİ ÇOK SESLENDİRME YAKLAŞIMLARI VE YAKLAŞIMLARIN İLKÖĞRETİM MÜZİK DERSİ KAPSAMINDA KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖRNEK UYGULAMALAR∗

Araştırma; eğitim müziği çok seslendirme yaklaşımlarını tespit etmek, yaklaşımların ilköğretim öğrencisine uygunluğu bağlamında müzik öğretmeni görüşlerini belirlemek ve görüşler doğrultusunda örnek uygulamalar oluşturarak çok sesli müzik eğitimine hizmet etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, tez kaynaklı derlenen verilere yeni eklemeler yapılarak odak konu incelenmiştir. Araştırmada; eğitim müziği çok seslendirme yaklaşımları tespit edilmiş, hangi çok seslendirme yaklaşımının ilköğretim müzik dersi kapsamında kullanılması gerektiği hakkında müzik öğretmeni görüşlerini belirlemek amacıyla Ankara ili Keçiören ve Yenimahalle ilçelerinde görev yapmakta olup çalışma grubunu oluşturan 100 müzik öğretmeninin görüşlerine başvurulmuş ve veriler analiz edilerek frekans, yüzde dağılımları tablolar halinde gösterilmiştir. Müzik öğretmeni görüşleri doğrultusunda belirlenen “çalgı eşliği ile çok seslendirme” yaklaşımının örnek uygulamaları olarak; “Giydiğim Aldır” makamsal eğitim müziği Türk müziğinde dörtlü armoni çok seslendirmesi ile eşliklendirilmiş, “Vatan” ve “Clementine” tonal eğitim müzikleri ise “Sibelius 4” ve “Tonica Fugata 9.5” paket programları tarafından teknolojik çok seslendirme ile eşliklendirilmiştir. Araştırmada problem ve alt problemlere ilişkin elde edilen sonuçlar ve konuyla ilgili öneriler araştırmanın sonunda sunulmuştur. Buna göre “çalgı eşliği ile çok seslendirme” yaklaşımının ilköğretim öğrencisine uygun olduğu, şarkı öğretiminin müzik öğretmeni tarafından çalgı eşliği ile desteklenmesi gerektiği ve tonal eğitim müziklerinde çalgı eşliğinin yazılım tarafından da kolayca oluşturulabildiği ortaya çıkmıştır.

___

  • Bilgin, S. ve Şaktanlı, S. C. (2007). Okul Şarkılarının Müzik Öğretmeni Tarafından Piyano ile Eşliklenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, (21), 130-133, s.131.
  • Koç, A. (2004). Günümüzde Bilgisayar Destekli Müzik Yazılımlarının Müzik Eğitimine Katkıları. 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu’nda sunuldu, Isparta, 1-6, s.2.
  • Levendoğlu, N. O. (2004). Teknoloji Destekli Çağdaş Müzik Eğitimi. 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu’nda sunuldu, Isparta.
  • Levent, N. (1995). Çağdaş Türk Müziğinde Dörtlü Armoni. İzmir: Levent Müzikevi, s.13.
  • Özçelik, S. (2005). Eşlikleme. (Yayımlanmamış ders notları).
  • Özelma, Y. (2010). İlköğretim Müzik Derslerinde Çok Sesli Şarkıların Yeri, Önemi ve Eğitim Müziği Çok Seslendirme Yaklaşımları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Burdur.
  • Sağer, T. ve Albuz, A. (2008). Eğitim Müziği Besteleme Teknikleri. Ankara: Maya Akademi Yayın Dağıtım, s.31,39,43,76.
  • Sevinç, S. (2003). Teknoloji Desteği ile Çok Seslendirilen Okul Şarkılarının İlköğretim İkinci Devre Öğrencilerinin Öğrenme Düzeyine Etkileri. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu’nda sunuldu, Malatya, 240-242, s.240-242.
  • Sun, M. (2006). Çocuklar ve Gençler için Şarkı Demeti. Ankara: Sun Yayınevi, s.110.
  • Şaktanlı, S. C. ve Özdemir G. (2011). The Comparison of the Effect of Block Flute Accompanied Song Teaching with Multi-sound Notation and Vocalization Program Accompanied Song Teaching on the Success of Students’ Song Learning Behavior. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology, 10(1), 162-166, s.162.
  • Tuğcular, E. (2006). Eğitim Müziği Besteleme. (Yayımlanmamış ders notları).
  • Türkmen, U. (2007). Türk Müziğinde Çok Seslilik Tartışmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 177-194, s.177,178.
  • Uslu, M. (2006). Türkiye’de Çalgı Eğitiminin Yaygınlaştırılmasında ve Geliştirilmesinde Çok Sesli Müzik Eğitimi Görüşü. Müzik ve Bilim Dergisi, 5, 1-10, s.3,5.