BİLGİLENDİRME TASARIMINDA YENİ UYGULAMA: EŞREFOĞLU CAMİİ ÖRNEĞİ

Günümüzde bilginin hızla çoğalması beraberinde birçok sorunu getirmiştir. Bunlar; algılama, akılda kalıcılık, görsel kirlilik ve kent kimliği gibi sorunlardır. Bu sorunlar bilginin tasarlanması ihtiyacını doğurmuştur. Bu bilgiler için yapılan tasarımlar, bilgilendirme tasarımları olarak tanımlanmaktadır. Teknolojinin sürekli ve hızlı bir şekilde gelişim göstermesi her alanı etkileyip gelişmesine sebep olacağı gibi bilgilendirme tasarımı alanında da değişikliklere sebep olacaktır. Bu düşünceden yola çıkarak araştırmada ele alınan bilgilendirme tasarımlarında kimlik, algılama, anlaşılma ve görsel kirlilik gibi sorunları ortadan kaldıracak yeni, modern bilgilendirme tasarımı oluşturulmuş ayrıca, tarihi kültürel varlıkların bilgilendirme tasarımlarında yeni bir uygulama olacak QR kod sistemi kullanılmıştır. Bunun yanı sıra bilgilendirme tasarımı üzerinde bir öge olarak kullanılan QR kod şifrelemesi içerisinde mobil web site tasarlanmıştır. Bu sayede kullanıcıların web site içerisinde tarihi camiyi görsel ve yazılı bilgiler ile çok daha iyi anlaması amaç edilmiştir. Araştırmanın çalışma sahasını tarihi ve kültürel özellikleri bakımından önemli bir yeri olan, Türkiye’den Konya ilinin Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camii oluşturmuştur. Araştırmanın kuramsal boyutunu tamamlamak için ulusal ve uluslararası kaynaklar taranmıştır. Araştırmanın, yorumlayıcı yaklaşıma dayalı nitel bir yönü vardır. Ayrıca deneysel geliştirme ve çözüm bulmaya yönelik sistemli bir çalışmadır.

___

  • Aktaş, C., & Çaycı, B. 2013. QR Kodun Mobil Eğitimde Yeni Eğitim Yöntemlerinin Geliştirilmesine Katkısı. Global Media Journal: Turkish Edition, 4(7).
  • Anlağan, Ö. 2011. Temel Ar-Ge ve Yenilik Kavramları. Ankara: Ar-Ge, Yenilik ve Teknoloji Politikaları Forumu (AYTEP), TÜBİTAK.
  • Bloomer, K. C. ve Moore, C. W. 1977. Body, Memory, and Architecture (with a contribution by Robert J. Yudell). New Haven and London: Yale University Press.
  • Demiröz, T. 2011. Algı Kanalı (Duyarak, Görerek, Hissederek Öğrenmek): Duyduğumu Gördüğü mü Hissettiniz mi Anlayamadım. Makale Kütüphanesi. TavsiyeEdiyorum.com. https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_7925.htm/ (Erişim Tarihi: 06.10.2018)
  • Güler, T. 2008 “Grafik Tasarımda Yeni Bir Alan: Bilgilendirme Tasarımı Ve Bir Uygulama” Yayınlanmış Sanatta Yeterlilik Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üni. Güzel Sanatlar Enstitüsü
  • Nas, E. ve Topaklı, A. 2017 Kültürel Kent İmajını Etkileyen Büyükşehir Belediyesi Logolarına Öznel Ve Nesnel Bir Yaklaşım, Sosyal Bilimler Dergisi (SOBIDER), Cilt:4 Sayı: 17 Sayfa: 153
  • Spiekermann, E. 2002. Information Design. AIGA - CLEAR - The Journal of Information Design (Elektronik Bülten).
  • Topaklı, A. Ve Nas, E. 2018. Türkiye’deki Bilgilendirme Tasarımı Sorunları: Tarihi Camiler Üzerine Örnek Olay Çalışması. Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Lisansüstü Eğitimi Sanat ve Tasarım Sempozyumu. Antalya, 19-20 Nisan
  • Konya/Beyşehir Eşrefoğlu Camii Dış mekân bilgilendirme tabelası http://www.lokumpilavi.com/2013/08/ beysehir.html (Erişim Tarihi: 19.10.2018)