SIRADAN İNSANIN YÜKŞELİŞİ: SOSYAL MEDYA ŞÖHRETLERİ

İnternet, günümüzde şöhret kültürünün en etkili ve en hızlı yayıldığı kitle iletişim aracı görünümündedir. Özellikle sosyal medyanın dünya çapında ‘olağanüstü’ yaygınlaşması, şöhret kültürü açısından da son derece önem kazanmasını beraberinde getirmiştir. Facebook, Youtube ve Twitter gibi sosyal medya alanları bir taraftan şöhret kültürü ile şekillenirken, diğer taraftan da şöhret kültürünü biçimlendirmektedir. Özellikle Reality Show’larla sıradan insanın gücünü keşfeden kitle iletişim araçları, içeriğini kullanıcıların oluşturduğu ve medya yöneticilerini aradan çıkaran sosyal medya sayesinde şöhret kültürünü yeni baştan yazmaktadır. Pek çok Youtube, Facebook ve Twitter ünlüsü kitleler tarafından mitleştirilerek şöhret kültürüne dahil edilmektedir. Özetle, sosyal medya günümüzde pek çok sıradan insana, çok kısa sürede şöhret olabilme imkanı sunmakta ve günümüzde en dinamik şöhret üretim alanı olarak dikkat çekmektedir. Özellikle Youtube ve Twitter aracılığıyla şöhrete ulaşan pek çok sıradan vatandaş, ünlü olmak isteyen diğerleri için de rol model olmaktadır. Günümüzde sosyal medya sayesinde şöhret olabilmek geçmişe oranla son derece kolaylaşmış ve sıradan insan için her an, her saniye ulaşılabilir olmuştur

___

ARIK, M. B. (2010) “Medya ve Hayat: Yanlış Hayat Doğru Yaşanmaz”, Kamuda Sosyal Politi- ka, Sayı: 15

BAŞLAR, G. (2013) “Yeni Medyanın Gelişimi ve Dijitalleşen Kapitalizm”, Akademik Bilişim Konferansları, İstanbul, http://ab.org.tr/ab13/bildiri/247.pdf

BONNER, F. (2003) Ordinary Television, London: Sage Publishing

BREAKENRIDGE, D. (2008), PR2.0 New Media, New Tools, New Audiences, New Jersey: FT Press.

BURNS, K. S. (2009) "Celeb 2.0: How Social Media Foster Our Fascination with Popular Cul- ture", California: Greenwood Publishing Group.

CASTELLS, M. (2004). “An Introduction to the Information Age” The Information Society”, Re- ader, Editör: Frank Webster, Routledge: Londra.

CASTELLS, M. (2007) “Ağ toplumunda İletişim, İktidar ve Karşı İktidar”, Çev: Tülin Sepetçi, Yeni Medya üzerine, Antalya, Akdeniz Üniversitesi Yayınları.

CASTELLS, M. (2009) "The rise of the network society : volume i: the information age: economy, society, and culture", London: Blackwell Publishing.

DURU, A., TOK, E. (2007) “Feyk-bookla Yüzleşme”. Radikal İki, 11.11.2007.

ERYILMAZ, T. (2005)“Radyo ve Radyoculuk”, Radyo ve Radyoculuk, Der: Sevda Alankuş, İstanbul: BİA Yayınları.

GANE, N., BEER, D. (2008). New Media: The Key Concepts, Oxford: Bergpublishers Pub- lishing.

GODARD, J-L. (1991) Godard Godard’ı Anlatıyor: Söyleşiler, Çev. Aykut Derman, İstanbul: Metis Yayınları.

MANOVICH, L. (2002) The Language of New Media, Cambridge: The MIT Press.

MAYFIELD, A. (2008) What’s Social Media?, iCrossing, e-book, (http://www.icrossing. co.uk/fileadmin/uploads/eBooks/What_is_Social_Media_iCrossing_ebook.pdf.)

PRINGLE, H. (2008) Şöhret Satar, Çev: Evren Yıldırım, İstanbul: MediaCat Yayınları, s.33

SERTBAL, K.(2012) “Sosyal medya nedir?” http://blogenki.com/icerik_goster.php?id=134',

TİMİSİ, N. (2003) Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi, Ankara: Dost Yayınevi.

“Hangi Ünlüler Tweet Başına Milyonlar Kazanıyor?”, medyaradar.com, Erişim Tarihi: 28 Ni- san 2012, http://medyaradar.com/haber/gundem-76337/unlu-isimler-bir-tweetten- binlerce-dolari-nasil-kazaniyor.html

“İnternet kendi şöhretlerini yaratıyor”, Radikal Gazetesi, 12/03/2007.

“İnternette nasıl ünlü olunur?”http://shiftdelete.net/internette-nasil-unlu-olursunuz-video-ce- kin_27677-s5.html