FARKLI AHŞAP VE AHŞAP ESASLI MALZEMELERİN KESİLMESİ ESNASINDA MAKİNE VE KESİCİLERDE MEYDANA GELEN ZORLANMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu çalışmada, ahşap ve ahşap esaslı malzemelerin, daire testere makinesi ile kesilmesi esnasında makine ve kesici testereye karşı gösterdikleri zorlamalar incelenmiştir. Bu amaçla, mobilya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Avrupa dişbudak (Fraxinus excelsior L.), sapsız meşe (Quercus petraea Liebl.), yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.), Doğu kayını (Fagus Orientalis Lipsky.), sarıçam (Pinus syivestris L.), ak kavak (Populus alba L.), Lübnan sediri (Cedrus libani A. Rich.), köknar (Abies sp.), yonga levha, orta yoğunluklu lif levha (MDF), kontratabla, tetra kontrplak, kavak kontrplak, yönlendirilmiş yonga levha (OSB) olmak üzere 8 farklı ahşap malzeme ve 6 farklı ahşap esaslı malzeme kullanılmıştır. Bunun için üç farklı sevk hızına sahip bir otomatik sürücü motorundan faydalanılarak deney düzeneği hazırlanmıştır ve çekilen akım bir ampermetre vasıtasıyla ölçülmüştür. Sonuç olarak, sevk hızı arttığında çekilen akım değeri yükselmiştir. Deney örnekleri arasında en çok makine ve kesicileri zorlayan dişbudak odunu olmuştur. Bunu sırası ile akasya, meşe, Doğu kayını, sarıçam, tetra kontraplak, köknar, kontratabla, ak kavak, Lübnan sediri, yonga levha, lif levha (MDF), kavak kontraplak ve yönlendirilmiş yonga levha (OSB) takip etmiştir. Yapılan tahmin modelleri ile elde edilen deney sonuçlarının çok yüksek korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir.  

___

  • [1]. Williams, D., and Morris, R., (1998). Machining and Related Mechanical Properties of 15 B.C. Wood Species, Canada. [2]. Lihra, T., and Ganev, S., (1999). Machining Properties of Eastern Species and Composite Panels, Canada. [3]. Hernandez, R.E., Bustos, C., Fortin, Y., Beaulıeu, J., (2001). Wood Machining Properties of White Spruce From Plantation Forests”, Forests Products J. 51(6), 82–88. [4]. Korkut, I., Donertas, M.A., Seker, U., (1999). Üç Boyutlu Dinamometre Tasarımı ve İmalatı, Teknoloji Dergisi, 2(1-2), 115-129. [5]. Ilhan, R., Burdurlu, E., Baykan, I., (1990). Ağaç İşlerinde Kesme Teorisive Mobilya Endüstrisi Makinaları, Bizim Büro Basımevi, Ankara. [6]. Günay, M., (2003). Talaş Kaldırma İşlemlerinde Kesici Takım Talaş Açısının Kesme Kuvvetlerine Etkisinin Deneysel Olarak İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. [7]. Kurt, A., (2001). Doğrusal Hareketle Talaş Kaldıran Vargel Tezgahında Kesme Kuvvetlerinin Ölçülmesi Için Bir Dinamometre Tasarımı ve Imalatı, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. [8]. Şeker, U., (2000). Talaşlı İmalatta Takım Tasarımı, Gazi Universitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Ders Notları, Ankara. [9]. Yardımoğlu, B, ve Boyar L, (1994). Talaşlı imalatta takıma gelen kuvvetlerin deneysel incelenmesi”, 5. Ulusal Makine ve İmalat Kongresi, 72-81. [10]. Hamid, A.A., and Ali, Y., (1995). Experimental Determination of Dynamic Forces During Transient Orthogonal Cutting”, J. Material Processing Technol., 55(3–4), 162-170. [11]. Gürleyen, L., and Budakçı, M., (2015). Determination of machinery and knife strains in the planing of wood-based panels, J Wood Sci, 61, 391-400. [12]. Gurleyen, L., (2010). The study for the strain of hardwood materials against machines and cutters in planning process, Scientific Research and Essays 5(24), 3903-3913. [13]. Hammond, J.J., Donnelly, E.T., Harrod, W.F., (1969). Ağaçişleri Teknolojisi, Ajans-Türk Matbaacılık Sanayi, Ankara.
İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-3455
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi