İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ VE KONUT FİYAT ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE İÇİN AMPİRİK ANALİZ

Makroekonomik politikaların gelişimi ve ekonomik büyüme açısından bazı sektörlerin diğer alt ve ana sektörlere oranla daha büyük önemi bulunmaktadır. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisi ve diğer birçok ülke açısından, ekonomik büyümeyi desteklediği, alt sektörleri besleyerek makro dengeye katkı sağladığı için ekonominin can damarlarından biri olarak nitelenebilir. Özellikle etkileşimde olduğu 200’den fazla alt sektörlere olan katkılarıyla, istihdam ve benzeri alanlardaki önemli etkinliğiyle ülke ekonomisine yön vermektedir. Bu çalışmada, inşaat sektörünün ekonomi açısından arz ettiği önemden hareketle, inşaat sektörü için önemli değişkenler olan inşaat sektörü güven endeksi ve konut sektörü fiyat endeksi arasındaki ilişkiler tartışılacaktır. Çalışmanın uygulama bölümünde ilgili endeksler için 2011:01-2017-3 dönemi aylık verileri ile Granger Nedensellik Analizi uygulanarak söz konusu faktörler arasındaki ilişki incelenmektedir. 

THE RELATIONSHIP BETWEEN CONSTRUCTION SECTOR AND HOUSING PRICE INDEX: AN EMPIRICAL ANALYSIS FOR TURKEY

In terms of the development of macroeconomic policies and economic growth, some sectors have a bigger advantage than the other sub- and main sectors. The construction sector can be considered as one of the lifeblood of the economy because it contributes to macroeconomy by supporting the growth of the Turkish economy and many other countries, nurturing the sub- sectors. Especially with its contributions to more than 200 sub-sectors, which are in interaction with the economy, it gives direction to the country's economy with its significant activity in employment and similar fields. In this study, the relationship between the construction sector confidence index and the housing sector price index, which are important variables for the construction sector, will be discussed with the importance of the construction sector for the economy. In the application part of the study, the relation between the related factors is examined by applying the Granger Causality Analysis with the monthly data for the period 2011:01-2017-3 for the related indices. 

___

  • Berberoğlu, Murat; (2009), “Mortgage-İpotekli Konut Finansman-Sistemi ve Bu Sistemin Türkiye’de Uygulanabilirliği”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, Yıl:1 Cilt:1 Sayı:2, Kış, ss.119-146. Berberoğlu, Murat Gökşin ve Teker, Suat; (2005) “Konut finansmanı ve Türkiye’ye uygun bir model önerisi”, İTÜ Dergisi Sosyal Bilimler Cilt:2, Sayı:1, Aralık, ss.58-68. Erdönmez, Pelin Ataman; (2005) “Seçilmiş Ülkelerde Gayrimenkul Fiyatları ve Bankacılık Sektöründeki Gelişmeler”, Bankacılar Dergisi, Sayı 54, ss. 59-73. Fırat, Fatih Kürşat ve Soyu, Esra; (2014), “Küresel Krizin Türkiye’dekiİnşaat Sektörü Üzerindeki Etkileri”, International Conference On Eurasian Economies. Granger, C. W. J. (1969). “Investigating Causal Relations by Econometric Models and Cross- spectral Methods”, Econometrica, 37(3), 424-438. Göktaş, Özlem, Teorik ve Uygulamalı Zaman Serileri Analizi, Beşir Kitabevi, İstanbul, 2005. Lebe, Fuat ve Akbaş, Yusuf; (2014), “Türkiye’nin Konut Talebinin Analizi: 1970-2011”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 28, Sayı 1, ss.57-83. Özkurt, Hatice; (2007), “Türkiye Ekonomisinde Konut Sektörü: Gelişimi ve Alternatif Finansman Modelleri”, Sosyal Bilimler Dergisi,(1), ss.159-173. Öztürk, Nurettin ve Fitöz, Esra; (2009), “Türkiye’de Konut Piyasasının Belirleyicileri: Ampirik Bir Uygulama”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 5, Sayı 10, ss.21-46. Rona, Ayda ve Cingöz, Aylin Altınay; (2010), “İstanbul’da Kapalı Site Konut Fiyatlarının Analizi”, Sosyal Bilimler Dergisi, (2), 129-139.