CİNSİYET VE MESLEKİ DENEYİM AÇISINDAN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ: VAN İLİ ÖRNEĞİ

Günümüz insanları mesleğini icra ederken birtakım fiziki, zihinsel ve iş stresine maruz kalmaktadır. Maruz kalınan bu stres sonucunda tükenmişlik sendromu gün yüzüne çıkmaktadır. Tükenmişlik de insanlarda başarısızlık, enerji kaybı, fiziksel ve duygusal problemlere neden olmaktadır. Tükenmişliğin bazı evreleri, boyutu, göstergeleri vardır ki bunlar, duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı şeklinde meydana gelmektedirler. Günlük çalışma hayatında muhasebe mesleğini icra eden meslek mensupları, muhasebe mesleğinin stresli olması ve fazla iş yüküne sahip olması nedeni ile tükenmişlik sendromunu yaşamaktadırlar. Bu çalışma ile muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik düzeylerini ölçmek amacıyla bir anket uygulanmıştır. Anket çalışması Van ilinde faaliyet gösteren 106 meslek mensubuna yapılmıştır. Yapılan çalışma ile meslek mensuplarının tükenmişliğin duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı boyutlarında cinsiyet ve mesleki deneyim süreleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmış ve araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.

Burnout Levels of Accounting Professionals in Terms of Gender and Professional Experience: Van City Example

Today, people are exposed to some physical, mental and work stress while performing their profession. As a result of this stress, burnout syndrome emerges. Burnout causes failure, loss of energy, physical and emotional problems in people. There are some stages, dimensions, and indicators of burnout that occur in the form of emotional exhaustion, depersonalization and low personal accomplishment. Professionals who perform the accounting profession in their daily work experience burnout syndrome because the accounting profession is stressful and overworked. With this study, a questionnaire was applied to measure the burnout levels of accounting professionals. With this study, it was investigated whether the members of the profession differ in terms of gender and professional experience in the dimensions of emotional exhaustion, depersonalization and personal success, and the results of the research are included.

___

  • Ay, M. ve Avşaroğlu, S. 2010. Muhasebe Çalışanlarının Mesleki Tükenmişlik, İş Doyumu ve Yaşam Doyumlarının İncelenmesi 1-Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri. Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), s. 1170-1189.
  • Bora, K. T. ve Küçüksüleymanoğlu, R. (2019). Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin Araştırılması: Bursa İli Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ağustos (Özel Sayı), s. 617-636.
  • Büyükyılmaz, O. ve Gürkan, S. (2014). Mesleki Tükenmişliğin Muhasebe Meslek Mensuplarının Etik Tutumları Üzerindeki Etkisi. Mali Çözüm Dergisi, 24(124), s. 129-148.
  • Çimen, M. ve Ergin, C. (2001). Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Personelinin Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 43 (2), s. 169–176.
  • Dinç, K. (2008). Yardım Mesleklerinde Tükenmişlik Sendromu, (Yayınlanmamış Dönem Projesi), Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dolunay, A. B. (2002). Keçiören Ölçesi Genel Liseler ve Teknik-Ticaret Meslek Liselerinde Görevli Öğretmenlerde Tükenmişlik Durumu Araştırması. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 55 (1), s. 51–62.
  • Hacıhasanoğlu, T. ve Karaca, N. (2014). Bağımsız Çalışan Muhasebe Meslek Mensuplarının ve Muhasebe Çalışanlarının Tükenmişlik, İş Tatmini ve Stres Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19 (4), s. 153-170.
  • Karakaş, A., ve Bilen, A. (2014). Muhasebe Meslek Mensuplarının Tükenmişlik Düzeylerinin İş gören Performansına Etkisi. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8), s.139-154.
  • Maslach, C., Schaufeli, Wilmar B. ve Leiter, M. P. (2001). Job Burnout. Annual Review of Psychology, 52, p. 397-422.
  • Öz, B. ve Çeviren, Seher Meral (2017). Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu: Mersin Örneği. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(3), s. 41-59.
  • Özkan, F. ve Aksoy, C. (2015). Muhasebe Meslek Mensuplarının Tükenmişliğine Etki Eden Faktörler: Gaziantep İlinde Bir Alan Araştırması. Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 1(4), s. 23-41.
  • Öztürk, V., Koçyiğit, S. Ç. ve Bal, E. Ç. (2009). Muhasebe Meslek Mensuplarının Bazı Demografik Değişkenleri ile Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri Arasındaki İlişki: Ankara İli Örneği. MUFAD Muhasebe ve Finansman Dergisi, 44, s. 137-148.
  • Smetackovaa, I. (2017). Self-Efficacy and Burnout Syndrome among Teachers. The European Journal of Social and Behavioural Sciences, XX.
  • Sünbül, A. M. (2003). An Analysis of Relations Among Locus of Control, Burnout and Job Satisfaction in Turkish High School Teacher. Australian Journal of Education. 47 (1), p. 58-73.
  • Taysı, K. ve Canbaz, S. (2018). Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu Üzerine İstanbul İlinde Bir Araştırma. Mali Çözüm, 146, s. 91 –111.
  • Temelli, F. ve Şendurur, U. (2018). Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu: TRA1 ve TRA2 Bölgelerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(1), s. 375-406.
  • Weber, A., ve Reinhard, A. J. (2000). Burnout Syndrome: A Disease of Modern Societies?. Occupational Medicine, 50(7), p. 512–517.