Mardin’in Korunması ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Girmesi

Bu yazıda Mardin’i korumak ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için yapılması gerekli faaliyetleri yönlendirmek için stratejiler ve politikalar geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, tarihsel, arkeolojik ve kentsel değerleri korumak ve geliştirmek hedefli koruma politikaları özetle verilecektir. Mardin’in UNESCO Dünya Mirası Şehirler listesine girmek için yapılması gerekli bazı strateji ve politikalar ele alınacaktır. Öncelikle Mardin kent dokusunun özellikleri ile korunması gerekli değerleri ele alınacak ve ikinci olarak da "Mardin Yönetim Planı”nın hazırlanması hakkında özet bilgi verilecektir.

The Preservation of Mardin and its Inclusion in UNESCO World Heritage List

Mardin is one of the world’s most important historical cities. This article aims to develop strategies and policies to guide the activities to preserve Mardin and qualify the city for the inclusion in the UNESCO World Heritage List. In this vein, the paper summarizes the activities carried out in the city till this date and discusses sustainable preservation policies to preserve and develop the historical, archeological and urban values. It also examines strategies and policies that need to be implemented for the city to qualify for the list of UNESCO World Heritage Cities. For this purpose, I will first discuss the urban fabric in the city and the features of civil architecture that needs protection and, secondly, I will present a summary of the preparation process of the “Mardin Management Plan”.

___

  • Akkoyunlu, Z. (1988). Geleneksel urfa evlerinin mimari özellikleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Alioğlu, F., (1989). Geleneksel Mardin Şehir Dokusu ve Evleri Üzerine Bir Deneme. Yayımlanmamış doktora tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Alioğlu, E. F. (2000). Mardin şehir dokusu ve evler. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayını.
  • Tunçer, M. (2004). Kent yoksulluğuna bir çözüm: Tarihsel çevrelerin sürdürülebilir korunması. İnsanlığın ortak mal varlıklarına saygı hakkı ve kültürel mirası yaşatarak korumak bildiri kitabı içinde (ss. 145-182. Ankara: Türkiye Barolar Birliği Yayınları.
  • Tunçer, M. ve Aksulu, I. (1993). GAP’ta uygulama alanlarındaki tarihsel kentsel sitlerde yapı stoklarının değerlendirilmesi. GAP’ta teknik hizmetler, planlama, mühendislik - mimarlık sempozyumu bildiriler kitabı içinde (ss. 151-166). Ankara: Mimar ve Mühendisler Odası.
  • UNESCO. (2008). Operational guidelines for the ımplementation of the world heritage convention. 22 Şubat 2013 tarihinde http://whc.unesco.org/archive/opguide08-en.pdf adresinden erişildi.