“Kent+Sanat=İsyan”: Güzel Sanatlardan Biri Olarak Dieniş

Bu yazı, kent ve sanat bağlantısını isyan ve direniş temelinde ele almayı denemektedir. Bu yazıda Gezi direnişinden hareketle, parktaki polis ablukasıyla bir açılış yapılmaktadır. Pomi’nin (Potansiyel Mimarlık İşliği) direniş sırasındaki bir deneyimi ve Almanya’daki kentsel/mimari bir başka deneyimin ardından, Agamben’in dispozitif kavramı ele alınmıştır. Kentte isyan konusu, önce kentsel ve mimari mevziler temelinde, ardından da gezi direnişi özelinde değerlendirilmektedir. İsyan konusu Scott okumaları çerçevesinde, biyopolitika/altpolitika karşıtlığı ile yorumlanmaktadır. Son bölümde, sanatla direnişin özgürlük, mücadele ve yaratıcılık ile ortak paydasına dair altı önerme ortaya konmaktadır.

“City+Art=Revolt”: Resistance As a Fine Art

This article discusses the connection between art and the city on a theoretical basis by the concepts of resistance and revolt. This article, starting with the Gezi occupation, opens with the siege of the police in the park. An urban experience of POMI (Postar: Studio for Potential Architecture) during the resistance followed by another urban/architectural workshop experience in Germany is undertaken; afterwards, Agamben’s concept of dispositive is argued. Revolting city is first discussed on the basis of urban and architectural positions; particularly the Gezi resistance is assessed. The subject of revolt is interpreted within the framework of Scott readings by the biopolitics/infrapolitics duality. In the concluding episode, six propositions are put forth about the common denominator of art and resistance with freedom, controversy and creativity.

___

  • Agamben, G. (2012). Dispozitif Nedir. Çev. Dedeoğlu, E. İstanbul: Monokl Yayınları.
  • Atlar, B. A. (2013). İstanbul’un Büyük Ölçekli Projeleri. Kentleri Savunmak. Mekân, Toplum ve Siyaset Üzerine. (ss. 61-66). Koca, A., Çalışkan, Ç. O. vd. (der.) Ankara: Notabene Yayınları.
  • Habermas, J. (2004). “Kamusal Alan”. Kamusal Alan (ss. 95-102). (der.) Özbek, M. Çev. Özbek, M. İstanbul: Hil Yayın.
  • Harvey, D. (2013). “# OWS: Wall Street Partisi Gazap Biçiyor”. Asi Şehirler Şehir Hak-kından Kentsel Devrime Doğru (ss. 220-26). Çev. Temiz, A. D. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Koca, A., Çalışkan, Ç. O. vd. (der.) (2013). Kentleri Savunmak. Mekân, Toplum ve Siyaset Üzerine. Ankara: Notabene Yayınları.
  • Revel, J. (2012). Foucault Sözlüğü. (ss. 64-66). İstanbul: Say Yayınları Çev. Veli Urhan.
  • Scott, J. C. (1995). Tahakküm ve Direniş Sanatları Gizli Senaryolar. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Çev. Alev Türker.
  • Şentürk, L. (2012). Pomi Potansiyel Mimarlık İşliği 2002-2012 Bir Mimarlık Stüdyosunun Onyılı, Pomi Studio for Potential Architecture 2002-2012 A Decade of a Design Studio. Çev. Şişman, O., Güçyeter, B. Eskişehir: Esogü Yayınları.
  • Özbek, M. (2004). Kamusal Alanın Sınırları. Kamusal Alan (ss. 19-90). İstanbul: Hil Yayın.
  • Yeşilırmak, A. (2013). Üçüncü Köprü Kararını Verenler Kalemlerini de Kırsınlar (2013: 144), Kentleri Savunmak. Mekân, Toplum ve Siyaset Üzerine. (s. 144) Koca, A., Çalışkan, Ç. O. vd. (der.), Ankara: Notabene Yayınları.
  • URL: readlists.com/919501ec/ (Uluslararası basında Gezi Direnişi için okuma öneri-si.)