Hubbard, P. (2017). The Battle for the High Street: Retail Gentrification, Class and Disgust. Londra: Palgrave Macmillan.

Öz Başlığı Anacadde için Savaş: Perakende Soylulaştırması, Sınıf ve Tiksinti diye çevrilebilecek olan Hubbard'ın (2017) kitabı İngiltere’de "High Street" diye bilinen, merkezi alışveriş caddelerinde yaşanan ticari soylulaştırma konusu ile ilgilidir. Hubbard (2017) bu kitabıyla İngiltere kentlerinin anacaddelerinde süre giden değişimin yoğun bir tanımlamasını yapıyor ve kapsamlı bir çözümlemesini sunuyor. Ayrıca, değişen ya da soylulaşan İngiliz anacaddelerindeki toplumsal ayrılıkları, sorunu çevreleyen egemen söylemleri ve bu söylemlerin sorunsallaştırdığı ticari işletmeleri inceleyerek araştırıyor. Yazara göre, anacaddelerdeki işçi sınıfının toplumsal mekânlarını karşısına alan soylulaştırıcı söylem, yalnızca gizli ahlaki duygular barındırmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal temizliğe, sosyal güvenliğe, kamu sağlığına ve çevre korumaya ilişkin açık ya da kapalı göndermelerde bulunur. Kitabın anacaddelerin yeniden canlandırılmasının buraları, işçi sınıfı kullanımı pahasına orta ve üst sınıf tüketim mekânları yaptığı yolundaki savı farklı İngiliz kentlerinden birincil ve ikincil kaynaklara dayalı örneklerle güçlendiriliyor. Bu kitap, genel olarak, soylulaştırma, özel olarak da gelişmiş ülke örneğinde ticari soylulaştırma konusu ile ilgilenen ve bu konuyu bir kez daha sınıfsal, ama yenilikçi bir biçimde, ahlaki boyutuyla da incelemek isteyen tüm sosyal bilim araştırmacıları için önemli bir başvuru kaynağıdır.

___

Aguilera, T. (2018). The Squatting Movement(s) in Paris: Internal Divides and Conditions for Survival. M. A. Martínez López (Der.), The Urban Politics of Squatters' Movements içinde (ss. 121-144). New York, NY: Palgrave Macmillan.

Bourdieu, P. (1984). Distinction : A Social Critique of the Judgement of Taste. (R. Nice, Çev.). Cambridge, Massachussets: Harvard University Press. (Orijinal eserin yayın tarihi 1979).

Florida, R. (2018). Yeni Kentsel Kriz: Soylulaştırma, Eşitsizlik ve Seçkinler Şehri ile Gelen. (D. N. Özer, Çev.). İstanbul: Doğan Kitap. (Orijinal eserin yayın tarihi 2017).

Hubbard, P. (2017). The Battle for the High Street: Retail Gentrification, Class and Disgust. Londra: Palgrave Macmillan.