Sabri F. Ülgener'in “İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası" Eseri Hakkında Bir İnceleme

İktisat tarihi alanında önemli bir yazar olan alan Sabri F. Ülgener, aynı zamanda farklı disiplinlere ilgi göstermiş, farklı bilim dallarında eğitim görmüş önemli bir sosyal bilimcidir. Ülgener, Türkiye’de, kapitalist gelişmeye ulaşmama, girişimcilik kültürünün gelişmemesi, iktisadi gerileme ile zihniyet arasında ilişkinin boyutu ve kapsamı üzerinde özelikle durmuştur. Ülgener’in “İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası” başlıklı eseri de bu konulara eğilen bir çalışmadır. Dönem ile ilgili edebi ve dinsel kaynakları kullanan Ülgener, iktisat ahlakı, iktisadi zihniyet ve çözülme kavramlarını inceler. Batı dünyasının ilerlemesine karşılık Doğu dünyasının yaşadığı iktisadi gerilemenin maddi ve manevi nedenlerinin birlikte önemsemesi gerektiğini savunur. Ülgener’e göre, Osmanlı’nın gerilemesi siyasi ve askeri olmaktan ziyade, daha çok fikri, sanatsal ve eğitim bakımından bir ortaçağ ahlakına dönüşmekle ilgiliydi. Ortaçağ ahlakı az ile yetinen, kapalı bir yaşam biçimini dayatır. Ekonomik gerileme, norm ve hareket kurallarının bütünü olan ahlak ve kişinin davranışlarına yön veren değer, inançların toplamı olan zihniyetle yakından ilgilidir. Bu çalışmada Ülgener’in “İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası” başlıklı eseri merkezinde ekonomik gerileme, girişimcilik kültürünün gelişmemesinin zihniyet kökleri ve bunların sonuçları üzerinde durulmaya çalışılmıştır

A Study on Sabri F. Ülgener's Work Titled “The Moral and Mental World of Economic Dissolution”

Sabri F. Ulgener, who is an important writer in the field of economic history, is also an important social scientist who has studied in different disciplines and has shown interest in different disciplines. Ülgener focused on, in Turkey, inability to achieve capitalist development, particularly the extent and scope of the relationship between economic decline and mentality. Ülgener's “(İktisadî Çözülmenin Ahlâk ve Zihniyet Dünyası) The Moral and Mental World of Economic Dissolution” is a study that deals with these issues. Using literary and religious sources related to the period, Ülgener examines the ethics of economy, economic mentality and dissolution concepts. He argues that, despite the progress of the Western world, the material and moral reasons of the economic decline experienced by the Eastern world should be taken into account together. According to Ülgener, the Ottoman decline was not a political and military one, but a transformation of an intellectual, artistic and educational medieval morality. Medieval morality imposes a closed lifestyle that is contented with little. Economic decline is closely related to morality, which is the whole of norms and rules of action, and the mentality, which is the sum of the values and beliefs that direct one's behavior. In this study, in the center of Ülgener's work titled “(İktisadî Çözülmenin Ahlâk ve Zihniyet Dünyası) The Moral and Mental World of Economic Dissolution”, economic decline, the mentality roots of the failure of the entrepreneurial culture and their consequences were tried to be emphasized.

___

  • Ertüzün, T. (2011). Prof. Ülgener'in İktisadi Kalkınma Yaklaşımı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası 43, 1-4, 13-25.
  • Özkiraz, A.(2007). Sabrı F. Ülgener’de Zihniyet ve Gerikalmışlık Osmanlı’dan Günümüze Yapısal Bir Çözümleme, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 36, (35-59.
  • Rahman, F.(1996). İslam, Çeviren: Mehmet Dağ ve Mehmet Aydın, Ankara: Selçuk Yayınları
  • Rüstow, A. (1940). İktisat İlminin Esasları, Çev. Sabri F. Ülgener, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası 2, 155-200.
  • Sayar, A. G.(2011). Sabri F. Ülgener (1911-1983) Türk İktisatçı ve Sosyoloğu. Ed. Murat Yılmaz, Sabri Fehmi Ülgener, T.C Kültür Turizm Bakanlığı, Ankara: 2011, 13-18. Şeriati, A. (2010). Ebuzer, Çev. Abdullah Yegin, Ankara: Fecr Yayınevi.
  • Torun, F. ve Duran, H.(2011). Sabri F. Ülgener ve İki Eseri Üzerine Bir Değerlendirme. Istanbul Journal of Sociological Studies, 0 / 42, 63-75.
  • Tutar, C. (2019). Burjuvazinin ve Kapitalist Zihniyetin Temelleri, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi Etkileşim, 4, 314-319.
  • Ülgener, S. F. (2006). Zihniyet, Aydınlar ve İzm’ler . İstanbul: Derin Yayınları
  • Sayar, A. G (2006). Sabri Ülgener’in Eserlerinin Toplu Olarak Yayınlanması Üzerine Düşünceler, Zihniyet, Aydınlar ve İZM’LER içinde,V-XVI. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Ülgener, S. F. (1981-A). Zihniyet ve Din-İslam Tasavvuf ve Çözülme Devri İktisat Ahlakı. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Ülgener, S. F.(1981). İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası. İstanbul: Derin Yayınları, İstanbul