Atatürk ve Gürcistan

Bolşevik ihtilali sırasında Rusya haritasında önemli değişiklikler olmuş, çoğu bölgede coğrafi parçalanmalar yaşanmış, bu kısımlardan birisi de Gürcistan Devleti’nin bağımsızlığını ilan etmesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı Devleti yıkılma ile karşı karşıya kalmış, Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde yürütülen Millî Mücadele Hareketi Ankara Hükümeti öncülüğünde Misak-ı Millici bir birleşim içinde pekiştirilmiştir. Ankara Hükümeti ile bağımsızlığını yeni kazanmış olan Gürcistan Devleti arasındaki ilişkiler de Gürcistan Devleti’nin Sovyet Rusya tarafından işgal öncesi dönemde yaşanmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Millî Mücadele döneminde Gürcü yöneticileri ile zor günlerde daima dayanışma içerisinde bağımsız bir Gürcistan’ı desteklerken, tek müttefiki olan Rusları da küstürmek istememiş, Bolşevikler ile Gürcistan arasında bir denge kurmanın gerekliliğine inanmıştır. TBMM Hükümeti ile Gürcistan Devleti arasındaki ilişkiler, Sovyetler Birliği’nin 1921 Şubat ayında Gürcistan’ı işgal etmesi ile Türk‐Sovyet ilişkilerinin güdümünde yürütülmüştür.

Ataturk And Georgıa

During the Bolshevik revolution, there were significant changes in the map of Russia, geographical fragmentation occurred in most regions, one of these parts was the declaration of independence of the Georgian State. After the First World War, the Ottoman Empire faced collapse, and the National Struggle Movement led by Mustafa Kemal Pasha in Anatolia was consolidated in a national Pact under the leadership of the Ankara Government. The relations between the Ankara Government and the Georgian State, which has just gained its independence, were also experienced in the pre-occupation period of the Georgian State by the Soviet Russia. While Mustafa Kemal Pasha always supported an independent Georgia in solidarity with the Georgian administrators in difficult times during the National Struggle, he did not want to offend his only ally, the Russians, and believed in the necessity of establishing a balance between the Bolsheviks and Georgia. The relations between the TBMM Government and the Georgian State were carried out under the guidance of Turkish-Soviet relations with the invasion of Georgia by the Soviet Union in February 1921.

___

  • Alsırt, F. T. (2009). Bağımsızlık Sonrası Gürcistan’ın Yeniden Yapılanması ve Bu Süreçte Türkiye ile İlişkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Atılım Üniversitesi. Atatürk, M. K. (2005). Nutuk, 1919 – 1927, Haz: Zeynep Korkmaz, Ankara: Türk Hava Kurumu Basımevi.