Avrupa Birliği ve Sahra-altı Afrika Arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşmalarının Ekonomik Etkilerinin İncelenmesi

Bu çalışmada Sahra-altı Afrika ile Avrupa Birliği arasında karşılıklı ticaretin serbestleşmesini hedefleyen Ekonomik Ortaklık Anlaşmalarının etkileri ölçülmeye çalışılmaktadır. Çalışmada karşılıklı ticaretin serbestleşmesi sonucu Afrika ülkeleri ne kazanacak ve ne kaybedecek?, bu anlaşmaların bölge ülkelerin refah seviyesine etkisi ne olacak?, bu anlaşmaların ticaret yaratımı ve ticaret saptırıcı gibi etkileriyle ticaretin hacmi ne yönde şekil alacak?, ve son olarak, tarifelerin kaldırılmasıyla kamu gelirleri nasıl etkilenecek? şeklindeki sorulara cevap aranmaktadır. Elde edilen bulgular göstermektedir ki karşılıklılık prensibi ile iki bölge arasındaki ticaretin hacmi genişliyor gibi görünse de(özellikle AB lehine) bu anlaşmanın ticaret saptırıcı etkileri nedeniyle Afrika içi ticaretin olumsuz etkilenerek bölgesel bütünleşme çabalarının önünde önemli bir sorun teşkil edebileceğidir. Bir diğer önemli sonuç, AB’nin bölgeye olan ticaretindeki atış ve bu ticaret yaratımının etkisiyle oluşan genişlemenin Afrika ülkeleri adına refah arttırıcı bir etkiye sahip olduğudur.

Investigation of Economic Impacts of Economic Partnership Agreements between Sub-Saharan Africa and European Union

This study tries to quantify the economic effects of Economic Partnership Agreements (EPAs) which have been negotiating between sub-Saharan Africa (SSA) and European Union (EU). The study addresses the following questions: How are African countries likely to gain or lose from a bilateral trade liberalisation between Africa and the EU?, what are the welfare implications for the African countries from the EPAs?, how will the formation of EPAs affect trade expansion through trade creation and trade diversion effects?, what are the potential fiscal implications of the EPAs. Even though the full reciprocity principle appears to be trade expanding (singularly infavour of EU), this study indicates that it will pose serious implications for deepening of regional integration in Africa because of trade diversion effect between African countries. Another key finding is welfare effect through the way of trade expantion between EU and SSA.

___

  • Acemoglu,D.,Johnson,S. ve Robinson,J. (2000), “The Colonial Origins of Comparative Development: An Empirical Investigation”, NBER WorkingPaper 7771.
  • Collier, P., J.W. Gunning, S.A. O’Connell ve Ndulu, B.J. (2006), “Harnessing Opportunities: How Africa Can Advance?” in Ndulu, O’Connell, Bates, Collier and Soludo (eds.), The Political Economy of Economic Growth in Africa, 1960-2000 , Cambridge University Press.
  • CTA,2010, “ACP-EU TradeIssues in Agricultural and Fisheries Sectors”, 2010 Compendıum, Hollanda.
  • Douillet, Mathilda. (2012), “Trade Policies and Agriculture in SubSaharan Africa”, Sciences Po PhdDissertation, Fransa.
  • Gallup,J. ve Sachs,J. (1999), “Geography and Economic Development”, Center for International Development at Harvard University WorkingPaper No.1.
  • Jallab,M.,Karingi,S., Oulmane,N., Perez,R., Lang,R., Hammouda, H. (2005), “Economic and Welfare Impacts of the EU- African Economic Partnership Agreements”, United Nations Economic Commission for Africa.
  • Laird,Y. ve Yeats,A. (1986), “The UNCTAD TradePolicySimulation Model: A Note on the Methodology, Data andUses”, United Nations Conference on Tradeand Development, No:19, Cenevre.
  • Rosegrant,M.,Paisner,M., Meijer,S., Witcover,J. (2001), “2020 Global Food Outlook: Trends,Alternatives, and Choices”, IFPRI, Washington, Ağustos 2001.
  • Sachs,J. (2001), “Tropical Underdevelopment”, National Bereau of Economic Research, Working Paper 8119
  • Winter, L.A., ve Martins, P.M. (2004), “When Comparative Advantage is not Enough: Business Costs in Small Remote Economies.” World Trade Review, 3(3): 347-383.
İzmir İktisat Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8173
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Avrupa Birliği ve Sahra-altı Afrika Arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşmalarının Ekonomik Etkilerinin İncelenmesi

Metin PİŞKİN

Tasarruf-Yatırım İlişkisi: Feldstein-Horioka Hipotezinin OECD Ülkeleri Açısından Değerlendirilmesi (1980-2013)

Ömer YALÇINKAYA, İbrahim HÜSEYNİ

Fisher Hipotezinin Alternatif Faiz Oranları İle Türkiye Ekonomisi Açısından Analizi

Fuat LEBE, Leyla Firuze ARDA ÖZALP

2014 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Sınavı Sonuçlarına Göre İstatistik Bölümü Öğrencilerinin Muhasebe Dersi Testlerindeki Başarılarının Karşılaştırmalı Analizi

Emine Yasemin YEĞİNBOY, Ali ÖZDEMİR

Örgütlerde Yaşanan Sessizlik Olgusunun Kişisel Özellikler Bağlamında Araştırılması: Nitel Bir Çalışma

Zeki UÇAR

Girişimciliğin Finansmanında Risk Sermayesi Finansman Sisteminin Önemi: Türkiye Uygulamaları

Erkan POYRAZ, Yusuf TEPELİ

Uyarlamalı Sinirsel Bulanık Çıkarım Sisteminin (ANFIS) Talep Tahmini İçin Kullanımı ve Bir Uygulama

Onur DOĞAN

Türkiye'de Üç Büyük Kentte Sosyal Sermayenin Bourdieu’nün Kavramsallaştırması Çerçevesinde Değerlendirilmesi

Şansel ÖZPINAR, Ömer ÖZPINAR, Funda ÇONDUR, Musa İKİZOĞLU

Gelişmiş Ülkelerde Kurumsal Yapı ve Uluslararası Rekabet Gücü İlişkisi

Aynur YILDIRIM, Mehmet Faysal GÖKALP

Psikolojik Sermayenin Çalışanların Yenilikçi Davranışlarına ve Performanslarına Etkileri: Savunma Sektöründe Bir Araştırma

Memduh BEGENİRBAŞ, Ercan TURGUT