SEMPTOMSUZ MİYOKARD İSKEMİSİ VE İNFARKTÜSÜNÜN ERKEN TANISINDA ÇOK KESİTLİ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİK KORONER ANJİYOGRAFİNİN YERİ VE ÖNEMİ: (UZUN DÖNEM TAKİP EDİLEN İKİ OLGU NEDENİYLE)

Çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT-MSCT), koroner arter hastalığının tanısında ve tedavisinde kansız bir tanı aracı olarak dikkat çekici bir konuma gelmiştir. Bu yazıda koroner arter hastalığı olan 85 yaşında sessiz miyokard iskemili bir olgu ve 59 yaşında sessiz (semptomsuz) subakut posterior miyokard infarktüsü geçiren başka bir olgunun ÇKBT ve invasiv girişimle tanı ve tedavileri sonrası uzun dönem takipleri sunulmuştur. Birinci hasta, ilk defa eforla ortaya çıkan nefes darlığı ve çarpıntı ile başvurmuştu. Hastanın EKG ve maksimal efor testi normal olarak saptandı. Angina ekivalanı olarak düşünülen bulguları nedeniyle hastaya koroner arteriyografi (KA) önerildi. Direkt koroner anjiyografi yaptırmayı kabul etmeyen hastamıza uygulanan ÇKBT yöntemiyle, LAD arterin orta segmentinde ileri derecede (%95) stenoz oluşturan, lümeni daraltan, soft, “vulnerable” aterom plağı saptandı. Bu kansız tetkik, hastamızın koroner anjiyografi ve intra koroner stent grişimi yapılmasına razı olmasını sağlamış ve bu tehlikeli lezyona konulacak stentin tipi ve ölçülerinin tayinine girişimden önce kılavuzluk etmiştir. Hastamızın, girişimden sonraki üçer aylık aralarla yapılan rutin kontrollerinde 4. yılında hiçbir şikâyetinin bulunmadığı görülmüştür. İkinci hastamızın, istirahat halinde iken, ensesinde terlemenin eşlik ettiği nazofarenksinde hafif yanma hissi şikayeti olmuş, kan biyokimyasında tesadüfen saptanan kalp enzimlerinin yüksekliği nedeniyle, Kliniğimize yönlendirilmişti. KA yi invaziv oluşu nedeniyle istemeyen bu hastamızda da, ÇKBT sol sirkumfleksin proksimalden itibaren tam tıkanıklık ve LAD arterin ortasında kritik stenoz gösterdi. Bu kansız yöntem (ÇKBT) tanı ve tedavide kesin karar verdirici olup, klasik KA ve intra koroner girişim yapılmasında, hastanın olurunun alınmasında ikna edici olmuş ve intra koroner stent girişiminde Cx artere öncelik tanınması açısından da girişimimize kılavuzluk etmiştir.

___

  • Achenbach S, Moselewski F, Ropers D, Ferencik M, Hoffmann U, MacNeill B, Pohle K, Baum U, Anders K, Jang IK, Daniel WG, Brady TJ. Detection of calcified and noncalcified coronary atherosclerotic plaque by contrast-enhanced, submillimeter multidetector spiral computed tomography: a segment- based comparison with intravscular ultrasound. Circulation 2004; 109:14-17.
  • Dirksen MS, Bax JJ, de Ross A, Jukema JW, van der Geest RJ, Geleijns K, Boersma E, van der Wall EE, Lamb HJ. Usefulness of dynamic multislice computed tomography of left ventricular function in unstable angina pectoris and comparison with echocardiography. Am J Cardiol 2002; 90:1157-1160.
  • Erol Ç, Candemir B. Koroner arter hastalığı Erzengin F, Büyüköztürk K. Kalbin radyolojik muayenesi; bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemi. İç Hastalıkları Kitabı Cilt 2 Edit. Prof. Dr.K.Büyüköztürk. Nobel Tıp Kitapevleri LTD.ŞTİ. 2007; 1663-1686
  • Erzengin F. Editöre mektup. Koroner arter atereosklerozunda plak oluşumu ve kalsifik tutulum; klasik intimal kaskat yolu dışında; yani yalnız endotel altından değil, Adventisya Tabakası’ndan da başlar ve ilerler, MN Kardioloji, 2009; 16:219-221.
  • Filippo Cademartiri, Erica Maffei, Nico R.Mollet. Is dual-source CT coronary angiography ready fort the real world? Department of Radiology and Cardiology, Erasmus Medical Center, Rotterdam, The Netherlands; Department of Radiology and Cardiology, Azienda Ospedaliero-Universitaria/University Hospital, Parma, Italy. Eur Heart Journal 2008; 29:701-703.
  • Hoffmann U, Ferencik M, Cury RC, Pena AJ. Coronary CT angiography. J Nucl Med., 2006; 47:797-806.
  • Kopp AF, Schroeder S, Baumbach A, Kuettner A, Georg C, Ohnesorge B, Heuschmid M, Kuzo R, Claussen CD. Noninvasive characterisation of coronary lesion morphology and composition by multislice CT: first results in comparison with intracoronary ultrasound. Eur Radiol 2001; 11:1607-1611.
  • Leschha S, Alkadhi H, Plass A, Desbiolles L, Grunenfelder J, Merincek B, Wildermuth S.Accuracy of MSCT coronary angiograhy with 64-slice technology: First experience. Eur Heart J 2005; 1482-1487.
  • Saia F, Schaar J, Regar E, Rodriguez G, De Feyter PJ, Mastik F, Marzocchi A, Marrozzini C, Ortolani P, Palmarini T, Branzi A, van der Steen AF, Serrays PW. Clinical imaging of the vulnerable plague in the coronary arteries: new intracoronary diagnostic methods. J Cardiovasc Med (Hagerstown) 2006; 7:21
  • Schroeder S, Kopp AF, Baumbach A, Meisner C, Kuettner A, Georg C, Ohnesorge B, Herdeg C, Claussen CD, Karsch KR. Noninvasive detection and evaluation of atherosclerotic coronary plaques with multislice computed tomography. J Am Coll Cardiol 2001; :1430-1435.
  • Wilson GT, Gopalakrishnon P, Tak T. Noninvasive cardiac imaging with computed tomography. Clin Med Res. 2007; 5: 165-71.