Muhasebe Temel Kavramları Açısından Muhasebe Uygulamalarının Değerlerlendirilmesi: Sivas İlinde Bir Araştırma

Amaç – Bu çalışmanın temel amacı, serbest muhasebeci mali müşavirlerin ve stajyerlerin bakış açılarıyla muhasebe temel kavramları açısından muhasebe uygulamalarının değerlendirilmesidir. Ayrıca katılımcıların muhasebenin temel kavramlarına yönelik genel düşüncelerini tespit etmek de amaçlar içinde yer almaktadır. Yöntem – Bu amaçları gerçekleştirmek için 2018 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Sivas SMMM Odasına kayıtlı ve mesleğini fiilen icra eden toplam 123 SMMM ve SMMM stajyerleri üzerinde bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın Cronbach's Alpha İç Tutarlılık Katsayısı 0,838 olarak hesaplanmıştır. Bulgular – Araştırma sonucunda katılımcıların, temel kavramların önemine ve gerekliliğine yönelik yaklaşımlarının çok olumlu olduğu tespit edilmiştir. Ancak muhasebe uygulamalarında bu kavramlara uygun hareket etme düzeylerinin ise kavramların bütünü açısından “Orta Derecede Katılırım” düzeyinde olduğu bulgusu saptanmıştır. Tartışma – Muhasebe işlemlerinin icrasında temel kavramlara uyumluluk açısından; sosyal sorumluluk, kişilik, süreklilik, tutarlılık, ihtiyatlılık, önemlilik ve tam açıklama kavramlarına orta derecede katılırım; dönemsellik, maliyet esası, tarafsızlık ve belgelendirme kavramlarına çok katılırım ve özün önceliği kavramına ise tam katılırım düzeylerinde katılım gösterilmiştir. Araştırma, muhasebe temel kavramlarının uygulamada ne kadar dikkate alındığını ölçme açısından önemlidir.

Evaluatıon of Accountıng Applications in terms of Basic Concepts of Accounting: A Research in Sivas

Purpose – The main purpose of this study is to evaluate the accounting practices in terms of basic accounting concepts from the perspective of the independent accountant and financial advisors and professional interns. It is also aimed to determine general considerations of subjects for accounting concepts. Design/methodology/approach – In order to realize these goals, a questionnaire was applied on a total of 123 SMMM and SMMM interns registered in Sivas Chamber of SMMM during June and July of 2018. The obtained data is analyzed with SPSS 22 package program and Cronbach's Alpha Internal Consistency Coefficient is calculated as 0.838. Findings – As a result of the research, it is determined that the subjects' approach to the significance and necessity of basic concepts is very positive. However, the level of acting in accordance with these concepts in accounting applications was found to be “Intermediate Participation” in terms of the whole concept. Discussion – When the concepts are evaluated one by one, moderate participation level is detected in the concepts of social responsibility, personality, continuity, consistency, prudence, materiality and full explanation; high participation level is determined in the concepts of periodicity, cost-based, objectivity and certification and lastly full participation level is specified for the concept of substance over form. Research is important in terms of measuring how much the basic concepts of accounting are taken into account in practice.

___

  • Akdoğan, H ., v e B ozkurt Y azar, B . (2012). Yeni Türk Ticaret Kanununun Denetim Alanında Getirdiği Yenilikler. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 4(2), ISSN: 2146-0817 (Online).
  • Bengü, H. ve Can, A.V. (2009). Çevre Muhasebesinin Muhasebenin Temel Kavramlarından “Sosyal Sorumluluk Kavramı” Bağlamında Temellendirilmesi. Celal Bayar Üniversitesi SBE Dergisi, 7 (1), 155- 160.
  • Burak, E. ve Öztaş, S. (2015). Kurumsal Yönetim İlkelerinin Muhasebenin Temel Kavramları Açısından Değerlendirilmesi. Kırklareli Üniversitesi İİBF Dergisi, 4(1).
  • Demir, M. (2004). Yeminli Mali Müşavirlerin Ekonomik Sisteme Katkısı, Mesleki Sorunları ve Çözüm Önerileri. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İnönü Üniversitesi. SBE, Malatya.
  • Demir, B. (2013). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ve Muhasebe. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 225-233.
  • Doğan, S. (2018). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 04 (01), 100-107.
  • Gök, A. (2007). Muhasebe Uygulamalarının Muhasebenin Temel Kavramları ve Tekdüzen Muhasebe Sistemi Açısından Değerlendirilmesi ve Malatya’da Yapılan Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İnönü Üniversitesi SBE, Malatya.
  • Güneş, R. ve Otlu, F. (2003). Muhasebe Uygulayıcılarının Sosyal Sorumluluk Anlayışı Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 5 (2), 107-126.
  • Otlu, F. (2001). Muhasebe Mesleğinde Tarafsızlık Kavramı ve Tarafsız Bilgi Üretiminin Yeri ve Önemi. Muhasebe ve Finansman Dergisi (11), 87-94.
  • Otlu, F. (2002). Sosyal Sorumluluk Kavramı, İşletme Yönetiminin ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu. Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi, 16 (1-2), 143-163.
  • Özkol E ., Ç elik M. v e G önen S . (2005). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramı Ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu. Muhasebe Finansman Dergisi, (27), 134-145
  • Salant, P. & Dillman, D. A. (1994), How to Conduct Your Own Survey, John Wiley & Sons, Inc. Newyork.
  • Tetik, N. (1997). “Muhasebenin Temel Kavramları Ve Mali Tablolar İlkelerinin Yönetim Muhasebesi Açısından Değerlendirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (2), 147-160
  • Ulusan, H., Elçin, E. ve Köylü, Ç. (2012). 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nın Muhasebe ve Denetim Uygulamalarına Getirdiği Yenilikler Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (55), 11-34.
  • Yıldız, F. (2002). Tekdüzen Hesap Çerçevesi ve Hesap Planı’nın Yedi Yıllık Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (15).
  • Yılmaz, B. ve Alkan A.T. (2006), Muhasebenin Sosyal Sorumluluk Kavramı Açısından Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde, Kurumsal Yönetim Anlayışının Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi SBE Dergisi, (16), 729-737.
  • Yılmaz, F.Ö. (2015), Kurumsal Yönetim Ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu Açısından Muhasebe Bilgi Sisteminin İşletmelerdeki Rolü. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (39), 1011-1018.
  • http://www.verginet.net, Erişim Tarihi: 24.05.2018.
  • http://www.muhasebem.com, Erişim Tarihi: 15.04.2018.
  • 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu
  • 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu.
  • 1 No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Borsa Birleşmelerinin Endeksler Üzerine Etkisi: Nasdaq Omx Örneği

TURAN KOCABIYIK, Türker TEKER

UFRS 16 Kiralamalar Standardının Kiracının Finansal Tabloları Üzerine Etkileri: Seçilmiş Hava Yolu İşletmelerinde Bir İnceleme

Soner GÖKTEN, Gül ARSLAN KURNAZ

Bütünleşik Kanal Deneyimini Etkileyen Faktörlerin AHP Yöntemi ile Belirlenmesi: Bankacılık Sektörüne Yönelik Bir Çalışma

MEHMET MARANGOZ, Nedret ERBOY

Muhasebe Meslek Mensuplarının Haksız Rekabet Algılarının Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi

Gencay KARAKAYA, Ali Altuğ BİÇER

The Effect of Altruism Behavior, Peer Support and Leader Support on Employee Voice

Celal ERKUBİLAY, Faruk ŞENTÜRK

How Should the Value Relevance Research Employ Book Value of Equity?

MELİK ERTUĞRUL

Oyunlaştırma Uygulamalarının Marka Etkileşimi ve Marka Sadakati Üzerine Etkisi: Bursa İli Üzerine Bir Araştırma

Osman ÖZDEMİR, Kadir ÖZDEMİR

Algılanan Örgütsel Destek, Motivasyon ve Hizmet Performansı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesine Yönelik Sağlık Sektöründe Bir Araştırma

Ramazan Vedat SÖNMEZ

Target Costing as a Strategic Cost Management Tool and a Survey on Its Implementation in the Turkish Furniture Industry

Duygu CELAYİR

Çalışan Sesliliğinin Öncülleri ve Sonuçları: Türkiye Örnekleminde Gerçekleştirilen Araştırmalar Bağlamında İlgili Yazının Genel Değerlendirmesi ve Bir Meta-Analiz Çalışması

Lale ORAL ATAÇ