İşletmeler İçin Turizm Yatırım Potansiyelinin Belirlenmesi: Kırgızistan Örneği

Amaç – Kırgızistan farklı turizm çeşitlerinin icra edilmesine imkân tanıyan zengin sosyal ve kültürel varlıkların yanı sıra eşsiz doğal güzelliklere sahip bir ülkedir. Kırgızistan’daki işletmelerin etkin ve verimli bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri için mevcut potansiyelin doğru bir şekilde analiz ve tespit edilmesi gerekmektedir. Yatırım yapacak işletmelere Kırgızistan’a özgü oluşturulacak sürdürülebilir turizm modelinin yol göstermesi de amaçlanmaktadır. Yöntem – Bu amaç doğrultusunda, hazırlanan anket formu ile kamu, özel sektör çalışanları, akademisyenlerden ve lisansüstü öğrencilerden elde edilen veriler SWOT (İngilizce Strenghts (Güçler, Üstünlükler), Weaknesses (Zayıflıklar), Opportunities (Fırsatlar) ve Threats (Tehditler) kelimelerinin baş harfleri) yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular – Yapılan analiz neticesinde Kırgızistan’ın en güçlü yönün geleneksel konuk severlik, en zayıf hususun alt yapı yetersizliği, fırsat olarak bakir doğal yapı, tehdit ise doğal kaynakların ve çevrenin tahrip olma ihtimali olduğu anlaşılmaktadır. Araştırmaya göre dört tarafın (kamu çalışanı, özel sektör çalışanı, akademisyen, lisansüstü öğrenci) fırsatlar ve güçlü yönler konusunda hem fikir oldukları, zayıf ve tehditler ile ilgili düşüncelerde ise yakın görüşte oldukları tespit edilmiştir. Tartışma – Kırgızistan için bir fırsat olarak değerlendirilen bakir doğal yapı aynı anda bozulma ihtimali olarak düşülerek tehdit olarak algılanması yatırım yapmayı planlayan işletmelerin en fazla dikkat etmesi gereken önemli bir nokta olarak ortaya çıkmaktadır.

Determination of Tourism Potential for Business: Example of Kyrgyzstan

Purpose – Kyrgyzstan is a country with rich natural and social assets, as well as unique natural beauties, that allow the execution of different types of tourism. For businesses in Kyrgyzstan to operate effectively and efficiently, the current potential needs to be analyzed and determined accurately. It is also aimed to guide the sustainable tourism model to be created specifically to Kyrgyzstan for the companies that will invest. Design/methodology/approach – For this purpose, the data is obtained from public, private sector employees, academicians and graduate students by the questionnaire. It was analysed with SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) method. Findings – As a result of the analysis, it is understood that the strongest aspect of Kyrgyzstan is traditional guest loving, the weakest point is the infrastructural deficiency, the opportunity is the virgin natural structure, the threat is the possibility of destruction of natural resources and the environment. According to the research, it was determined that four parties (public employee, private sector employee, academician, graduate student) both had an idea about opportunities and strengths, and had a close opinion about weak and threats. Discussion – The fact that virgin natural structure, which is considered as an opportunity for Kyrgyzstan, is considered as a threat at the same time appears as an important point that the companies planning to invest should pay attention to.

___

  • Akgöz, E. B. Erdem, T.Gök, C. İnce, U.Alimov, N.Turganbaeva, K. Asanova. (2018). Kırgızistan’da Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması ile İlgili Bir Model Önerisi. BYR Publishing House, Bişkek. (Editör: Erkan Akgöz).
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör Analizi: Temel Kavramlar ve Ölçek Geliştirmede Kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 8(32), s. 470-483.
  • Cengiz, F. (2012). Üçüncü Yaş Turistlere Yönelik Turistlik Ürün Analizi: Alanya Uygulaması. Antalya Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Doktora Tezi).
  • Дыйканов, К. (2019). Кыргызстандын Баткен аймагынын туризм потенциалы жана тоскоолдуктары. III Эл аралык түрк дүйнөсү туризми симпозиуму, 20-22 апрель 2017. Бишкек, Кыргызстан.
  • Дудашвили. C.Д. (2004). Туристические ресурсы Кыргызстана. Раритет Инфо, Бишкек.
  • Эралиева, А. А. (2015). Комплексные аспекты геобрендинга Иссык-Кульской области. Брендинг малых и средних городов России: опыт, пр облемы, перспективы. Материалы междунар. науч.-практ. конф. г. Екатеринбург, 24 апреля . — Екатеринбург : Изд-во Урал. ун-та, с. 74-76.
  • Erdem, B., B. Gülcan, C.Tokmak, K.Asanova ve N. Margazieva. (2015). Kırgızistan Konaklama Sektöründe İnsan Kaynakları Profili Araştırması. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt: 4 Sayı: 3.
  • Jenish, N. (2017). Tourism Sector in Kyrgyzstan: Trends and Challenges. Working paper #42. Institute of Public Policy and Administration. University of Central Asia.
  • Gülcan, B., F. Şenol ve A. Aytpaeva. (2014). Kırgızistan’da Din ve Kültür Turizminin Geliştirilmesi Açısından Süleyman Dağı’nın Önemi: Swot Analizi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt: 3 Sayı:4.
  • KC Milli İstatistik Komitesi. (2019). Национальный статистический комитет Кыргызской Республики. Туризм в Кыргызстане 2014-2018. Статистический сборник.
  • Kırgızistan Milli İstatistik Komitesi. (2018). Национальный статистический комитет Кыргызской Республики. Окружающая среда в Кыргызской Республике 2013-2017. Статистический сборник.
  • Milli Çevre Raporu. (2016). Государственное агентство охраны окружающей среды и лесного хозяйства при Правительстве Кыргызской Республики. Национальный доклад о соcтоянии окружающей среды Кыргызской Республики за 2011-2014 годы. Одобрен распоряжением Правительства Кыргызской Республики от 19 декабря № 549-р.
  • Ünlüönen, Kurban; A. Tayfun: A. Kılıçlar (2018). Turizm Ekonomisi, Nobel Yayınevi, Ankara.
  • Yıldız, Z. (2011). Turizm Sektörünün Gelişimi ve İstihdam Üzerindeki Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 3(5), 54-71.
  • http://deptourism.gov.kg/программа-развития-туризма-до-2020-года/
  • https://dic.academic.ru/).
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Havayolu Taşımacılığında Hizmet Kalitesinin Kurumsal İmaj, Müşteri Memnuniyeti ve Müşteri Sadakati Üzerindeki Etkisi

Gözde YANGINLAR, Murat Fatih TUNA

Stratejik Grup Üyeliği ile Performans İlişkisi: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma

Pelin ERDEN ÇEVİK, Dursun BİNGÖL

Animasyon Aktivitelerinde Deneyim Kalitesinin Otel İşletmelerinin İmajı, Konukların Değer Algısı ve Tekrar Satın Alma Niyetine Etkisi

Hakan ÇETİNER, ALİ YAYLI

Bankacılık Sektöründe Hata ve Hile: Banka Yöneticileri Üzerine Bir Araştırma

Şerife KILIÇARSLAN, Özen AKÇAKANAT

Konaklama İşletmelerinde İş-Aile Çatışmasının İşe Bağlılık Üzerindeki Etkisinin Belirlemeye Yönelik Araştırma

Erdal YILMAZ, Sevil GASİMOVA

Determination of Customer Satisfaction by Text Mining: Case of Cappadocia Hotels

OZAN ÇATIR, Kenan SAKALLI, Hasan ARMUTLU, Şükran ARMUTLU

Web Sayfası Kullanım Kalitesi, Yeniden Satın Alma Niyeti ve Canlı Destek İlişkisi: Online Alışveriş Siteleri Üzerine Bir Araştırma

Emine AYDINHAN, Serhat ERAT

Hisse Senedi Piyasasında Likidite ve Getiri Oynaklığı İlişkisi: Borsa İstanbul Örneği

Gözde GÜRGÜN, Bilge CANBALOĞLU

Toplu Yemek Firmalarında Uygulanan Personel Güçlendirmenin, Personel Memnuniyeti, Kurum Aidiyeti ve Kurum İçi İmaja Olan Etkisinin Belirlenmesi

Mehmet Ali KAPLAN, Muammer BEZİRGAN

Grup Hedefleri Bağlamında Transformasyonel Liderliğin Satış Performansı Üzerindeki Etkisinde Satış Yaratıcılığının Aracılık Rolü

Can Efecan AKHAN, Ebru KALEMCİ, Murat Hakan ALTINTAŞ