Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde İç Girişimcilik: Ankara İlinde Bir Araştırma

Amaç – Günümüz ekonomisi küresel, dinamik ve rekabetçi olduğundan işletmelerin hayatta kalmaları için işletme büyümeleri zorunluluk olarak değerlendirilmektedir. KOBİ’lerde büyüme tüm orta ve üst düzey yöneticileri kapsayan bir olgudur. KOBİ’lerde girişimci; farkına varmadan ya da farkında olarak büyümeyi doğrudan etkileyen karar mekanizmasıdır. KOBİ’lerde iç girişimcilik düzeyinin, işletmenin bu karar mekanizmasını doğrudan etkilediği ve hızlı büyümeyi sağladığı düşünülmektedir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmanın amacı hızlı büyüyen KOBİ’ler ile hızlı büyümeyen KOBİ’lerin orta ve üst düzey yetkililerinin iç girişimcilik düzeylerinin karşılaştırılarak farklılıklarının tespit edilmesidir. Yöntem – Çalışmanın amacı doğrultusunda Ankara’da KOSGEB’e kayıtlı KOBİ’lerden elde edilen veriler ile karşılaştırmalı nicel bir araştırma yapılmıştır. 429 işletmenin hızlı büyümeleri incelenerek, iç girişimcilik düzeyleri belirlenmiştir. Hızlı büyüyen işletmeler ile hızlı büyümeyen işletmelerin iç girişimcilik düzeyleri karşılaştırılmıştır. Analiz için t-testinden yararlanılmıştır. Bulgular – Analiz sonucunca hızlı büyüyen KOBİ’lerin yenilikçilik ve proaktif davranış düzeylerinin hızlı büyümeyen KOBİ’lerden yüksek olduğu bulunmuştur. Tartışma – Araştıma kapsamında yer alan KOBİ’lerde yenilikçiliğin ve proaktif davranışın geliştirilmesi hızlı büyümeye destek olacaktır. Bu da makroekonomik olarak, istihdamda etkili bir artış ve küresel rekabette avantaj sağlayacaktır.

Internal Entrepreneurship in Fast Growing SME’s: A Research in Ankara Province

Purpose – Since today's economy is global, dynamic and competitive, the survival and growth of firms are considered as necessities. Growth requires many middle and high level decisions for SMEs. Growth in SMEs is a phenomenon that covers all middle and senior managers. Entrepreneurs in SMEs; it is a decision mechanism that directly affects growth without realizing it or being aware of it. It is believed that the level of internal entrepreneurship in SMEs directly affects the decision making process of the firm and enables rapid growth. From this point of view, internal entrepreneurship will be able to provide support to government agencies and financial institutions in the development of policies that encourage firm growth, particularly in the development of SME growth strategies. With this in mind, the aim of this study is to determine the differences between the level of internal entrepreneurship of medium and high level officials of fast-growing SMEs and non-fast-growing SMEs. Design/methodology/approach – For the purpose of the study, a survey was conducted in Ankara with KOSGEB registered SMEs. Internal entrepreneurship levels were determined by examining the rapid growth of 429 firms. Internal entrepreneurship levels of fast-growing firms and non-fastgrowing firms were compared. The t-test was used for analysis. Findings – As a result of the analysis, it is seen that the level of innovation and proactive behavior of fast growing SMEs is higher than those that do not grow fast. Discussion – Within the scope of the research, innovation and proactive behavior development in SMEs will support rapid growth. This will provide an effective increase in employment and an advantage in global competition.

___

  • Adu-Darko, G. (2017). Entrepreneurial Leadership And Growth Of Small Medium Enterprises: Lessons From Transformational Entrepreneurs In Ghana. Doctoral dissertation, University of Ghana, Ghana.
  • Ağca, V. (2005). İç Girişimcilik Yapısı ve Firma Performansına Etkileri: Denizli Tekstil Sektöründeki Firmalarda Bir Uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • Ağca, V., ve Kurt, M. (2007). “İç Girişimcilik ve Temel Belirleyiciler: Kavramsal Bir Çerçeve”. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29, 83-112.
  • Ağca, V. ve Yörük, D. (2006). “Bağımsız Girişimcilik Ve İç Girişimcilik Arasındak Farklar: Kavramsal Bir Çerçeve” Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, VIII (2), 155-173.
  • Antoncic, B. (2007). “Intrapreneurship: A Comparative Structural Equation Modeling Study”. Industrial Management & Data Systems, 107(3), 309-325.
  • Antoncic, B., and Hisrich, R. D. (2003). “Clarifying the İntrapreneurship Concept”. Journal of Small Business and Enterprise Development, 10(1), 7-24.
  • Arslanoğlu, A. (2018). İçsel Pazarlama Uygulamalarının Hasta Güvenliği Kültürü Üzerine Etkisinde İç Girişimcilik ve Kişilik Özelliklerinin Düzenleyici Rolü. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Atay, O. (2013). “KOBİ'lerde Araştırma ve Geliştirmenin Verimliliğe Etkisi ve Bir Uygulama”. Electronic Journal of Social Sciences, 12(47), 161-170.
  • Autio, E., Kronlund, M., and Kovalainen, A. (2007). High-growth SME Support Initiatives in Nine Countries: Analysis, Categorization, and Recommendations, Helsinki: Ministry of Trade and Industry, Industries Department, 1.
  • Bozkurt, Ö., ve Bozkurt, İ. (2008). "İş Tatminini Etkileyen İşletme İçi Faktörlerin Eğitim Sektörü Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Alan Araştırması". Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9(1), 1-18.
  • Brown, R., and Lee, N. (2014). Fundıng Issues Confrontıng Hıgh Growth Smes in The UK. Edinburg: Institute of Chartered Accountants Scotland (ICAS).
  • Bjuggren, C. M., S.-O. Daunfeldt and D. Johansson (2013), “High-growth firms and family ownership”. Journal of Small Business and Entrepreneurship, 26(4), 365–385.
  • Bulut, Ç., Fiş, A. M., Aktan, B., ve Yılmaz, S. (2008). “Kurumsal Girişimcilik: Kavramsal Yapı Üzerine Bir Tartışma”. Journal of Yasar University, 3(10), 1389-1416.
  • Coad, A., Daunfeldt, S. O., Hölzl, W., Johansson, D., and Nightingale, P. (2014). “High-Growth Firms: İntroduction to the Special Section”. Industrial and Corporate Change, 23(1), 91-112.Davidsson, P.,
  • Delmar, F., Wiklund, J. (2006). Entrepreneurship and the Growth of Firms. Edward Elgar Publishing, 65.
  • Davidsson, P., Delmar, F., Wiklund, J. (2006). Entrepreneurship and the Growth of Firms. Edward Elgar Publishing, UK.
  • Dengiz, B., Belgin, Ö. (2007). KOBİ’lerin İş Süreçlerinde İnovasyon: Benzetimin Rolü. 4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi Kongresi, 267-273.
  • Durmaz, I. (2011). Psikolojik Güçlendirme Algisinin İçgirişimcilik Üzerine Etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • European Commission. (2009). European SMEs Under Pressure Annual Report on EU Small and Medium – Sized Enterprises 2009. Netherlands: EIM Business & Policy Research.
  • Erkan, M. K. (2015). Firma Büyüme Performansının Dinamikleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Eyel, C. Ş., Ünkaya, G., ve Kaplan, B. (2019). “İktisadi Düşünce Tarihi Çerçevesinde Girişimcilik Kavramının Gelişimi”. Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(35), 557-586.
  • Ferrando, A., Pal, R., & Durante, E. (2019). Financing and obstacles for high growth enterprises: The European case (No. 2019/03). EIB Working Papers.
  • Gershon, R. A., Kanayama, T. (2002). “The sony corporation: A case study in transnational media management”. International Journal on Media Management, 4(2), 105-117.
  • Gülbahar, Y. (2019). Girişimcilik Tutkusunun Yenilikçi Davranışlar ve Başarısızlık Korkusu Üzerine Etkisi: Metanetin Aracılık Rolü. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aksaray.
  • Gümüş, S. (2007). Haliç’teki KOBİ’lerin İhracatlarını Artırma Olanakları Üzerine Bir Araştırma. 4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi Kongresi, 237-249.
  • Günay, H. V. (2018). İşletmelerin Girişim Odaklılığının Performansları Üzerindeki Etkisi ve Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Güney, S. (Editör). (2015). Girişimcilik: Temel Kavramlar, Girişimcilik Türleri, Girişimcilikte Güncel Konular, Ankara: Siyasal Kitabevi, 331.
  • Gürel, E. B. B. (2012). “İç Girişimcilik: Bir Literatür Taraması”. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 3(6), 57-73
  • Güzel, S. ve Giray, F. (2014). “Hızlı Büyüyen KOBİ’ler ve Bu İşletmelere Yönelik Destekler”. Ekonomi Bilimleri Dergisi, 6(1), 33-48.
  • Hacıevliyagil, N. (2016). “KOBİ’lerin Finansman Sorununa Bir Çözüm Önerisi: Milli Ekonomi Modeli (MEM)”. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14(3 (Özel Sayı)), 32-50.
  • Heavey, C., Simsek, Z., Roche, F., and Kelly, A. (2009). “Decision Comprehensiveness and Corporate Entrepreneurship: The Moderating Role of Managerial Uncertainty Preferences and Environmental Dynamism”. Journal of Management Studies, 46(8), 1289-1314.
  • Hevesli, T. T. (2016). Paylaşılan Liderliğin Değişime Açıklık ve İç Girişimcilik Üzerine Etkileri: Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Huang, L. (2019). Canadian High-Growth SMEs and their Propensity to Invest in R&D and Export. Ottawa, Canada: Innovation, Science and Economic Development Canada, 3.
  • Iraz, R., Çakıcı, A., ve Yılmaz, R. (2016). “KOBİ’lerde Organizasyonel Becerilerin Yenilikçilik Performansına Etkisi: Konya İkinci Organize Sanayi Bölgesinde Bir Uygulama”. The Journal of International Scientific Researches, 1(2), 52-67.
  • İçerli, L., Yıldırım, M. H., ve Demirel, Y. (2011). “KOBİlerde İç Girişimciliğin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma: Aksaray Örneği”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 177-187.
  • Kalaycı, C. (2008). “Elektronik Ticaret ve KOBİ’lere Etkileri”. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 1(1), 139-150.
  • Koçel, T. (2005). İşletme Yöneticiliği. (10.basım). İstanbul: Arıkan Basım Yayım.
  • Kozak, A. M., ve Yılmaz, G. E. (2010). “Otel Yöneticilerinin İç Girişimcilik Algılamaları: Frigya Bölgesi Örneği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(1), 85-97.
  • Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB). (2015). 2015 - 2018 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı. Ankara: KOSGEB, 35-69.
  • Mason, G., Robinson, C., ve Bondibene, C. R. (2012). “Fast-Growing Firms, Product Strategies and Skills Development”. NESTA, London, http://www. nesta. org. uk/library/documents/fastgrowingfirmswp. pdf.
  • Monteiro, G. F. A. (2019). “High-Growth Firms and Scale-Ups: A Review and Research Agenda”. RAUSP Management Journal, 54(1), 96-111.
  • Moreno, A. M., and Casillas, J. C. (2007). “High-Growth SMEs Versus Non-High-Growth SMEs: A Discriminant Analysis”. Entrepreneurship and Regional Development, 19(1), 69-88.
  • Naktiyok, A. (2004). İç Girişimcilik. İstanbul, Beta Yayınevi.
  • Naktiyok, A., ve Kök, S. B. (2006). “Çevresel Faktörlerin İç Girişimcilik Üzerine Etkileri”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 77-96.
  • Nixon-Nicholls, C. L. (2005). "Rapid Growth and High Performance: The Entrepreneur's "Impossible Dream?"". Academy of Management Executive, 19(1), 77-89.
  • OECD - Oslo Manual (2005). Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovation Data, Paris.
  • Onay, M., ve Çavuşoğlu, S. (2010). “İşletmelerde Girişimcilik Özelliğini Etkileyen Faktörler: İç Girişimcilik”. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 47-67.
  • O'Regan, N., Ghobadian, A., and Gallear, D. (2006). “In Search of the Drivers of High Growth in Manufacturing SMEs”. Technovation, 26(1), 30-41.
  • Organisation for Economic Co-operation and Development. (2010). OECD Studies on SMEs and Entrepreneurship High-Growth Enterprises: What Governments Can Do to Make a Difference. Paris: OECD Publishing, 16.
  • Öztürk, Ö. (2007). İstihdam Konusunda KOBİ’lerin Önemi Ve KOBİ Alanında Eğitim İstihdam İlişkisi Açısından Kamu İstihdam Kurumunun Rolü. Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Pinchot, G. (1985). Intrapreneuring, Harper and Row. New York.
  • Salavou, H., Baltas, G., and Lioukas, S. (2004). “Organisational İnnovation in SMEs: the İmportance of Strategic Orientation and Competitive Structure”. European Journal of Marketing, 38(9/10), 1091-1112.
  • Seshadri, D. V. R., ve Tripathy, A. (2006). "Innovation through Intrapreneurship: The Road Less Travelled". Vikalpa: The Journal for Decision Makers, 31(1), 17–30.
  • Sevim, Ş., ve Öncel, M. (2007). Müzakereler Sürecinde KOBİ'lerin AB Fonlarından Yararlanması Üzerine Bir Araştırma, G. Gençyılmaz (Editör). 4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi. İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 73-90.
  • Smallbone, D., Leig, R., and North, D. (1995). “The Characteristics and Strategies of High Growth SMEs”. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 1(3), 44-62.
  • Soydal, H. (2006). “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde E-ticaret”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 539-552.
  • Taymaz, E., Filiztekin, A., Fisunoğlu, M., Kılıçaslan, Y., Lenger, A. (2008). KOBİ’lerde Dönüşüm: Küçük Firmaların Büyük Başarıları, İstanbul: Türkonfed Yayınları, 7.
  • Tonge, R., Larsen, P. C., and Ito, M. (1998). “Strategic Leadership in Super-Growth Companies- A Reappraisal”. Long Range Planning, 31(6), 838-847.
  • Tüfekci, Ö. K., ve Tüfekci, N. (2014). “Pazarlama Yeniliği ile Pazarlama Performansı İlişkisini Açıklamaya Yönelik Bir Vaka Çalışması: Süleyman Demirel Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu Örneği ve Bir Model Önerisi”. Journal of Entrepreneurship & Development/Girisimcilik ve Kalkinma Dergisi, 9(1), 162-179
  • Uçkun, N. (2009). “KOBİ’lerin Finansal Sorunlarına Melek Sermaye Çare Olabilir mi?”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (41), 121-131.
  • Ulusoy, R., ve Akarsu, R. (2012). “Türkiye'de KOBİ’lere Yapılan Destekler ve İstihdam Üzerindeki Etkileri”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (23), 105-126.
  • Usta, R. (2011). “Pazar Yöneliminin Firma Performansına Etkisini Güçlendiren Stratejik Yönelimler: Literatüre Dayalı Bütünsel Bir Model Önerisi”. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(3), 65-84.
  • Uzun, C. (2018). Alanya Otel İşletmelerinde İç Girişimcilik Algısı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Vértesy, D., Del Sorbo, M., and Damioli, G. (2017). High-growth, innovative enterprises in Europe. JRC Technical Reports. Luxembourg: Europen Union,6.
  • Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004). SPSS uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yener, S. (2019). "Örgütsel Yabancılaşma ve İç Girişimcilik Arasındaki İlişkide Psikolojik Rahatlık Algısının Düzenleyici Rolü". Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-18.
  • Yıldırım, M. H., Demirel, Y., ve İçerli, L. (2011). “İşletme Sahibi Yöneticilerin Girişimci Kişilik Özellikleri İle Girişimcilik Becerileri Arasındaki İlişkinin Tespiti: Aksaray Örneği”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 189-199.
  • Yılmaz, S., ve Bakan, İ. (2019). "Toksik Liderliğin Tükenmişliğe Etkisi: Bir Alan Araştırması". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 1-12.
  • Yücelen, A. (2017). “Hızla büyüyen KOBİler büyüme dinamikleri ve performans analizleri”. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu