Erkek ve Kadın Girişimcilerin Algılama Farklılıkları Üzerine Bir Araştırma: Konya İli Örneği

Amaç – Bu çalışmanın amacı erkek ve kadın girişimcilerin girişimcilik konusundaki düşünce ve algı farklılıklarının nasıl olduğunu incelemektir. Yöntem – Araştırma Konya Ticaret Odası (KTO) Kadın ve Genç Girişimci Kurullarına kayıtlı kadın ve erkek girişimciler arasında icra edilmiştir. Literatürde bu konuda yapılan çalışma eksikliğini doldurması ümit edilmektedir. Araştırmanın evrenini KTO Kadın ve Genç Girişimci Kurulları oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda toplam 165 geçerli ankete ulaşılmıştır. Ankette demografik bilgilere ait 23 ve Girişimci Öz Yeterlilik ölçeğine ait 33 soru yer almaktadır. Analizlerde Shaphiro Wilk testi, normal dağılan verilerin karşılaştırılması için Student t testi, normal dağılmayanlar için Mann Whitney U testi, basit istatistikler, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve LSD çoklu karşılaştırma testleri, normal dağılmayan özellikler için ise Kruskal Wallis testi ve All Pairwise çoklu karşılaştırma testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular – Analiz sonucunda erkek ve kadın girişimcilerin algılamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kadın girişimcilerin temel amacı tanımlama ve beklenmedik zorluklarla mücadele etme becerilerinin erkek girişimcilerden farklı olduğu bulunmuştur. Girişimcilik yaşı ile girişimcilik öz yeterliliği arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tartışma – Girişimcilik algısı açısından erkek girişimciler ile kadın girişimciler arasında bir farklılık bulunmamaktadır. Kadınların erkek girişimcilere göre temel amacı tanımlama, beklenmedik zorluklarla mücadele etme ve temel insan kaynaklarını geliştirme becerileri konularında daha yüksek puanlar aldıkları görülmektedir. Bu durum kadınların daha sosyal, daha dayanıklı ve daha belirleyici olduğunu işaret etmektedir. Araştırma belli kurullara üye olan personel arasında yapılmıştır. Girişimcilik eğitimi alan ve devlet desteği için başvuran deneyimsiz personel arasında da yapılması sonuçların karşılaştırılması açısından değerli olabilir.

A Research on Perception Differences of Female and Male Entrepreneurs: The Case of Konya Province

Purpose – The aim of this study is to examine how gender differences between male and female entrepreneurs are different in their thinking and perception about entrepreneurship. Design/methodology/approach – The research was conducted on women and men entrepreneurs registered to the Women Entrepreneur Board and Young Entrepreneurs Council of Konya Chamber of Commerce (KTO). It is hoped that it will fill the deficiency in the studies on this subject. The universe of the research consists of KTO Women and Young Entrepreneur Boards. As a result, a total of 165 valid questionnaires were applied as valid. The questionnaire includes 23 questions on demographic information and 33 questions on the Entrepreneurial Self-Efficacy scale. Shaphiro Wilk test, Student t test for comparison of normal distributed data, Mann Whitney u test for non-normal distribution, simple statistics, one-way analysis of variance (ANOVA) and LSD multiple comparison tests, Kruskal Wallis test and All pairwise multiple comparison test, correlation and regression were used in the analysis. Cronbach's Alpha value for reliability analysis for Entrepreneurial Self-Efficacy scale is 0,918 and it is high. Findings – As a result of the analysis, it has been found that there was no significant difference between the perceptions of male and female entrepreneurs. It was found that the skills of women entrepreneurs in defining the main purpose and combating unexpected difficulties were different from those of male entrepreneurs. A significant relationship was found between entrepreneurial age and entrepreneurial self-efficacy. Discussion – There is no difference between male entrepreneurs and female entrepreneurs in terms of entrepreneurial perception. It is seen that women have higher scores than male entrepreneurs in terms of defining the main purpose, combating unexpected difficulties and developing basic human resources skills. This indicates that women are more social, more resilient and more decisive. The research was conducted among the staff members of certain boards. This research can also be carried out among inexperienced personnel who are trained in Entrepreneurship and apply for state support. The results which will find could be valuable for comparing the two studies.

___

  • Aslan, Ş. ve Atabey, A. (2007). Küresel rekabette kadın girişimcilerin rolü ve Türk kadın girişimci tipolojisi. Aytaç, Ö. (2006). Girişimcilik: Sosyo-kültürel bir perspektif. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(15).
  • Balaban, Ö. ve Özdemir, Y. (2008). Girişimcilik eğitiminin girişimcilik eğilimi üzerindeki etkisi: Sakarya üniversitesi İİBF örneği. ÇOMÜ/Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3(2), 133-147.
  • Başol, O. (2010). Girişimci Kadın ve Erkeklerin Başarı Algısındaki Farklılıklar: Küçük Ölçekli İşletmelerde Bursa İli Örneği. Uludağ Üniversitesi - Bursa,
  • Bedük, A. (2005). Türkiye'de Çalışan Kadın ve Kadın Girişimciliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 4(12), 106- 117.
  • Bedük, A. (2012). Karşılaştırmalı İşletme Yönetim Terimleri Sözlüğü (3ncü Baskı ed.). Konya.
  • Bedük, A., Eryeşil, K. ve Hatice, O. (2016). Kadın ve Erkek Girişimcilerin Algılama Farklılıkları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 19(41 nci Yıl özel Sayısı), 1-15.
  • Bozkurt, Ö. ve Erdurur, K. (2013). Ggirişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimindeki etkisi: potansiyel girişimciler üzerinde bir araştırma.
  • Bozkurt, Ö. Ç., Kalkan, A., Koyuncu, O. ve Alparslan, A. M. (2012). Türkiye’de girişimciliğin gelişimi: Girişimciler üzerinde nitel bir araştırma. Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social SciencesYear, 1(15), 230-247.
  • Brindley, C. (2005). Barriers to women achieving their entrepreneurial potential: Women and risk. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 11(2), 144-161.
  • Bruyat, C. ve Julien, P.-A. (2001). Defining the field of research in entrepreneurship. Journal of business venturing, 16(2), 165-180.
  • Calculator, S. S. (2019). Confidence Level, Confidence Interval, Sample Size, Population Size, Relevant Population Creative Research Systems. Retrieved from www.surveysystem.com/sscalc.htm
  • Canbolat, M. A. ve Darıcı, B. (2018 ). Uygulamalı Girişimcilik I (1.Baskı ed.). Konya: Billur Yayınları.
  • Carland, J. W., Hoy, F., Boulton, W. R. ve Carland, J. A. C. (2007). Differentiating entrepreneurs from small business owners: A conceptualization. In Entrepreneurship (pp. 73-81): Springer.
  • Churchill, N. C. ve Bygrave, W. D. (1990). The entrepreneurship paradigm (II): chaos and catastrophes among quantum jumps? Entrepreneurship Theory and Practice, 14(2), 7-30.
  • Chye Koh, H. (1996). Testing hypotheses of entrepreneurial characteristics: A study of Hong Kong MBA students. Journal of managerial Psychology, 11(3), 12-25.
  • Çetinkaya, A. Ş. ve Kezban, A. (2017). KOSGEB Girişimcilik Desteklerinin Amacına Ulaşma Düzeyi: Konya İli Araştırması. Sosyal Ekonomik Arastırmalar Dergisi, 17, 19-34.
  • Çiftçi, M., Tozlu, E. ve Akçay, A. (2014). Drucker Perspektifinde İnovasyonun İşletmelerin Gelişimi Üzerine Etkisi: Girişimci İşletme. Visionary E-Journal/Vizyoner Dergisi, 5(10).
  • De Noble, A. F., Jung, D. ve Ehrlich, S. B. (1999). Entrepreneurial self-efficacy: The development of a measure and its relationship to entrepreneurial action. Frontiers of entrepreneurship research, 1999(1), 73-87.
  • Drucker, P. (2014). Innovation and entrepreneurship: Routledge.
  • Drucker, P. F. (1998). The discipline of innovation. Leader to Leader, 1998(9), 13-15.
  • Erus, Z. Ç. ve Gürkan, H. (2012). Toplumsal Cinsiyet ve Sinemaya Yansıması: Yeniden Çekimler Aracılığıyla Japon ve Amerikan Sinemalarında Kadının Temsiline Bir Bakış. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK DERGİSİ, 7(3), 206-217.
  • Gül, M. ve Gül, K. (2018). Balıkesir ilinde kadın girişimci profili ve sorunları: Yiyecek sektöründe bir uygulama. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 56, 82-96. Güney, S. (2006). Kadın girişimciliğine genel bir bakış. ÇOMÜ/Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 1(1), 25-43.
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2018). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri.
  • Henry, C., Hill, F. ve Leitch, C. (2005). Entrepreneurship education and training: can entrepreneurship be taught? Part I. Education+ Training, 47(2), 98-111.
  • İraz, R. (2010). Yaratıcılık ve yenilik bağlamında girişimcilik ve KOBİ'ler (2nci Baskı ed.): Çizgi Kitabevi.
  • Kaur, H. ve Bains, A. (2013). Understanding the concept of entrepreneur competency. Journal of Business Management & Social Sciences Research, 2(11), 31-33.
  • Kickul, J. ve D'Intino, R. S. (2005). Measure for measure: modeling entrepreneurial self-efficacy onto instrumental tasks within the new venture creation process. New England Journal of Entrepreneurship, 8(2), 39-47.
  • Kurt, M., Ağca, V. ve Erdoğan, S. (2006). Afyonkarahisar İli Girişimcilik Performansının Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 97-114.
  • Kutanis, R. Ö. (2005). Kadın ve Erkek Girişimcilerin Algılama Farklılıkları: Sakarya Örneği. Celalabat- Kırgısiztan: III. Uluslar arası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 676-684.
  • Ljunggren, E. ve Kolvereid, L. (1996). New business formation: does gender make a difference? Women in Management Review, 11(4), 3-12.
  • Low, M. B. ve McMillan, I. C. (1988). Entrepreneurship: Past research and future challenges. Journal of management, 14(2), 139-161.
  • Moya, M., Exposito, F. ve Ruiz, J. (2000). Close relationships, gender, and career salience. Sex Roles, 42(9-10), 825-846.
  • Naktiyok, A., Karabey, C. N. ve Gulluce, A. C. (2010). Entrepreneurial self-efficacy and entrepreneurial intention: the Turkish case. International Entrepreneurship and Management Journal, 6(4), 419-435.
  • Nayır, D. Z. (2008). İşi ve Ailesi Arasındaki Kadın: Tekstil ve Bilgi İşlem Girişimcilerinin Rol Çatışmasına Getirdikleri Çözüm Stratejileri. Ege Academic Review, 8(2), 631-650.
  • Öğüt, A. (2006). Türkiye’de kadın girişimciliğin ve yöneticiliğin önündeki güçlükler: cam tavan sendromu. ÇOMÜ/Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 1(1), 56-78.
  • Popescu, S. (2012). Gender Differences in Entrepreneurship. Challenges of the Knowledge Society, 2, 1939-1951.
  • Powell, G. N. ve Greenhaus, J. H. (2010). Sex, gender, and decisions at the family→ work interface. Journal of management, 36(4), 1011-1039.
  • Shmailan, A. B. (2016). Compare the characteristics of male and female entrepreneurs as explorative study. Journal of Entrepreneurship and Organization Management, 5(4), 1-7.
  • Tekin, M. (2016). Hayallerin Gerçeğe Dönüşümü: Girişimcilik.
  • Yetim, N. (2002). Sosyal Sermaye Olarak Kadın Girişimciler: Mersin Örneği. Ege Akademik Bakış Dergisi, 2(2), 79-92.
  • Zöhre Türkmenoğlu, D. M. ve Vefikuluçay Yılmaz, D. (2018). Hemşirelik Öğrenimi Gören Birinci ve Son Sınıf Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi. Sobider/Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science, 20, 123-136
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Örgütsel Yeşil Davranışlara Yönelten Güdüler: Özel Okul Öğretmenleri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Eylem BAYRAKÇI, Mehmet DİNÇ

BİST İmalat Sektöründeki Küçük Boyuttaki ve Orta Ölçekteki İşletmelerin Sermaye Yapısına Etki Eden Faktörlerin Kanonik Korelasyon Analizi İle Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

Nilüfer YÜCEDAĞ ERDİNÇ, Güven SAYILGAN

Orman, Kâğıt ve Basım Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performanslarının Ölçülmesi: Borsa İstanbul’da Bir TOPSİS Uygulaması

Bülent YILDIZ, Muammer ERDOĞAN

Ziyaret Tercihine Göre Alışveriş Merkezlerinin Marka Kişiliği Algı Farklılıklarının İncelenmesi

Pınar KAYIKÇI, Emrah CENGİZ

Sağlık Kurumlarında Çalışanların Adalet Algılarının ve Kişilik Özelliklerinin Örgütsel Güven Üzerindeki Rolü

Sibel ÖZAFŞARLIOĞLU SAKALLI, Edip ÖRÜCÜ

GTKM Kapsamında Akademisyenlerin Çevrimiçi Tatil Satın Alma Davranışlarında eWOM’un Etkisi

Aslı ERGENEKON ARSLAN, Ömer GÜVEN

Algılanan Yönetici Pişmanlığının İsismarcı Yönetim ve İş-Aile Dengesi İlişkisindeki Rolü

Kemal KÖKSAL, Ali GÜRSOY

Şanlıurfa İlindeki Yatırımcıların Bireysel Emeklilik Yatırım Fonlarına Karşı Tutumları

Ramazan AKBULUT, Dilruba BEYAZ

Toplu Yemek Firmalarında Uygulanan Personel Güçlendirmenin, Personel Memnuniyeti, Kurum Aidiyeti ve Kurum İçi İmaja Olan Etkisinin Belirlenmesi

Mehmet Ali KAPLAN, Muammer BEZİRGAN

Effect of Celebirity Endorsement on Consumers Purchase Intention in the Mediation Effect of Brand Image

Reem ALAWADHİ, Müge ÖRS