Camilerde Aktif Görev Yapan Din Adamlarının Ses Eğitimi Farkındalıkları

Başta ezan olmak üzere Kur’an’ın güzel sesle okunması, Kamet, Mahfel Sürmesi, Tekbir, Salat vb. gibi alışkılar ve dini törenlerin en güzel ve en etkili şekilde icra edilebilmesi açısından, doğru ve temel ses eğitimi görmek camilerde aktif görev yapan din adamları için hayati önem arz etmektedir. Bu araştırma camilerde görev yapan din adamlarının ses eğitimi almalarının gerekliliğinin var olup olmadığına dair görüşlerinin ve ses eğitiminden beklentilerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Bunun için resmi olarak görev yapan (13 Afyonkarahisar, 13 Kütahya olmak üzere) 26 din görevlisine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırma sürecinde din adamlarının seslerini yoğun bir şekilde kullanmalarına rağmen buna yönelik – geleneksel musiki ve icra eğitimi dışında - etkin bir eğitim almadıkları, bu alanı tanımadıkları ve bu alana yönelik çalışmaların üzerinde durulması gerekliliği anlaşılmıştır.

Voice Training Awareness of Islamic Religious Leaders Who Actively Serve in Mosques

It is of vital importance for religious leaders who actively serve in mosques to receive proper and basic voice training in order to recite the Quran, particularly the azan with a beautiful voice and perform rituals such as Kamet, Mahfel Surmesi, Tekbir and Salat, as well as religious ceremonies in the most beautiful and most effective manner. This research was carried out in order to determine the views of religious leaders serving in mosques on the necessity of receiving voice training and their expectations from the voice training. For that purpose, a semi-structured interview form was applied to a total of 26 religious leaders (13 from Afyonkarahisar, 13 from Kütahya) serving officially. In the process of the research, it was gradually determined that the religious leaders had not received any effective voice training –apart from the traditional musical and performance training- despite their intense use of their voice, were not familiar with this field and conclusively there is a great need to focus on studies concerning this field.

___

  • Çevik,S.(2006). "Müzik Öğretmenliği Eğitiminde Ses Eğitimi Alan Derslerinin Müzik Öğretmenliği Yeterlikleri Yönünden Değerlendirilmesi" Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. DenizliÇuhadar, C.H. (2016). "Müzik ve Müzik Eğitimi" Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 25, Sayı 1, 2016, Sayfa 217-230.Güney, A. (1997). Halvetilerde Musiki, (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.Keklik, S. (2006). Din ve Müzik Etkileşimi (Şanlıurfa Müziği Örneği), (Yüksek Lisans Tezi). Harran Üniversitesi, Şanlıurfa.Uçan, A. (1997). "Müzik Eğitimi/Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar, Müzik Ansiklopedisi Yayınları,2. baskı.Yağcı,S.(2015). " Din Görevlilerinin Eğitim Durumlarına Göre Dini Türk Müziğinde Kadının Rolüne İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi" Amader .https://www.anatomica.com.tr/ses-teli-polipi.