YAŞLI KADINLARIN GÜNDELİK HAYATLARI VE YAŞAMDAN BEKLENTİLERİ: YAŞLI BAKIMEVİ ÖRNEĞİ

Yaşlılık engellenmesi mümkün olmayan ve geri dönüşü olmayan süreçtir. İnsan ömrünün uzaması ve bunun sonucu olarak yaşlı nüfusun artması nedeniyle yaşlılık günümüzde daha da önem kazanmıştır (Bahar ve ark. 2009: 87).Yaşlılık sürecinde pek çok sorunla karşılaşılmakla beraber bu sorunların en önde geleni yaşlı bireylerin bakımıdır. Yaşlılık sürecinde olan tüm bireyler bakıma ihtiyaç duymasa da hastalanmaları ve fiziksel yetersizlikleri nedeniyle büyük çoğunluğunun yardıma ihtiyaç duyma olasılığı artmaktadır. Yaşlılık döneminde bireylerin hastalıkları uzun sürede atlatması ve fiziksel yetersizlikleri sebebiyle aileler toplumsal bakım alternatiflerinden birini seçmek zorunda kalmaktadır. Özellikle sanayi toplumunda kadınların da iş hayatında yer alması yaşlı bakımının evde yapılamamasına, bakım hizmetinin kurumlara devredilmesine neden olmuştur. Bu çalışmada yaşlı kadınların bakım evlerindeki gündelik hayatları ve yaşamdan beklentileri ele alınıp değerlendirilecektir.

EVERYDAY LIVES AND EXPECTATIONS FROM LIFE OF OLD WOMEN: EXAMPLE OF ELDERLY MAINTENANCE

Aging is a nonpreventable and irreversible process. The increase in elderly population in recent years in Turkey has increased the need for nursing homes located between models of social services for the elderly. Although many problems are encountered in the old age process, the most prominent of these problems is the care of elderly individuals. Although all individuals in the old age process do not need care, most of them are likely to need help due to their illness and physical disability. Families have to choose one of the social care alternatives due to the fact that individuals overcome the illnesses in a long time and physical disabilities. Participation of women in the business life, especially in the industrial society, caused the elderly to not be able to do home care and to transfer the care service to the institutions. In this study, the daily lives and expectations of elderly women in nursing homes will be discussed and evaluated.
Keywords:

Aging, Everyday Life,

___

Ardahan, Y. D. D. M. (2010). Yaşlılık ve Huzurevi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 20(20). Arun, Ö. (2014). “Que Vadis' Türkiye? 2050'ye Doğru Yaşlanan Türkiye'yi Bekleyen Riskler”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (32). Bahar, A., ve Parlar, S. (2007). Yaşlılık ve Evde Bakım. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(4), 32-39. Bahar, G., Bahar, A., ve Savaş, H. A. (2009). Yaşlılık ve Yaşlılara Sunulan Sosyal Hizmetler. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 4(12), 85-98. Beğer, T., ve Yavuzer, H. (2012). Yaşlılık ve Yaşlılık Epidemiyolojisi. Klinik gelişim, 25(3), 1-3. Canatan, K. ve Yıldırım, E. (2011).Aile Sosyolojisi, (2. Baskı), İstanbul:Açılım Kitap. Efe, A. ve Aydemir, M. (2015). Yaşlı Kadın Olmak: Psiko-Sosyolojik Kuramlar Çerçevesinde Yaşlılık ve Kadın: Isparta Huzurevi Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 34(1). Kaplan, Y., ve Çetinkaya, G. (2014). Spor Yoluyla Toplumsallaşma-Yeniden Toplumsallaşma Süreci. International Journal of Science Culture and Sport, 2(Special Issue 2), 120-125. Kurtkapan, H. (2018). Kentleşme Sürecinde Yaşlılık ve Yerel Yönetim Uygulamaları: İstanbul örneği. Özkul, M., Kalaycı, I ve Aslan, A. (2017). Yaşlılık ve Kadın Sorunlarını Toplumsal Sermaye Perspektifinden Düşünmek. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27(2). Sağır, A. (2013). Gün Algısı ve Sosyalleşme: Safranbolu Örneğinde “Gün” Sosyolojisi Denemesi. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(5). Tezcan, M. (1982). Toplumsal Değişme ve Yaşlılık. Ankara Ünv. Eğitim Fak. Dergisi, 15 (2). Tufan, İ. (2003). Modernleşen Türkiye’de Yaşlılık ve Yaşlanmak. İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınları. Tufan, İ.(2007). I. Türkiye Yaşlılık Raporu. Antalya:Gero Yay. Yerli, G. (2017). Yaşlılık Dönemi Özellikleri ve Yaşlılara Yönelik Sosyal Hizmetler. Journal of International Social Research, 10(52).

İnternet Kaynakları

Url-1: Yaşlılık Kuramları: Erişim Tarihi: 10.02.2020. Erişim Linki: (https://slideplayer.biz.tr/slide/11921868/).