Çocuklar için Mimari Tasarım ve Kültürel Miras Eğitiminde Müzelerin İşlevi: Finlandiya Ulusal Müzesi Örneği

Çocuklara yönelik mimarlık eğitiminin amacı çocukların yaşadıkları çevrenin ve kültürel mirasın farkında olmaları ve onlarda kent ve yapılı çevre bilincinin oluşturulmasıdır. Bu amaçla Amerika ve Avrupa ülkelerinin birçoğunda mimarlar odaları ya da bağımsız kurumlar tarafından sürdürülen çocuklara ve gençlere yönelik çeşitli programlar ve atölye çalışmaları vardır. Ülkeler geliştirdikleri bu faaliyetler ile mimarlık eğitimini tüm kesimlere ulaştırmaya çalışmaktadırlar. Bu etkinliklerin sayısı gün geçtikçe artmakta, hatta birçok ülkenin ulusal müfredat programlarında mimarlık bir alan olarak yer almaktadır. Günümüzde öğrenme, kitapla ya da okulla sınırlı değildir. “Duvarsız sınıf” olarak tanımlanan müzeler eğitimde önemli mekânlardır. Bu makalede; çocukların mimarlık eğitiminde müzelerin nasıl kullanılabileceği Finlandiya’da bulunan Ulusal Müze kapsamındaki uygulamalar bağlamında tartışılmaya çalışılmıştır. Haziran 2011’de yapılan bir teknik inceleme gezisinde edinilen izlenimlerin ele alındığı bu makalade çocuklara Finlandiya’nın özgün ve geleneksel mimari mirasının resimler, maketler (modeller), oyuncaklar ve gerçek parçalara eşlik eden üç ayrı dilde hazırlanmış bilgilendirme panoları yardımı ile görme, dokunma, okuma ve oyun gibi farklı öğrenme yöntemleri aracılığıyla nasıl öğretilmeye çalışıldığını aktarmak amaçlanmıştır.

The Function of Museums on Children’s Architectural Design and Cultural Heritage Education: Case of the National Museum of Finland

The aim of architectural design education for children is to create awareness for their living area and cultural heritage and to constitute conscience on city and built environment. For this reason there are many different programmes and workshops for children and young people organized by chamber of architects or independent institutions in USA and European countries. The countries are trying by these studies to spread architectural education in every section of society. The numbers of these activities are augmenting from day to day, even architecture takes a place in national education programmes of many countries. Learning is not limited by book or school in present-day. Museums defined as a “classroom without walls” are important places in education. In this paper the function of museums in children’s architectural design education is discussed in the context of The National Museum of Finland’s activities. The impressions are based on a technical visit realized in 2011. This paper aims to show how the authentic and traditional Finnish architectural heritage is transferred to children through different learning methods such as looking, touching, reading and playing by using the drawings prepared in three different languages, models, toys and real peaces.

___

  • Acer, D. (2012). Çocuklar için mimarlık eğitiminde müzelerin kullanımı. İ.San (Yay. Haz.), Çocuk müzeleri ve yaratıcı drama içinde (ss.137-143). Ankara: Naturel Yayınları.
  • Clutterbuck, R. (2008). Müzeleri anlamak. İ.San (Yay. Haz.), Eğitim ve müze içinde (ss. 71-81). Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Erdoğan, N. (2014). Mardin müzesi müze eğitimi etkinlikleri. Mardin: Mardin Müze Müdürlüğü.
  • Gökmen, H. (2010). Mimarlık ve çocuk çalışmaları: Yapılı Çevre Eğitimi. Mimarlık 352, 76-79.
  • Karadeniz, C. (2012). Atina’dan çocuk müzesi örnekleri ve Yunanistan’da müze eğitimi. İ.San (Yay. Haz.), Çocuk müzeleri ve yaratıcı drama içinde (ss. 69-90). Ankara: Naturel Yayınları.
  • Onur, B. (2003). Müze eğitimi: Temel ilkeler ve politikalar. B.Onur (Yay. Haz.), Müze eğitimi seminerleri (1) Akdeniz bölgesi müzeleri içinde (ss. 7-23). Ankara: Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü.
  • Onur, B. (2010). Müze eğitimi ve çocuk müzeleri. B.Onur (Yay. Haz.), Müze eğitimi seminerleri (2) Mardin müzeleri içinde (ss. 29-41). Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları.
  • Räsänen, J.(2006). Architecture education in Finland. InE. Laaksonenand J. Räsänen (Eds.), Playce: Architecture education for child renandyouth people (pp.13-18), Helsinki: AlvarAalto Academy.
  • Trogler, G.E. (1972). Begining experiences in architecture. New York: Litton Educational Publishing, Inc.
  • Tuna, C. (2008). Orta Karadeniz Bölgesi Sahil Kesiminde Geleneksel Mimari. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
  • http://www.nba.fi/en/nationalmuseum/exhibitions/permanent/workshop_vintti