TARİHSEL SÜREÇLERİN KÜLTÜR VE TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

        İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar birçok olay yaşanmıştır. Bunların bir kısmı sadece yaşandığı dönemde ses getirmiş ve o dönemin ötesine geçememiştir. Bazı olaylar ise hem yaşadığı dönemde büyük ses getirirken hem de sınırlarını ve zamanını aşarak yüzlerce hatta binlerce yıl ötesine bile ruhunu yansıtabilmeyi başarmıştır. Bu olaylar kimi zaman milletlerin arasını açıp savaşlara sebep olmakta kimi zaman da tam tersi olarak milletleri birbirine yakınlaştırmada önemli bir rol oynamaktadır. 20. Yüzyılın en önemli hadiselerinden biri olan ve yaşandıktan sonra Türk ve Japon halkını birbirine bağlayarak iki ülke arasında dostluk tohumları eken iyi niyet elçisi Ertuğrul Fırkateyni, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, Tarihi ve Kültürel Coğrafya açısından Ertuğrul Fırkateyninin hatırası üzerine ortaya çıkan Türk-Japon dostluğu incelenmeye çalışılmakta ve bu yakınlaşmanın Türkiye’ye kültür ve turizm ölçeğinde neler kazandırabileceği Samsun ili Yakakent ilçesi özelinde incelenmeye çalışılmaktadır. Yapılan çalışmanın sonucunda Ertuğrul Fırkateyninin kaza yaptığı yer olan Japonya’nın Kushimoto kenti ile kardeş kent olan Yakakent ilçesinde bir müze ve şehitlik yapılmasının özellikle kültür turizmine çok önem veren Japon turistleri Yakakent’e çekeceği düşünülmektedir. Dolayısıyla Yakakent’in ve Samsun’un turizm gelirlerinde büyük oranda artış sağlanacağı, şehrin hem yerli hem yabancı turist çekmesi bakımından önemli bir kültürel turizm alternatif bölgesi olacağı öngörülmektedir.

Evaluation of Historical Processes in Terms of Culture and Tourism: Frigate Ertugrul

There have been many sociological events since the existence of humanity. Some of them only made a sound in the period and could not go beyond that period. Some events have made a great impression both in their lives and have been able to reflect their soul beyond hundreds of thousands of years beyond their limits and time. These events sometimes lead to wars between nations, and sometimes they play an important role in bringing nations closer together. One of the most important events of the 20th century, Ertugrul Frigate, a goodwill ambassador who, after it happened, tied the Turkish and Japanese people together and sowed the seeds of friendship, is the subject of this study. In the study, terms of historical and cultural geography tries to examine Turkish-Japanese friendship emerged on the memory of Ertugrul Frigate and this rapprochement Samsun province can do for Turkey in culture and tourism scale Yakakent district will be studied in particular. As a result of the study, it is understood that the construction of a museum and martyrdom in the town of Yakakent, where the frigate Ertugrul crashed and the sister city, will attract Japanese tourists who attach great importance to cultural tourism. Therefore, it is believed that the tourism revenues of Yakakent and Samsun will be increased and the city will gain an important cultural tourism alternative region in terms of attracting both domestic and foreign tourists.

___

  • Akyol, C. (2011). Samsun genelinde müze ve ören yerlerinin il turizmine katkısı. Samsun Sempozyumu 2011, 13-16 Ekim 2011, Samsun-Türkiye, 901-914.
  • Alaeddinoğlu, F. ve Yıldız, M.Z., (2007). Türkiye’de kültür turizmi ve algılanışı. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, 10-15 Eylül 2007, Ankara.Arı, Y. (2005). Amerikan Kültürel Coğrafyasında Peyzaj Kavramı. Doğu Coğrafya Dergisi, 13 (1), 311-340.
  • Doğaner, S. (2001). Türkiye Turizm Coğrafyası. İstanbul, Çantay Kitabevi.
  • Emekli, G. (2006). Coğrafya, kültür ve turizm: kültürel turizm. Ege Coğrafya Dergisi, 15, 51-59.
  • Fagence, M. (2003). Turism in destination communities, (Edited By S. Singh, D. J. Timothy And R. K. Dowling), Cambridge: Cabi Publishing.
  • Garda, B., Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir turizm çeşitleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, 12, 83-103.
  • Gümüşçü, O. (2018). Tarihi coğrafya ve kültürel miras. Erdem, 75, 99-120.
  • Hein E. G. (1998). Learning in the museum. London and New York: Routledge.
  • İbiş, S., Batman, O. (2017). Japonya ve Güney Kore’den İstanbul’a gelen turistlerin seyahat motivasyonları ve yeniden ziyaret etme niyeti üzerine bir araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (2), 246-262.
  • March, R. (1997), Diversity in Asian outbound travel ındustries: A comparison between Indonesia, Thailand, Taiwan, South Korea and Japan, Int. J. Hospitality Management, 16 (2), 231-238
  • MasterCard Insights (2014), The future of outbound travel in Asia/Pacific, by Desmond Choong and Yuwwa Hedrick-Wong.
  • Meydan Uygur, S. ve Baykan, E. (2007). Kültür turizmi ve kültürel varlıkların üstündeki etkileri. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 30-49.
  • Mercin, L. (2003). Kültür ve sanat değerlerinin yaşatılmasında müzelerin rolü. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2 (6), 106-114.
  • Mercin, Levent (2006). Resim dersini müze kaynaklı oluşturmacı öğrenme yaklaşımı etkinliklerine göre uygulamanın erişiye, kalıcılığa ve tutuma etkisi. Gazi Üniversitesi eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Nişancı, A. (1989). Orta Karadeniz Bölümünde mevsimlik hava tipleri bakımından önemli devreler. Coğrafya Araştırmaları Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Coğrafya Bilim ve Uygulama Kolu, 1(1), 69-84.
  • Richards, G. (2001a). European cultural attractions: trends and prospects. Edited by RICHARDS, Greg, Cultural Attractions and European Tourism, CAB International, UK, 241-253.
  • Richards, G. (2001b). The development of cultural tourism in Europe”, Edited by RICHARDS, Greg, Cultural Attractions and European Tourism, CAB International, UK, 3-29.
  • Sezer, M. S. (2010). Türkiye turizm sektöründe müze turizminin payının değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Kamu Yönetimi Bilim Dalı, Ankara.
  • Singh, A. (2007). Asia Pacific tourism ındustry: current trends and future outlook, Asia Pacific Journal of Tourism Research, 2 (1), 89-99.
  • Şahan, M. (2005). Müze ve eğitim. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, 487-501.
  • Şahin, Ş. U. (2001). Türk Japon İlişkileri (1876-1908). TC Kültür Bakanlığı Yayınları, 29-94.
  • Şahin, Ş. U. (2004). Ertuğrul Fırkateyni’ nin Japonya yolculuğuna dair bir belge. Tarih İncelemeleri Dergisi, 19 (1), 93-99.
  • Özey, R. (2014). Kültürel Coğrafya. Aktif Yayınları, Erzurum.
  • Özgüç, N. (1998). Turizm coğrafyası. özellikler ve bölgeler. Çantay Yayınları, İstanbul.
  • Özgüç, N. (2007). Turizm coğrafyası. özellikler ve bölgeler. Çantay Yayınları, İstanbul.
  • TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2019). Turizm İstatistikleri Genel Değerlendirme 2018. İstanbul.
  • Uygur, S. M., Baykan, E. (2007). Kültür turizmi ve turizmin kültürel varlıklar üzerindeki etkileri, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 30-49.
  • Yıldırım, M. (2018). Yakakent’in turizm potansiyeli. Studies of the Ottoman Domain, 8 (15), 1-26.Yılmaz, A., Şahin, K. (2009). Samsun şehri ve yakın çevresinde turizm ve turist algılaması, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, S. 2(7), 345-358.
  • https://mymodernmet.com/most-visited-art-museums/