SAMSUN’DAKİ KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM DERNEKLERİNİN FAALİYET ANALİZİ, SORUNLARI VE ŞEHRE KATKISI

Sivil toplum kuruluşları sosyal, kültürel, toplumsal ve ekonomi gibi birçok alanda devlet kurumlarına yardımcı olmak suretiyle kurulmuş ve bir gelenekten günümüze kadar uzanan gönüllü örgütlerdir. Bu doğrultuda kurulan sivil toplum kuruluşlarının bazıları da kültür, sanat ve turizm başlığı altında faaliyet gösteren dernek ve vakıflardır. Bu kuruluşlar, özellikle kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenleyerek kuruldukları bölgenin sosyal yaşamına katkıda bulunurlarken; turizmini de canlandırmaya yönelik yaptıkları organizasyonlar ile bölgeye ekonomik olarak fayda sağlamaktadır. Samsun’da kültür, sanat ve turizm alanında faaliyet gösteren toplam 84 adet sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. İlçelere eşit dağılmayan bu derneklerin % 71’i merkez ilçelerde faaliyet göstermektedir. Özellikle doğal ve beşeri çekiciliklerinin oldukça fazla olduğu ilçelerde ise konu ile ilgili ya çok az sayıda dernek olması ya da hiç dernek bulunmaması dikkati çekmektedir. Bu alanlara yönelik sivil toplum kuruluşlarının olmaması, ilçede yaşayan halkın kültür ve sanatsal faaliyetlerden mahrum kalmasına ve ilçe turizminin yeterince tanıtılamamasına sebep olmaktadır. Sivil toplum kuruluşu yöneticilerine uygulanan anket sonucunda mevcut sivil toplum kuruluşlarının yıl içerisinde yaptıkları faaliyetlerin yeterli sayıda ve etkide olmadığı anlaşılmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının sorunlarının ise daha çok ekonomik yetersizlikler ve hem kurumların hem de halkın ilgisizliği olarak ortaya çıktığı görülmektedir.

Actıvıty Analysıs, Contrıbutıon and Problems of Culture, Art and Tourısm Assocıatıons in Samsun

Non-governmental organizations are voluntary organizations that have been established by helping state institutions in many areas such as social, cultural, social and economy, and spanning from a tradition to the present day. Some of the non-governmental organizations established in this direction are associations and foundations operating under the title of culture, art and tourism. While these organizations contribute to the social life of the region where they are established, especially by organizing cultural and artistic activities; It also provides economic benefits to the region with the organizations they make to stimulate tourism. There are a total of 84 non-governmental organizations operating in the field of culture, art and tourism in Samsun. 71% of these associations, which are not equally distributed in districts, operate in central districts. Especially in districts where natural and human attractiveness is quite high, it is noteworthy that there are very few or no associations on the subject. Lack of non-governmental organizations for these areas causes the people living in the district to be deprived of cultural and artistic activities and the district tourism is not promoted sufficiently. As a result of the survey applied to the executives of non-governmental organizations, it is understood that the activities of the existing non-governmental organizations during the year are not sufficient and effective. It is seen that the problems of non-governmental organizations mostly emerge as economic inadequacies and indifference of both institutions and the public. 

___

  • Akdoğan, B. (2001). Sanat, Sanatçı, Sanat Eseri ve Ahlak. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 42, 213-245.
  • Akıllı, H. (2004). Ekoturizmin Sosyo Kültürel Ekonomik Yönetsel ve Çevresel Etkiler Bakımından İrdelenmesi: Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı Örneği (Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Arslan, O. (2001). Kuramsal ve Tarihsel Aşamalarıyla Sivil Toplum ve Türkiye Gerçeği. İstanbul: Bayrak Yayıncılık. Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği. (2001). Sivil Toplum İşbaşında. Ankara: Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Yayını.
  • Baykal, N. (2010). Türkiye’de Bölgesel Kalkınma Açısından Kalkınma Ajanslarının Misyonu: Kayseri Örneği (Yüksek Lisans Tezi) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Çam, N. (1994). İslam’da Sanat, Resim ve Mimari. Ankara: Elektronik İletişim Ajansı.
  • Çeken, H. (2008). Turizmin Bölgesel Kalkınmaya Etkisi Üzerine Teorik Bir İnceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 293-306.
  • Engin, Y. (2002). Sendikacılık, Sivil Toplum ve Yeni Duruşlar. Ankara: Öz-İplik İş Sendikası Eğitim Yayınları.
  • Kafesoğlu, İ. (1992). Türk Milli Kültürü. İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
  • Karakoyun, İ. (2011). Bölgesel Kalkınma ve STK’lar, İdarecinin Sesi, 38-42, http://www.tid.web.tr/ortak_icerik/tid.web/148/10-%20%C4%B0lhan%20Karakoyun.pdf (23.04.2020).
  • Karakuş, O. (2006). Avrupa Birliği uyum Sürecinde Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Mutlu, E. (1998). İletişim Sözlüğü, Ankara: Ark Yayınları.
  • Özer, M. H. (2008). Günümüzde İtibariyle Sivil Toplum kuruluşlarının İktisadi ve Sosyal Fonksiyonları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(26), 86-97.
  • Özey, R. (2014). Kültürel Coğrafya. İstanbul: Aktif Yayınları.
  • Sarı, E. (2016). Osmanlı’da Kadın. Antalya: Net Medya Yayıncılık.
  • Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü. (2020). Erişim adresi: https://www.siviltoplum.gov.tr/derneklerin-bolgelere-gore-dagilimi
  • TÜİK. (2020). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2020, Erişim adresi: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=111&locale=tr
  • Tümertekin, E. ve Özgüç, N. (2015). Beşeri Coğrafya İnsan Kültür Mekân. İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • Usta, S. (2006). Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları: Sivil Toplum, Demokrasi ve Güven (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Yıldırım, M. (2003). Sivil Toplum ve Devlet. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(2), 226-242.
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Hitit Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

2008 KÜRESEL FİNANS KRİZİ SONRASI TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE PERFORMANS DEĞERLENDİRİLMESİ

Fatih KONAK, Sevim ERGENOĞLU

AVRUPA ÜLKELERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ BAYRAK TAŞIYICI HAVAYOLLARININ OPERASYONEL VE FİNANSAL VERİMLİLİĞİNİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Tüzün Tolga İNAN

BİREY-ÖRGÜT UYUMUNUN BAĞLAMSAL PERFORMANS ÜZERİNE ETKİSİNDE BİREY-İŞ UYUMUNUN DÜZENLEYİCİ ROLÜNÜN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Coşkun AKÇA, Halil Özcan ÖZDEMİR

SPRADON ANTİK KENTİ TOPLUMUNDA ANTEMORTEM DİŞ KAYIPLARININ YAŞ VE CİNSİYET İLE İLİŞKİSİ

Ayşegül ŞARBAK

GENİŞLETİLMİŞ DEĞER-TUTUM-DAVRANIŞ MODELİ BAĞLAMINDA YEŞİL ÜRÜN SATIN ALMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

Mustafa Kemal YILMAZ, Rukiye İrem AYTEKİN

BANKALARIN RİSK ÜSTLENMELERİNDE ORTAKLIK YAPISININ ETKİSİ VAR MI? TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Mehmet Oğuz KÖKSAL, Şenol BABUŞÇU, Adalet HAZAR

SAMSUN’DAKİ KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM DERNEKLERİNİN FAALİYET ANALİZİ, SORUNLARI VE ŞEHRE KATKISI

Mücahit YILDIRIM

TÜRKİYE'DE MİLİTER DEVLET ANLAYIŞININ İNŞÂSINDA JEOPOLİTİK SÖYLEM

Ertuğrul ERYÜCEL

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ: KOSOVA'DAKİ DEVLET İLE ÖZEL TÜRK HASTANELERİ ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA

İbrahim YALÇIN, Sadat UKA

TÜRKIYE’DEKİ MUHASEBE DÜZENLEMELERİ ÇERÇEVESİNDE FAALİYET KİRALAMASI İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Uğur KAYA, Oğuz Yusuf ATASEL, Yaşar BAYRAKTAR