SAĞLIK YÖNETİMİ VE İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN BÖLÜMÜ TERCİH NEDENLERİ İLE BEKLENTİ VE MOTİVASYON DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı Gazi Üniversitesi Sağlık Kurumları İşlemeciliği bölümü ve Ankara Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünde lisans eğitimini sürdürmekte olan öğrencilerin bölümü seçme nedenleri, beklenti ve motivasyon düzeyleri ile bölümlerinden memnuniyet düzeylerini saptamaktır. Tanımlayıcı araştırmada yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimi alan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölüm öğrencileri ve Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölüm öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 150 öğrenci katılmış olup, katılımcıların 95’i Ankara Üniversitesi, 55’i Gazi Üniversitesi öğrencileridir. Gazi Üniversitesi’ nde 3.ve 4.sınıf öğrencileri olmadığı için sayı eksik kalmıştır. Çalışmamızın profilini yaşları genelde 20-22 arasında, % 66,7’si kız, çoğunluğu Anadolu Lisesi mezunu olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma sonunda; öğrencilerin bölümü tercih etme nedenlerinden en önemlisinin mezun olunca iş bulma beklentisi olduğu, yaklaşık olarak yarısının okudukları üniversiteden ve bölümden memnun oldukları, bölüm- derslere ilişkin beklentilerinin ve motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu ve beklenti ile motivasyon arasında ilişki olduğu, son olarak ise öğrencilerin memnuniyetleri ile beklenti ve motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

-

The purpose of this survey is to set the determinants of the choice of fields of study, the expectation, motivation and satisfaction levels of students enrolled in undergraduate programs either in the Department of Health Business Administration at Gazi University or in Health Management Department at Ankara University. In this descriptive research, the personal interview method was used. The respondents of this survey is confined to two groups of students who are currently enrolled in undergraduate program for the academic year of 2014-2015, either in the Department of Health Business Administration at Gazi University Faculty of Economics and Administrative Sciences or in Health Management Department at Ankara University Faculty of Health Sciences. Stratified sampling method was used to draw samples. The sample size of this study is limited to 150 students consisting of 95 students of Ankara University and 55 students of Gazi University. The total number of the latter group was less than that of Ankara University as there were no students in their third and the last years at Gazi University. The demographic profile of the study illustrates that the majority of the respondents, whose ages range between 20-22 and %67 of whom were female, were graduates from Anatolian High Schools. Analysis of the study has revealed that the most important determinant of the choice of field of study is the expectation of their job prospects on graduating. The study further suggests that approximately half of the students are pleased with their fields of study and university and it also shows that they have high levels of expectation and motivation concerning their fields of study. Overall, the study has concluded that there is a significant relationship between the students’ satisfaction, expectation and motivation levels

___

  • ACAT, M.Bahaddin., DEMİRAL Seyfettin. (2002). “Türkiye'de Yabancı Dil Öğreniminde Motivasyon Kaynakları ve Sorunları” [Bildiri]. 2000'li Yıllarda I. Öğrenme ve Öğretme Sempozyum Bildirileri, Mayıs 2002, (ss. 322-329). İstanbul.
  • DURSUN, S., AYTAÇ, S. (2012). “Üniversite Öğrencilerinin İşgücü Piyasasına Yönelik Beklentileri ve İş Deneyimleri İle Umutsuzluk ve Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.10, S.1, ss. 373-388.
  • EREN, Erol. (1989). Yönetim Psikolojisi, İstanbul, 3.Baskı (ss. 388-398).
  • ERTEK, Gürdal (2012). “Üniversite öğrencileri için motivasyon yöntemleri”, Sürüm 1.2.İstanbul:17, (erişim adresi: http://research.sabanciuniv.edu/20991/1/univmotiv_gurdal_v02_son.pdf), (erişim tarihi: 30 Kasım 2014).
  • KORUKOĞLU, Ayşen. (2003). “Üniversite Öğrencilerinin Eğitimden Beklentileri: Ege Üniversitesi İ.İ.B.F. Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.8, S.1, ss. 79-89.
  • ÖNEREN, Melahat. (2013). “Örgütlerde Motivasyon” Yönetim ve Organizasyon, (Ed. İsmail Bakan, Mustafa Paksoy), Elma basım Lisans yayıncılık, 1. Baskı. İstanbul. (ss. 253-278)
  • ÖZER, Gözde. (2009). Öz-Belirleme Kuramı Çerçevesinde İhtiyaç Doyumu İçsel Güdülenme ve Bağlanma Stillerinin Üniversite Öğrencilerinin Öznel İyi Oluşlarına Etkileri, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • ÖZTÜRK, Cansu. (2013). Yükseköğretim Düzeyindeki Büro Yönetimi Programlarının Öğrenci Beklentileri Açısından Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • ÖZTÜRK, Zekai., DÜNDAR, Hakan. (2003). “Örgütsel Motivasyon Ve Kamu Çalışanlarını Motive Eden Faktörler”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt.4, S.2, ss. 57-67.
  • PAZARLIOĞLU, M. Vedat., EMEÇ, Hamdi ve ERDOĞAN, Sibel.(1999). “Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencilerinin Yüksek Öğretim Beklenti Değişkenlerinin Faktör Analizi İle İncelenmesi”. D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi, cilt. 14, S.2, ss. 97-109.
  • SABUNCUOĞLU, Zeyyat., VERGİLİEL, TÜZ, Melek. (2005). Örgütsel Psikoloji, Alfa Aktüel Basım Yay. Dağ. Ltd. Şti., Furkan Ofset, Bursa.
  • ŞAHİN, İdris, ZORALOĞLU, Yunus Remzi ve ŞAHİN FIRAT, Necla. (2011). “Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Amaçları, Eğitsel Hedefleri, Üniversite Öğreniminden Beklentileri Ve Memnuniyet Durumları”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Educational Administration: Theory and Practice], cilt. 17, S. 3, ss. 429-452.
  • ŞENER, Emine., ERDEM Ramazan., AKÇAKANAT, Tahsin. (2010) “Türkiye’de Lisans Düzeyinde Sağlık Yöneticisi Yetiştiren Kurumların Akademik Ve Eğitsel Profili”. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, cilt. 13, S. 1.
  • TAŞDEMİR, Sevgi. (2013). Motivasyon Kavramına Genel Bir Bakış, Motivasyon Araçları ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ölçeğinde Bir Model Önerisi, İdari Uzmanlık Tezi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ankara, ss. 23-50.
  • ULUSOY, Hatice., TOSUN, Nurperihan, AYDIN, J. Canberk. (2013). “Türkiye’de Sağlık Yönetimi Alanında Lisans Eğitimini Sürdürmekte Olan Öğrencilerin Genel Profilinin Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma”. [Bildiri]. 7.Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi Bildirileri, 27-29 Eylül, Konya, HSP (2014), cilt. 1 S.2, ss. 10-22.
  • YÜKSEKÖĞRETİM KURULU.(2014). “Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Sistemi (Ösys) Yükseköğretim Programları Ve Kontenjanları Kılavuzu” (erişim adresi: http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/OSYS/Tercih/2014-OSYSKONTKILAVUZU14072014.pdf ), (erişim tarihi: 30 Kasım 2014). ss. 14-319.
  • ZEYTİNOĞLU, Emin. (2012). “Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Motivasyonu Ve Beklentileri Üzerine Bir Araştırma: Dumlupınar Üniversitesi Örneği.” Muhasebe ve Finansman Dergisi, ss. 103-116.