REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMADA ŞEHİR REKABETÇİLİĞİ

21. yüzyıla damgasını vuran kavramlardan biri olan küreselleşme ile birlikte rekabet gücü kavramı daha da önem kazanmış, değişen ihtiyaçlar, yaşam tarzı, teknoloji, çevre gerek firmaları gerekse bölgeleri ve şehirleri daha yenilikçi olmayı gerektiren bir ortamda yarışmaya zorlamıştır. Küresel ekonomide sürdürülebilir rekabet gücü elde etmenin yolunun artık uzak rakiplerin karşılık veremeyeceği, giderek artan yerellikten geçtiği ileri sürülmektedir. Yerelleşmenin önemi gün geçtikçe artmakta ve yerelleşme eğilimleri güçlenmektedir. Şehirler günümüzde artık birbirleriyle rekabet eden veya etmek durumunda olan mekânlar haline gelmişlerdir. Şehir rekabetçiliğini ele alan bu çalışma da yerli ve yabancı literatür taraması sonucunda hazırlanmış, teorik nitelikli bir çalışma olma özelliği taşımaktadır. Şehir rekabetçiliği konusunda yapılan tanımlayıcı, açıklayıcı çalışmaların özellikle yerli literatürde yetersiz olduğunun görülmesi üzerine bu eksikliği gidermek amacıyla yapılan oldukça kapsamlı, önemli bir çalışmadır.

___

  • Alkin, K., Bulu, M. ve Kaya, H. (2007). İller Arası Rekabet Endeksi: Türkiye’deki İllerin Rekabetçilik Seviyelerinin Göreceli Olarak Ölçülebilmesi İçin Bir Yaklaşım, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11): 221-235.
  • Barca, M. ve Döven, M.S. (2007). Şehir Rekabeti İçin Cevaplanması Gereken Temel Sorular, Yerel Siyaset, 2(22): 55-59.
  • Begg, I. (1999). Cities and Competitiveness, Urban Studies, 36(5-6): 795-809.
  • Porter, M.E. (2008). Rekabet Stratejileri, Sektör ve Rakip Analizi Teknikleri, Çev.Gülen Ulubilgen, Sistem Yayıncılık, İstanbul, 493s.
  • Porter, M.E. (2010). Rekabet Üzerine, Çev.Kıvanç Tanrıyar, Optimist Yayıncılık, İstanbul, 568s.