KATILIM BANKALARINDA YÖNELİK YATIRIMCI ALGISI: ÇORUM İLİ ÖRNEĞİ

Katılım Bankacılığı faizli sistem yerine kâr- zarar esasına göre çalışan bir sistem üzerine kurulmuş bulunmaktadır. Bu sistemi faizli sistemden ayıran en önemli farklardan biri, yatırım yapılırken bu yatırımdan elde edilecek getiri düzeyinin belli olmamasıdır. Tasarruflarını inançları doğrultusunda kullanmayı tercih eden yatırımcı kesimi genellikle tasarruflarını bu sistemde değerlendirmeyi tercih etmektedir. Türkiye’de Katılım Bankaları’nın pazar payı sektörde %5 seviyesinde bulunmaktadır. Katılım bankası yatırımcısını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerin başında katılım bankalarının İslami şartlara uygunluğu, nakit para yerine makine/malzemenin verilmesi,  kâr zarar ortaklığı esasına göre çalışması gibi konular yer almaktadır. Bu çalışma, tasarruflarını Katılım Bankasında değerlendiren yatırımcıların, bu bankaları seçme nedenlerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu nedenleri araştırmak için yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın verileri Çorum il merkezindeki Katılım Bankası müşterilerine uygulanan anketlerden elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda bu bankaların İslami şartlara uygun olması, daha güvenilir bulunması, kredi ve geri ödeme imkânlarının diğerlerine oranla daha avantajlı olması gibi nedenlerle tercih edildiği görülmüştür.

___

  • ALBARAKA.(2018), ‘Albaraka Türk Katılım Bankası A.S. Faaliyet Raporu’, erişim tarihi: 05 Ocak 2018. https://www.albaraka.com.tr/albarakayi-taniyin.aspx,
  • AKTEPE, İ. E. (2002). İslam Hukuku Çerçevesinde Finansman ve Bankacılık. İstanbul: Bilge Yayınları.
  • EMEÇ, Ö. (2014). Katılım Bankacılığının Tarihi ve Geleceği. İşletme Şehir Üniversitesi İşletme Enstitüsü İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programı Bitirme Projesi.
  • ERDAŞ, M. L. (2015, Kasım 21-23). Katılım Bnakalarının Kâr Dağıtım Metodları ve Bankacılık Sektöründeki Yapısal Analizi. Sakarya Üniversitesi Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finans Kongresi, 4(4), 82-97.
  • KAYA, F. (2012). Bankacılık Giriş ve İlkeleri. İstanbul: Beta Yayınları.
  • KAYA, Ö. (2010). Katılım Bankacılığının Gelişimi ve Türk Bankacılık Ssitemi İçerisindeki Etkinliğinin Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • KUVEYT TÜRK. (2018), ‘Kuveyt Türk Katılım Bankası A.S. Faaliyet Raporu’, erişim tarihi: 05 Ocak 2018. https://www.kuveytturk.com.tr/arama?keyword=faaliyet%20raporu
  • ÖZGÜR, E. (2007). Katılım Bnakalarının Finansal Etkinliği ve Mevduat Bankaları İle Rekabet Edebilirliği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • SARI, B. (2010, Ocak). Türkiye'de Faizsiz Bankacılık Sektöründe Müşteri Memnuniyeti ve Banka Tercihleri Üzerine Bir Uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Uluslararası İşletme Yüksek Lisans Programı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • SÜMER, F., & ONAN, F. (2015). Dünya'da Faizsiz Bankacılığın Doğuşu, Türkiye'deki Katılım Bankacılığının Gelişme Süreci ve Konvansiyonel Bankacılıktan Farkları. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 296-308.
  • ŞAHİN, E. (2007). Türkiye'de Dünden Bugüne Katılım Bankaları. Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Türkiye Finans. (2018), ‘ Türkiye Finans Katılım Bankası A.S. Faaliyet Raporu’, erişim tarihi: 06 Ocak 2018. https://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/hakkimizda/turkiye-finansi-taniyin/Sayfalar/turkiye-finansi-taniyin.aspx,.
  • Vakıf Katılım. (2018), ‘Vakıf Katılım Bankası A.S. Faaliyet Raporu’, erişim tarihi: 06 Ocak 2018. https://www.vakifkatilim.com.tr/tr/yatirimciiliskileri/Documents/faaliyet-raporu2016.pdf,
  • Ziraat Katılım. (2018), ‘Ziraat Katılım Bankası A.S. Faaliyet Raporu’, erişim tarihi: 06 Ocak 2018. http://www.ziraatkatilim.com.tr/2016_Yili_Faaliyet_Raporu/pdf/tr-ziraat.pdf,