HASTANE POLİKLİNİK BİRİM MALİYET ANALİZİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Hastanelerde sağlık hizmetinin yürütülebilmesi için gerekli olan kaynakların belirlenmesi, maliyetlerin tespit edip kontrolünün sağlanması, performansın değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik planların yapılmasında maliyet analizi çalışmalarından yararlanılmaktadır. Bu kapsamda hastanelerde sağlık hizmetleri sunumunda önemli bir yeri olan polikliniklerin birim maliyetlerinin hesaplanması önem kazanmıştır.  Bu çalışmada Ankara’da kamuya ait bir üniversite hastanesinin 2012 yılı verilerine göre poliklinik birim maliyetleri hesaplanmış olup, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) poliklinik paket fiyatlarıyla karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, en yüksek birim maliyet 200,85 TL. ile Algoloji Polikliniği’nde, en düşük birim maliyet 24,31 TL. ile Dermatoloji polikliniği olarak bulunmuştur. İncelenen 19 poliklinikten 7’sinin poliklinik birim maliyetinin SUT poliklinik paket fiyatının üstünde olduğu görülmüştür. Bu nedenle, hastanenin maliyet kontrolü ve kapasite kullanım oranını artırarak birim maliyetlerini düşürmesinin ve SUT fiyatları belirlenirken maliyet analizi çalışma sonuçlarının dikkate alınmasının yararlı olacağı söylenebilir. 

___

  • AĞIRBAŞ, İsmail. (1993), Hastanelerde Maliyet Performans Analizi ve TCDD Ankara Hastanesinde Bir Uygulama, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.
  • AĞIRBAŞ, İsmail. (2012), Hastanelerde Yönetim Muhasebesi, İçinde: Sağlık İşletmeciliği, Ed.:M. Ateş, Beta Basım Yayın, İstanbul, 2. Baskı, s.: 355-378.
  • AĞIRBAŞ, İsmail. (2014), Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim ve Maliyet Analizi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • AĞIRBAŞ, İsmail, GÖK, Haydar, AKBULUT, Yasemin, ÖNDER, Ömer Rıfkı. (2012), “Hastanelerde Maliyet Analizi ve Tıbbi Rehabilitasyon Hizmetlerinde Birim Maliyet Hesaplanması” Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi, Cilt. 58, ss.103-108.
  • AKDOĞAN, Nalan. (2009), Tekdüzen Muhasebe Sisteminde Maliyet Muhasebesi Uygulamaları, Gazi Kitabevi, Ankara, 8. Baskı.
  • ATAÇ, Gökçe Kaan. (2009), Bir Kamu Hastanesinde Departmantal Maliyet Analizi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • BHATIA, H. S. Mahabaleshwara. (2010), Cost Accounting, Global Media, Mumbai.
  • BÜYÜKMİRZA, Kamil., DURUKAN KÖSE, Serap (2014). “Sağlık Uygulama Tebliği’nin Poliklinik Birim Maliyetleri Açısından Değerlendirilmesi”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2, S.8, ss. 28-37.
  • CAREY, Kathleen, BURGESS, James F. (2000), “Hospital Costing: Experience from the VHA”, Financial Accountability&Management, Volume 16, Issue 4, pp. 289-308.
  • ESATOĞLU, Afsun Ezel, AĞIRBAŞ, İsmail, DOĞANAY PAYZİNER, Pınar, AKBULUT, Yasemin, GÖKTAŞ, Bayram, ÖZATKAN, Yonca, UĞURLUOĞLU, Ece, YILDIRIM, Türkan, TÖRÜNER, Murat, GÖK, Haydar, ATASOY, Çetin, ÇAKIR, Selcan Ülkü, ÖKTEN, İlker. (2010), “Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde Maliyet Analizi”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, Cilt. 63, S.1, ss. 17-27.
  • HACIRÜSTEMOĞLU, Rüstem ve ŞAKRAK, Münir. (2002), Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • ÖZGÜLBAŞ, Nermin. (2014), Sağlık Sektöründe Hizmet ve Hastalık Maliyet Analizi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • ÖZKAN, Okan, KUTLU, Gamze, AYDIN, Canberk, AYDEMİR, İzzet, AĞIRBAŞ, İsmail. (2014), “Hastanelerde Maliyet Analizi ve Örnek Bir Uygulama” [Bildiri]. N. Sarp ve Ç. Yiğit (Ed.). 8. Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi Bildiri Kitabı, (ss. 830-841). Girne: Lefke Avrupa Üniversitesi.
  • SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (2012), Sağlık Uygulama Tebliği ve Ekleri, 09 Kasım 2012 Tarihli ve 28462 Sayılı Resmi Gazete.