AİLE VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AMATÖR ÇALGICILAR FESTİVALİ

Amatör müzik eğitiminin amacı, bireyi sanatçı yapmak değil;  bireylerde müzik zevki gelişimine yardımcı olmak ve bireylere olduğu kadar toplumun ve o toplumun kültürünün gelişimine de katkıda bulunmaktır. Amatör müzik eğitiminin yayılması, gelişebilmesi ve herkesin amatörce müziğe yönelmesi için mesleki müzik eğitimi veren kurumlara görevler düşmektedir. Mesleki müzik eğitimi veren kurumlar, amatör müzik eğitiminin mesleki müzik eğitimini desteklediğini unutmamalı ve bu konuda amatör müzisyenlere yönelik şenlik, festival, çalıştay vb. etkinlikler düzenleyerek bu eğitimi desteklemelidir. Amatör müzik eğitiminin mesleki müzik eğitimi veren kurumlarca desteklenmesinin gerekliliğine inanan Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, ilk “Amatör Çalgıcılar Konseri”ni 2007 yılında gerçekleştirmiştir. 2007 yılından günümüze kadar gelişerek gelen ve bir festival kimliği kazanan konserler, müzik eğitimine, özellikle de Afyonkarahisar’daki amatör müzik eğitimine çok büyük katkılar sağlamıştır. Bu araştırmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 11 yıldır düzenli olarak yürütülen “Amatör Çalgıcılar Festivali” ne katılan öğrencilerin müzik öğretmenleri ve ailelerine festival ve festivalin kazanımları hakkında açık uçlu bir anket uygulanmış ve elde edilen veriler değerlendirilerek bir takım önerilerde bulunulmuştur.

___

  • AKGÜL BARIŞ, D., Ece, A. S. & Sarısözen Doğan, M. (2016). “Hayat Boyu Müzik Eğitimine Bir Örnek: Bolu Genç Müzisyenler Şenliği”, International Journal of Human Sciences, 13 (1), ss. 1161-1171.
  • AKGÜL BARIŞ, D., Ece, A. S. & Sarısözen Doğan, M. (2013). “Amatör Müzik Eğitiminin Sergilenmesinde Bir Çalışma Örneği: Genç Müzisyenler Şenliği” (Bildiri), Ç. Adar (Yayına Haz.). 4. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu (Müzik Nereye Gidiyor?), 6-8 Haziran 2013, (ss. 200-207).
  • BİLİR, G. & Taş, S. (2014). “Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Müzik Kurslarının Öğrencileri Mesleki Müzik Eğitimine Yönlendirme Durumlarının İncelenmesi” (Kongre), S. Yağcı (Yayına Haz.). Kuruluşunun 90. Yılında Musiki Muallim Mektebi Cumhuriyetin Müzik Serüveni Kongresi, 5-8 Kasım 2014, (ss. 319-329).
  • CEBECİ, S. (2010). Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri, Alfa Yayınları, Ankara, 3. Baskı.
  • GÖKÇE, B. (2004). Toplumsal Bilimlerde Araştırma, Savaş Kitap ve Yayınevi, Ankara, 4. Baskı.
  • HANCIOĞLU, Ö. (2010). Ankara’daki Özengen (Amatör) Müzik Eğitimi Veren Kurumların Eğitim Anlayışları ve Yönetim Biçimleri Üzerine Genel Bir İnceleme, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • KARAKOÇ, E. ve Şendurur, Y. (2015). İlköğretim Okullarındaki Özengen Müzik Eğitiminin Öğrencilerin Müziksel Davranışlarına Yansıması. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (1), ss. 277-290.
  • KARAN, M. (2011). Özengen Müzik Eğitimi Veren Kurumlarda Çalgı Eğitimi Alan Öğrencilerin Mesleki Yönelimlerinin İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • ÖRDEKCİ, Ş. (2016). İlkokul 4. Sınıf Öğrencileri İçin Hazırlanan Müzik Eğitiminde Öğrenmeyi Kolaylaştırıcı Görsel Materyallerin Kullanımına İlişkin Bir İnceleme, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar.
  • SARI, E. (2016). “Çocuklarda Özgüven Gelişimi”, (erişim adresi: https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=OobSDAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA3&dq=related:2snh3DOwREJ:scholar.google.com/&ots=cIMyvXs-J9&sig=XB3mjRvObwSxu6xo7 aLMzphzwI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false) (erişim tarihi: 25.09.2017).
  • SAY, A. (1993). Müzik Eğitimi, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara.
  • TUNSTALL, T. (2011), Değişen Yaşamlar, Barış İçin Müzik Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • TÜRKMEN, E. F. (2017). Müzik Eğitiminde Öğretim Yöntemleri, Pegem Akademi, Ankara, 3. Baskı.
  • UÇAN, A. (1997). Müzik Eğitimi Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara, 2. Baskı.
  • UYAN, D. (2012). Özengen Müzik Eğitimi Alan ve Almayan İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarılarının ve Okula Yönelik Tutumlarının İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • YAVÇİN, A. N. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Özengen Çalgı Eğitimi Konusundaki Yönelimlerinin Belirlenmesi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • YILDIRIM ORHAN, Ş. (2012). “Yetişkin Öğrencilere Uygulanan Amatör Çalgı Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, NWSA-Fine Arts, 7 (4), ss. 432-444.