ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME PROGRAMINA YÖNELİK ADAY ÖĞRETMEN TUTUM ÖLÇEĞİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ (AÖTÖ): GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

     Son yıllarda öğretmenlerin niteliği sıkça tartışılan bir konudur. Bu yüzden, Milli Eğitim Bakanlığı da atamasını yaptığı aday öğretmenlerin daha nitelikli yetişmelerini sağlamak için yeni bir programı uygulamaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı da aday öğretmenlerin aday öğretmen yetiştirme programı içeriğine yönelik tutumlarını belirlemek için bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmaya 20 farklı branştan 129 aday öğretmen katılmıştır. Aday Öğretmen Tutum Ölçeği’nin (AÖTÖ) yapı geçerliğini belirlemek için temel bileşenler analizi, faktör analizi ve varimax dik döndürme işlemi yapılmıştır. İlk başta 36 madde olan ölçekten açımlayıcı faktör analizi sonucunda 11 madde çıkartılmış ve 6 faktörlü, toplam varyansın % 68,166’sını açıklayan, 25 maddeden oluşan ölçek elde edilmiştir. Tüm ölçeğin Cronbach Alpha (iç tutarlık) katsayısı ise 0.90 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar, ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.

___

  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener. (2002), “Faktör Analizi: Temel Kavramlar Ve Ölçek Geliştirmede Kullanımı”, Eğitim Yönetimi Dergisi, 32, ss. 470-483.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener. (2006), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener. (2012), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara, 17. Baskı.
  • CÜRE, Fatma. & ÖZDENER, Nesrin. (2008), “Öğretmenlerin Bilgi Ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları Ve Bit’e Yönelik Tutumları”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education), 34, ss: 41-53.
  • ÇAPRİ, Burhan. & ÇELİKKALELİ Öner. (2008), “Öğretmen Adaylarının Öğretmenliğe İlişkin Tutum ve Mesleki Yeterlilik İnançlarının Cinsiyet, Program ve Fakültelerine Göre İncelenmesi”, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.: 9, S: 15, ss: 33–53.
  • ÇAKIR, Özlem. (2005), Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı Ve Eğitim Fakülteleri İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı Öğrencilerinin Mesleğe Yönelik Tutumları Ve Mesleki Yeterlik Algıları”, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(9), ss. 27-42.