Re: Nadir Bir Akut Karın Sebebi Yabancı Cisime Bağlı Perforasyon

Gastrointestinal Yabancı Cisimler Sayın Editör; Erkent ve arkadaşları tarafından hazırlanan “Nadir Bir Akut Karın Sebebi Yabancı Cisime Bağlı Perforasyon” başlıklı olgu sunumunu büyük bir ilgi ile okuduk (1). Yazarlara acil servise başvuru nedenlerinden biri olan yabancı cisim yutulmasının takibinin önemini vurgulayan bu yazıdan dolayı teşekkür ederiz. Bununla birlikte olgunun tartışmasına katkı sunabilecek birkaç noktaya değinmek isteriz. Gastrointestinal sistemde yabancı cisimler acil servise sık başvuru nedenlerindendir. Çocuklarda, yaşlılarda, alkoliklerde, mahkumlarda, uyuşturucu madde kaçakçılarında ve psikiyatrik rahatsızlığı olanda artan sıklıkla görülmekle birlikte bu grupların dışında da görülebilmektedir (2). Yutulan cisimler yazarların da belirttiği gibi sıklıkla kemik, kılçık, kürdan veya takma diş gibi yeme eylemi ile ilişkili yabancı cisimlerdir (1). Klinik veya radyografik bulgulara dayalı şüpheli perforasyon bulgusu varlığında, narkotik veya diğer ilaç paketlerini yuttuğundan şüphelenilen olgularda bilgisayarlı tomografi tercih edilen görüntüleme yöntemi olmalıdır. Aspirasyon riskini en aza indirmek için oral kontrast madde kullanımı önerilmemektedir. Bununla birlikte yutulan cismin radyolosent olduğu durumlarda bilgisayarlı tomografi sonuçlarının yanlış negatif olabilmektedir (3). Yabancı cisim veya anamnez doğrulandıktan sonra klinisyenin kararına rehberlik eden iki önemli kılavuz Amerikan Gastrointestinal Endoskopi Derneğinin 2011 yılında yayınladığı “Management of ingested foreign bodies and food impactions” ve Avrupa Gastrointestinal Endoskopi Derneğinin 2016 yılında yayınladığı “Removal of foreign bodies in the upper gastrointestinal tract in adults: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Clinical Guideline” isimli kılavuzlardır. Bu klavuzlarda endoskopik prosödürler ve endikasyonları tanımlanmıştır (4,5). Özevagial yabancı cisimlerde; tam obstrüksüyon nedeni ile ağızdan salya akmasına neden olan olgularda, düğme piller ve mukozaya saplanmış izlenen keskin cisimlerde erken endoskopi (2 saat içinde) önerilirken, komplikasyon riskini en aza indirmek için bütün özevagial yabancı cisimlere acil endoskopik müdahale (24 saat içinde) önerilmektedir (5). Mide ve proksimal duedonum yabancı cisimlerin 2-2,5 cm’ den geniş olanları pilor ve ilioçekel valci geçemeyeceği, boyu 5-6 cm’den fazla olanları duedonumu geçemeyeceği ön görüldüğünden endoskopik yöntemler ile çıkarılmalıdır. Bununla birlikte yine mide proksimal duedonum yerleşimli düğme ve silindirik piller ile birden fazla miktarda olan mıknatıslar endoskopik olarak çıkarılmadır (4,5). Treitiz ligamentinin distalindeki yabancı cisimler radyolojik muayene ile takip edilmesi önerilmektedir (4,5).

___

  • Erkent M, Şahiner İT, Kendirci M, Topçu R, Sezikli İ. Nadir bir akut karın sebebi yabancı cisime bağlı perforasyon. Hitit Med J 2019;2(2): 56-58.
  • Simonetti I, Pugliab M, Tarottoa L, et al. When traditions become dangerous: intestinal perforation from unusual foreign body - Case report and short literature review. Eur J Radiol 2019;6:152-5.
  • Kuzmich S, Burke CJ, Harvey CJ, et al. Perforation of gastrointestinal tract by poorly conspicuous ingested foreign bodies: Radiological diagnosis. Br J Radiol. 2015;88(1050):20150086.
  • ASGE Standards of Practice Committee. Management of ingested foreign bodies and food impactions. Gastrointest Endosc. 2011 ;73(6):1085-91.
  • Birk M, Bauerfeind P, Deprez PH, et al. Removal of foreign bodies in the upper gastrointestinal tract in adults: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Clinical Guideline. Endoscopy. 2016 ;48(5):489-96.