RAĞIB PAŞA'NIN NÂBÎ'NİN ZEYL-İ SİYER'İNE YAZDIĞI ZEYL: HUNEYNİYE VE TÂİFİYE

Bu makale, Nâbî'nin Zeyl-i Siyer'ine Rağıb Paşa tarafından yazılan zeyli konu almaktadır. Çalışmada siyer ve megâzî ilimlerinin tanımı yapıldı ve kapsamı belirlendi; bu ilimlerin ortaya çıkışı ve gelişim sürecine kısaca değinildi. Veysî tarafından kaleme alınan Türkçe ilk telif siyer olan Dürretü't-tâc ve onun zeyilleri hakkında bilgi verildi. Rağıb Paşa'nın, Nâbî'nin Zeyl-i Siyer'ine bir zeyl denemesi olarak kaleme aldığı Huneyniye ve Tâifiye tanıtıldı. Dil ve üslup incelemesinden sonra, eserin üç nüsha esas alınarak oluşturulan çevriyazısı verildi.

___

  • Çapan, Pervin (2005), Tezkire-i Safayî (Nuhbetü'l-âsâr min fevâ'idi'l-eş'âr), Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları. el-Aclûnî, İsmail b. Muhammed (1351), Keşfü'l-hafâ ve müzîlü'l-ilbâs, C.1-2. Beyrut: Dârü İhyâi't-türâsi'l-Arabî. el-Meydânî, Ebu'l-fazl Ahmed (2010), Mecma'u'l-emsâl, C.1-2, Beyrut: Dârü'l-kütübü'l-ilmiyye. el-Shaman, Massad Süveylim (1982), Türk Edebiyatında Siyerler ve İbn Hişam'ın Siyeri'nin Türkçe Tercümesi II. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniv. İlahiyat Fak., Ankara. Erkan, Mustafa (1994), "Dürretü't-tâc", İslam Ansiklopedisi, C.10, İstanbul: TDV Yay. Fayda, Mustafa (2009), "Siyer ve Megâzî". İslam Ansiklopedisi. C.37. İstanbul: TDV Yay. Karahan, Leyla (2014), Türkçede Sözdizimi, Ankara: Akçağ Yayınları. Kılıç, Filiz (2008), "Rızâ, Seyyid Mehmed", İslam Ansiklopedisi, C.35, İstanbul: TDV Yay. Mütercim Asım (2013), Kamusu'l-muhît Tercümesi, (Haz. M. Koç, E. Tanrıverdi), C. 3. İstanbul: TYEK. Muallim Nâci (2002), Arap Edebiyatında Deyimler ve Atasözleri Sânihatü'l-arab, İstanbul: YZY. Tergip, Ayhan (2010), "Siyer Yazıcılığı ve Türklerin Siyer İlmine Katkıları", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Özcan, Abdülkadir (2013), "Zeyil (Osmanlılar)", İslam Ansiklopedisi, C.44, İstanbul: TDV Yay.
  • Özcan, Abdülkadir (1989), Şakaik-i Nu'maniye ve Zeyilleri (Şeyhi Mehmed Efendi, Vekâyiü'l-fudalâ, c.1), C. 3. İstanbul: Çağrı Yayınları. Özcan, Tahsin (2006), "Nazmîzâde Murtaza Efendi", İslam Ansiklopedisi, C.32, İstanbul: TDV Yay. Yaman, Ahmet (2009), "Siyer", İslam Ansiklopedisi, C.37, İstanbul: TDV Yay. Zavotçu, Gencay (2009), Rıza Tezkiresi (İnceleme-Metin), İstanbul.