İLİM KUBBESİNDE BÂKÎ KALAN BİR HOŞ SADÂ PROF. DR. M. ORHAN OKAY

Yeni Türk Edebiyatı sahasında, arkasında çok güzel eserler bırakan, güzel öğrenciler yetiştiren Prof. Dr. Orhan Okay Hocamız 13 Ocak 2017 Cuma günü Rahmet-i Rahmân’a kavuştu. Hocanın vefat haberi onu tanıyan, öğrencisi olan, akrabası olan, sohbetinde bulunan herkesi derinden etkilediği gibi Doktora derslerinin bir kısmını kendisinden almış olmam ve bu vesileyle onu, bir nebze de olsa, tanımış olmam hasebiyle şahsımı da derinden etkilemişti. Onun vefatından sonra bu kıymetli hocamızla ilgili ne yapalım diye düşünmedim değil. Benim gibi onun birçok dostu ve öğrencisi de onunla ilgili gazetelere yazılar yazdılar, bazı vefalı dergiler, onunla ilgili özel sayılar da hazırladılar. Bunların hepsi de takdire şayan çalışmalardır. Hepsine de buradan, bu özel sayımızı çıkarmış olmamız vesilesiyle kutluyor ve teşekkür etmeyi de bir borç biliyorum. Orhan Okay hocamızın bir öğrencisi olarak benim de editörü olduğum Hikmet-Akademik Edebiyat Dergisi’nde vefatından sonra, hocamızla ilgili bir özel sayı hazırlama niyetini hep taşıdım. Onun vefatı üzerinden yaklaşık dört yıl geçti ve ancak dört yıl sonra bu niyetimizi gerçekleştirme fırsatı bulabildik. Vefatından yaklaşık dört yıl sonra Orhan Okay ile ilgili hazırlamış olduğumuz bu özel sayı vesilesiyle, kıymetli hocamız belki tekrar gündeme gelir, hatırlanır ve dua edilir temennisindeyiz. Bu arada HİKMET dergimizin bu özel sayısında gerek emeği geçen gerekse de bu emeğiyle birlikte yazılarıyla da katkıda bulunan başta Prof. Dr. Ahmet TANYILDIZ olmak üzere çoğu da öğrencilerimden olan Dr. Öğr. Üye. Abdulhakim TUĞLUK’a, Dr. Öğr. Üye. Feyza BULUT’a, Dr. Öğr. Üye. Ulaş BİNGÖL’e, Dr. Öğr. Üye. Ferhat ÇETİNKAYA’ya, Doktora Öğrencimiz Saddam ÇOKUR’a ve Doktora Öğrencimiz Uğur YİĞİZ’e teşekkür ediyorum. Ayrıca bu özel sayıda yazılarıyla katkıda bulunan tüm akademisyen dostlarımıza da çok teşekkür ediyorum.

___

  • Kaynakça Ayvazoğlu, Beşir: “O, büyük bir kültür, edebiyat ve...”: http://qoshe.com/karar/besir-ayvazoglu/o-buyuk-bir-kultur-edebiyat-ve-/890905
  • Okay, Orhan, Beşir Fuad: İlk Türk Pozivist ve Naturalisti, Dergâh Yayınları, İstanbul 2008.
  • Okay, Orhan, Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi, MEB Yayınları, İstanbul 1989.
  • Okay, Orhan, Bir Hülya Adamının Romanı, Dergâh Yayınları, İstanbul 2010.
  • Okay, Orhan, Konuşmalar, Akçağ Yayınları, Ankara 1998.
  • Okay, Orhan, Sanat ve Edebiyat Yazıları, Dergâh Yayınları, İstanbul 1990.
  • Okay, Orhan, Mehmet Akif Bir Karakter Abidesinin Anatomisi, Akçağ Yayınları, Ankara 2000;
  • Okay, Orhan, Mehmet Akif Kalabalıklarda Bir Yalnız Adam, Dergâh Yayınları, İstanbul 2015.
  • Okay, Orhan, Necip Fazıl: Sıcak Yarada Kezzap, Dergâh Yayınları, İstanbul 2014.
  • Okay, Orhan, Anadolu’dan Hatıralarla Nurettin Topçu’nun Mektupları, Hece Yayınları, Ankara 2016. Timur, Kemal, “Prof. Dr. Orhan Okay Hocamıza Rahmet Dilerken", TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi Orhan Okay Özel Sayısı, Sayfa: 159-165, Ocak 2018.