BİR SOSYAL MEDYA FENOMENİ OLARAK YÛNUS EMRE

Tasavvufî Türk edebiyatının ve Türk şiirinin en önemli temsilcilerinden biri Yûnus Emre’dir. O, İslâmî inanç ve ilimlerden beslenerek çağlar öncesinden herkese seslenmiş ve insanlığı kardeşliğe, merhamet ve şefkate davet etmiş; temelinde sevgi olan düşünce dünyasıyla evrensel bir kimlik edinmiştir. Yûnus Emre’nin şiirleri ve bu şiirlerde ifade ettiği düşünceler üzerine pek çok çalışma yapılmıştır. Fakat onun fikirlerinin ve şiirlerinin günümüz sosyal medya platformlarındaki yansıması, hayatımızın her anına dahil olan internet ve sosyal medyada ortaya çıkan “fenomenlik” kavramı ve bu kavramın gölgesinde bırakılan Yûnus Emre, hiçbir çalışmaya konu edilmemiştir. Çalışmamızda “Sosyal medya nedir, sosyal medya ortamları ve araçları nelerdir, dünyada ve ülkemizde sosyal medya kullanım oranları nelerdir, sosyal medya platformları hangileridir, fenomenlik ve bir sosyal medya fenomeni olarak Yûnus Emre kimdir, Yûnus Emre bu internet ortamlarında nasıl yer buluyor?” gibi sorulara cevap aramaya çalıştık.

YUNUS EMRE AS A SOCIAL MEDIA PHENOMENA

One of the most important Sufi Turkish art and Turkish poetry is Yunus Emre. Feeding on Islamic beliefs and sciences, he addressed everyone from ages ago and invited humanity to brotherhood, mercy and compassion; It has acquired a universal identity with the world of thought based on love. Many studies have been done on Yunus Emre's poems and the thoughts he expressed in these poems. However, the reflection of his ideas and poems on today's social media platforms, the concept of "phenomenon" emerging in the internet and social media that are included in every moment of our lives, and Yunus Emre, who is left in the shadow of this concept, have not been the subject of any study. In our study, "What is social media, what are the social media environments and tools, what are the social media usage rates in the world and in our country, what are the social media platforms, who is Yunus Emre as a phenomenon and a social media phenomenon, how does Yunus Emre find his place in these internet environments?" we tried to find answers to questions such as.

___

  • Gölpınarlı, Abdülbaki. (1992), Yûnus Emre ve Tasavvuf, İnkılap Kitabevi, İstanbul.
  • Köprülü, Fuad. (1991), Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • Tatçı, Mustafa. (2005),Yûnus Emre Külliyatı-1Yûnus Emre Dîvânı Tahlil, MEB Yayınları, İstanbul.
  • Akar, Erkan. (2021), Sosyal Medya Pazarlaması Sosyal Web'te Pazarlama Stratejileri, Seçkin Yayıncılık - 4. Baskı, Ankara.