Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
Günümüzde öğrencilerin öğrenme ihtiyaçları, istekleri, motivasyonları ve davranışları hızlı bir şekilde değişmektedir. Öğrenme ihtiyaç ve beklentileri değişen bu gruba karşı daha etkili ve verimli bir öğrenme sürecinin planlanması, öğretme sürecine yeni teknolojilerin ve dijital yeterliliklerin dâhil edilmesini gerektirmektedir. Öğretme ve öğrenmede teknoloji kullanımının çok hızlı bir biçimde artması yeni disiplinler ve pedagojik araçların hazırlanmasını gerektirmektedir. Teknik resim dersi mühendislik öğrencileri için çok kritik bir öneme sahiptir. Mühendislik eğitiminin birinci sınıfında öğrenciler, iki boyutlu (2B) görünüşleri üç boyutlu (3B) olarak canlandırma konusunda zorluk çektikleri için izdüşüm ve perspektif çiziminde büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Geleneksel teknik resim eğitiminde öğreticiler, öğretme aşamasında bilginin aktarılmasına dayalı güçlükler yaşarken öğrenme aşamasında öğrenenler ise 2B çizimleri zihinlerinde 3B olarak canlandıramama gibi sorunlarla karşılaşmakta ve motivasyonlarını kaybetmektedirler. Bu çalışmada, teknik resim dersinin daha ilgi çekici ve eğlenceli olarak öğretilmesi, öğrencilerin motivasyonlarını kaybetmeden uzamsal canlandırma becerilerinin daha kısa sürede geliştirilmesi için bir eğitim aracı olarak akıllı telefonlar ve tabletler ile kullanılabilen Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin öğrenme üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin 2015-2016 yaz dönemi teknik resim dersinde kullanılması sonucu elde edilen veriler incelenmiştir. Uygulanan ön ve son testler ile yapılan anket sonucu; uzamsal canlandırma becerilerinin anlamlı olarak geliştiği, öğrencilerin modern eğitim aracı olan Artırılmış Gerçeklik teknolojisini anladığı, benimsediği ve bu teknolojinin derse olan ilgilerini arttırdığı belirlenmiştir.
Investigating the Effects of Augmented Reality Technology on the Technical Drawing Education
Nowadays, students’ learning needs, demands, motivations and behaviors have been changing rapidly. For the changing learning needs and expectations of these students, more effective and efficient learning process should be planned, integration of new technologies, and inclusion of digital natives is needed. Rapid increase in the use of technology for teaching and learning requires the development of new disciplines and pedagogical tools. Technical drawing course have a very critical importance for all engineering students. Mostly, in the first year of engineering education, students have great difficulties in drawing orthographic projection and perspective view due to the visualizing complexity from 2 dimension (2D) views to perspective view. In traditional technical drawing education, while instructors have a difficulty in the transfer of theoretical information during teaching, learners have a visualizing difficulty in their mind in 3D perspective drawing from 2D technical views and as result losing their motivation. In this study, the effect of Augmented Reality technology which can be used with smart phones and tablets as an educational tool, on technical drawing course of engineering faculty to teach the course in an attractive and more entertaining way and improve spatial abilities of students in shorter time than the classical teaching method without losing their motivation is discussed. After applying Augmented Reality technology with smart phones at technical drawing course in 2015-2016 summer semester, outcomes of the students were measured. Results from the survey and the pre - last tests of PSVT:R show that significantly developed outcomes in increasing the interest, interiorize and understanding augment reality technology, the modern teaching tool.
___
Bibtex |
@ { humder309951,
journal = {Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi},
eissn = {2528-8733},
address = {},
publisher = {Harran Üniversitesi},
year = {2016},
volume = {1},
number = {2},
pages = {17 - 26},
title = {Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması},
key = {cite},
author = {Balak, Mehmet Vehbi and Kısa, Murat}
} |
APA
|
Balak, M. V.
& Kısa, M.
(2016).
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi
, 1 (2) ,
17-26 .
|
MLA
|
Balak, M. V.
, Kısa, M.
"Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması"
.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 1 (2016
): 17-26 < |
Chicago
|
Balak, M. V.
, Kısa, M.
"Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması".
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 1 (2016
): 17-26 |
RIS |
TY - JOUR
T1 - Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
AU - Mehmet VehbiBalak, MuratKısa
Y1 - 2016
PY - 2016
N1 - DO - T2 - Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi
JF - Journal
JO - JOR
SP - 17
EP - 26
VL - 1
IS - 2
SN - -2528-8733
M3 - UR - Y2 - 2022
ER -
|
EndNote |
%0 Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
%A Mehmet Vehbi Balak
, Murat Kısa
%T Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
%D 2016
%J Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi
%P -2528-8733
%V 1
%N 2
%R %U |
ISNAD |
Balak, Mehmet Vehbi
, Kısa, Murat
.
"Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması".
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi
1
/
2
(Aralık 2016):
17-26
. |
AMA |
Balak M. V.
, Kısa M.
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi.
2016;
1(2):
17-26.
|
Vancouver |
Balak M. V.
, Kısa M.
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi.
2016;
1(2):
17-26.
|
IEEE |
M. V. Balak
ve M. Kısa
,
"Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Teknik Resim Eğitimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması",
,
c. 1,
sayı. 2,
ss.
17-26, Ara. 2016 |