Yeni Kiraz Çeşidi Davraz®’ın Bazı Fiziksel ve Kimyasal özellikleri

Türkiye’de ‘Davraz’ ismi ile tescillendirilmiş yeni kiraz çeşidinin 0900 Ziraat ile aynı kalitede olması, özellikle Türkiye’nin sıcak bölgelerinde yetiştirilmesi, erkenci üretim için oldukça büyük bir avantaj kazandıracağı düşünülmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada ‘Davraz’ çeşidi ile yarı bodur ve üzerindeki çeşidi erken meyveye dönüştürme özellikleri ile önemli olan Gisela 6 kiraz anacı ile yetiştirilmiş ‘Davraz’ ve ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşitleri arasındaki meyve kalite özellikleri ile bazı mineral madde içerikleri arasındaki farklılıkları belirlemek amaçlanmıştır. 2014-2015 yılları arasında Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde (Eğirdir-Isparta-Turkey) yapılan bu çalışma ile Gisela 6 anacı üzerindeki Davraz çeşidi, 0900 Ziraat çeşidine göre daha iri meyveler oluşturmuş olup, sap uzunluğu ve kalınlığı 0900 Ziraat çeşidine göre daha fazladır ki bu da yola dayanıklılık, raf ömrünün uzaması ve muhafazası için ve dolayısıyla ihracat söz konusu olduğunda daha avantajlı bir çeşit olarak karşımıza çıkmıştır. Diğer meyve kalite özellikleri 0900 Ziraat kiraz meyvelerinin özellikleri ile benzer gerçekleşmiştir. Çeşitler arasında renk, kimyasal meyve özellikleri ve meyve sertliği gibi parametrelerde istatistiksel önemli farklılık bulunmamıştır. Çalışma ile 0900 Ziraat çeşidine alternatif olarak ‘Davraz’ çeşidinin hem iç hem de dış pazar için oldukça ümitvar bir çeşit olduğu ve özellikle Gisela 6 anacı gibi daha erkenci bir anaç ile yetiştirildiğinde de hem üretici hem de milli ekonomi açısından önemli olduğu sonucuna varılmıştır.

Some Physical and Chemical Fruit Properties of New Sweet Cherry Davraz®

The Davraz® new sweet cherry cultivar having similar quality properties with ‘0900 Ziraat’ is expected to provide advantages in earlier season supply to sweet cherry markets with the production in warm regions of Turkey. In this study, it was aimed to determine the differences between the fruit quality characteristics and some mineral contents between ‘Davraz’ and ‘0900 Ziraat’ grafted on semi dwarf Gisela 6 sweet cherry rootstock. In this study conducted in 2014-2015 at the Fruit Research Institute (Eğirdir-Isparta-Turkey), the Davraz fruit on the Gisela 6 was larger than ‘0900 Ziraat’ and its fruit stalks longer and heavier than 0900 Ziraat fruit stalks advantageous for export and storage. Other fruit quality characteristics were similar to ‘0900 Ziraat’ fruit. There were no significant differences between fruit firmness, chemical properties and colour values in cultivars. As an alternative to ‘0900 Ziraat’, the ‘Davraz’ is very promising for both domestic and foreign markets with handling time, and it is concluded that it is important both for the producer and the national economy when it is grown with precious rootstock, especially Gisela 6.

___

  • Akçay, M.E., Burak, M., 2007. Comparison of Development, Yield And Fruit Characteristics Of Some Cherry Varieties On Different Rootstocks, V. National Horticulture Symposium, 1:110-113, Erzurum.
  • Burak, M., Ergun, M.E., Pezikoğlu, F., 2002. Cultivation of hard-core fruit species in EU countries and expected developments in the near future, Horticulture in the stage of harmonization with the European Union, Ankara. 165-183.
  • Christensen, J.V., 1972. Cracking in Cherries. III. Determination of cracking susceptibility. Acta Agriculturae Scandinavica, 22: 128-36.
  • Demirsoy, L., Bilginer, Ş., 2000. The Effect of Chemical Applications on Cuticular and Epidermal Properties of Some Sweet Cherry Cultivars With Respect to Fruit Cracking Susceptibility. Turk J Agric For., 24: 541-550.
  • Demirtaş, İ., Sarısu, H.C., Eryılmaz, İ., Karamürsel, Ö.F., Kafkas, S., 2006. Kiraz Çeşit ve Tiplerinin Pomolojik, Moleküler ve Genetik Yöntemlerle Karakterizasyonu. Meyvecilik Araştırma Enstitütsü Müdürlüğü, Proje Sonuç Raporu, 48s. Eğirdir.
  • Garcia, J.Q., Lezzoni, A., Pulawska, J., Lang, G., 2017. Cherries: Botany, Production and Uses. CAB International, London, UK, 551p.Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayınları, 1242p.
  • Kaşka, N., 2001. Türkiye’nin Sert Çekirdekli Meyvelerde Üretim Hedefleri Üzerine Öneriler. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu. Yalova. 1-16p.Kunter, B., Baş, M., Kantoğlu, Y., Burak, M., 2009. Mutasyon Islahıyla Kirazda Yeni Tiplerin Geliştirilmesi. X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim, Ankara.
  • Pinta, M., DeWele, G., 1975. Etalons Vdgdtaux Pour L'analyse Foliaire. In Le C6ntrole De L'alimentation Des Plantes Cultivdes [Plant standards for foliar analysis. In The Oil of Cultivated Plants]. Akademiai Kiado, Budapest, 159-172 pp.
  • Sarısu, H.C., Demirtaş, İ., 2015. Gisela 5 ve Kuşkirazı Anaçları Üzerine Aşılı Davraz ve 0900 Ziraat Kiraz çeşitlerinin Verim, Meyve Kalitesi ve Fenolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi, 2(1): 9-15.
  • Sarısu, H.C., Karamürsel, Ö.F., Gür, İ., Koçal, H., Yürekli Cengiz, Ö., Demirtaş, İ., Öztürk, F.P., 2010. The Performance of ‘0900 Ziraat’ Sweet Cherry Cultivar on Different Rootstocks. Acta Hortic. 1139: 167-171.
  • Şevik, İ., Sarısu, H.C., Demirtaş, İ., Eryılmaz, İ., Özyiğit, S., 2004. Kiraz Çeşit Adaptasyon Denemesi. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Proje Sonuç Raporu.
  • Verner, L., 1957. Procedure for determining resistance of sweet cherry varieties to fruit cracking. Fruit Var. Hort. Dig. 12 (1): 3-4.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Harran Ovası Koşullarında Şeker Otu (Stevia rebaduiana Bertoni)’nun Verim ve Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Abdülhabip ÖZEL, Münevver IŞIKGÖZ, İslim KOŞAR

Kamkat Tozunun Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Kurutma Uygulamalarının Etkisi

Demet YILDIZ TURGUT, Arzu BAYIR YEĞİN

Harran Ovasında Yaygın Bitkilerde Sulama Performanslarının Karşılaştırılması

Yakup KARAASLAN, Mehmet ŞİMŞEK, Sabri AKIN

Toprağa Uygulanan Tütün ve Badem Atıklarından Elde Edilen Biyokömürlerin Elementel Analizleri ve SEM Özelliklerinin Karşılaştırılması

Ahmet ÇELİK, Memet İNAN, Erdal SAKİN

Malatya İlindeki Siyah Alaca, Simental ve Esmer Irkı Sığırların Hasar Kapsamında Sigortadan Hasar Alma Tazminatları Bakımından Karşılaştırılması

Selçuk KOŞUM, Ali KAYGISIZ

Yeni Kiraz Çeşidi Davraz®’ın Bazı Fiziksel ve Kimyasal özellikleri

Hasan Cumhur SARISU, İsmail DEMİRTAŞ, Mehmet AKSU, Mesut ALTINDAL

Tarım sektöründe çalışan kadınların işe bakışları ve memnuniyetleri üzerine bir araştırma

Mustafa Hakkı AYDOĞDU

Tarım topraklarının jeoistatistiksel modelleme ile kalitesinin değerlendirilmesi

Yakup Kenan KOCA, Mert ACAR, Yavuz Şahin TURGUT

Koyun ve İnek Sütlerinden Üretilen Şanlıurfa Sadeyağlarının Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin belirlenmesi

Dilek YOKUŞ, Mehmet Şükrü KARAKUŞ, Ahmet Ferit ATASOY

Türkiye muz yetiştiriciliğinde gelecek vadeden yeni bir üretim alanı: Arsuz, Hatay

Atila Aytekin POLAT