Süne İlaçlamaları İçin İşletme Koşullarında İlaç Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Değerlerinin Saptanması

Bu çalışma, süne zararlısının yoğun olduğu Şanlıurfa ilinin Viranşehir, Siverek ve Hilvan ilçelerine bağlı tarımsal işletmelerde yapılmıştır. Buğday alanlarının büyük olması, arazinin topografik durumu ve süne zararlısının çok kısa sürede ürüne zarar yapmasından dolayı uçakla mücadele oldukça büyük önem kazanmıştır. Ancak, tarım uçağı ile ilaçlamada karşılaşılan çevresel sorunlar nedeniyle uçakla ilaçlama 2006 yılından itibaren yasaklanmış ve ülkemizde süne ilaçlamalarının çiftçiler tarafından yer aletleri ile yapılması kararı alınmıştır. Süne ilaçlamalarının uçakla devlet eli ile Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri Bitki Koruma Şubeleri tarafından kontrol ve takibinin yapılmasından dolayı çiftçilerimizin bu konudaki bilgi birikimi ve tecrübesi yetersiz kalmıştır. Bu çalışma ile, bölge için yeni olan yer aletleriyle süne mücadelesi tarla denemeleri ile ayrıntılı olarak incelenerek süne mücadelesinde birim yüzeye düşen kalıntı miktarı ve ilaç dağılım düzgünlüğü değerleri saptanmıştır. Buğday bitkisinin başak, orta, alt seviyelerinde birim yüzeye düşen minimum ve maksimum kalıntı miktarı sırası ile 0.37–1.84, 0.23–1.21 ve  0.23–0.76 µg cm-2 olarak tespit edilmiştir. Birim yüzeye düşen kalıntı miktarları oldukça geniş bir aralıkta saptanmıştır.

___

  • Abhilash, P. C. and Singh N., 2009. Pesticide Use and Application: An Indian Scenario. Journal Hazardous Material, 165: 1-12.
  • Anonim, 1993. Sunn Pest Problem and It’s Control in the Near East Region. Report of the Expert Consultation. Held in Allepo, Syria. 16-20 May. 1993. FAO of the UN. Regional Office for the Near East. Cairo, p25.
  • Anonim, 1997. Süne. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Ankara, 39s.
  • Anonim, 1998. Süne Mücadelesi. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara, 16s.
  • Anonim, 2004. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bayat, A., 1991. Turunçgil İlaçlamasında Klasik Püskürtme Yöntemleri ve Elektrostatik Yükleme Yöntemi Etkinliğinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktara Tezi, Adana, 179 s.
  • Bayat, A., Yarpuz, N. ve Soysal, A., 1997. Tarla Pülverizatörleri İle Yapılan İlaç Uygulamalarında Doğruluk Düzeyinin Saptanması. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, 17-19 Eylül 1997, Tokat, ss: 537-546.
  • Bozdoğan, A. M., Sağlam, R. ve Deligönül, F., 2004. Türkiye’de Uçakla Süne Mücadelesi. Tarımsal Mekanizasyon 22. Ulusal Kongresi, Aydın, 8–10 Eylül, s:185-193.
  • Bozdoğan, A. M., 1999. Süneye karşı Uçakla ULV İlaçlamasında Kalıntı ve Sürüklenme Sorunu Üzerine Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Adana, 71s. Çilingir, İ. ve Dursun, E., 2002. Bitki Koruma Makinaları. A.Ü. Zir. Fak. Yayın No:1531,Ders Kitapları Yayın No: 484 Ankara.
  • Dursun, E., Çilingir, İ., Erman, A., Sabahoğlu, Y., Zeki, C. ve Şenöz B., 2008. Elma İçkurdu (Cydia pomonella L.) Mücadelesinde Yardımcı Hava Akımlı İki Bahçe Pülverizatörünün İlaç Uygulama Etkinliğinin Belirlenmesi. Tübitak Projesi, Proje No: 104O412, Ankara, 178s.
  • Hançer, H., 1997. Süne ve Kımılın Un Randımanı, Bulgur ve Bisküvi Kalitesi Üzerine Etkileri ve Karaman’daki Durumu. 2. Un-Bulgur ve Bisküvi Sempozyumu, Bildiri Kitabı, Karaman, s.123-125.
  • Lodos, N., 1982. Türkiye Entomolojisi (Genel Uygulamalı ve Faunistik) Cilt II. Ege Üniversitesi Matbaası, Bornova-İzmir, 25 s.
  • Matthews, G.A., 1992. Pesticide Application Methods. 2. Edition, Longman, New York, p.405
  • Sayıncı, B., 2008. Patates İlaçlamasında Döner Diskli ve Hidrolik Memelerin Uygulama Performansları ve Leptinotarsa decemlineata Say (Coleoptera: Chrysomelidae)’ ya Karşı Biyolojik Aktivitelerinin Spinosad ile Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum, 238s.
  • Sağlam, S., 1998. Şanlıurfa’ da Kullanılan Pülverizatörlerin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Kullanımında Karşılaşılan Problemlerin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 76s.
  • Sağlam, S. ve Sağlam R., 2000. Şanlıurfa’da Kullanılan Pülverizatörlerin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. GAP-Çevre Kongresi, 16-18 Ekim, Şanlıurfa s.77-88.
  • Şimşek, Z. ve Özkan, M., 1994. Türkiye’de Süne (Eurygaster spp.) ve Hububat Hortumlu Böceği (Pachytychius hordei (Brulle))’ne Karşı Uygulanan Mücadelelerin Gelişimi ve Geleceği. III. Ulusal Tarımsal Havacılık Sempozyumu, 12-13 Ocak. 26 s.
  • Wolak, J. F., 1989. Pesticide Application Accuracy Survey in South Carolina. Applied Engineering in Agriculture 5(4): 514-516.
  • Zeren, Y. ve Bayat, A., 1999. Tarımsal Savaş Mekanizasyonu. Çukurova Üniversitesi Ders Kitapları Genel Yayın No: 108 Adana, 351s.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

In Vitro Koşullarda Halofit Bitkilerden Salsola soda ve Portulaca oleracea'nın NaCl Stresine Karşı Çimlenme ve Gelişim Durumları

Mehmet Ali ÇULLU, Sema KARAKAŞ, Murat DİKİLİTAŞ

Yeni Fındık Çeşitleri (Okay 28 ve Giresun Melezi)

Hüseyin BALIK, Selda KAYALAK BALIK, Ahmet OKAY

Antepfıstığı Ağaçlarında Zararlı Lepidosaphes Pistaciae (Archangelskaya) (Hemiptera: Diaspididae)’nin Siirt İli Antepfıstığı Bahçelerindeki Populasyon Değişimleri ve Cybocephalus Fodori Minor (Endrody-Younga) (Coleoptera: Cybocephalidae) ile İlişkileri

İnanç ÖZGEN, Tarkan AYAZ, Mehmet KAPLAN

Investigation of the Performance of Some Sweet Cherry Varieties Grown in the GAP Region

İbrahim BOLAT, Ali İKİNCİ

Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Agronomik Özellikleri ve Stabilite Parametrelerinin Saptanması

İrfan ÖZTÜRK, Remzi AVCI, Bülent TUNA, Turhan KAHRAMAN, Orhan AŞKIN

Antepfıstığı Ağaçlarında Zararlı Lepidosaphes Pistaciae (Archangelskaya) (Hemiptera: Diaspididae)'nin Siirt İli Antepfıstığı Bahçelerindeki Populasyon Değişimleri ve Cybocephalus Fodori Minor (Endrody-Younga) (Coleoptera: Cybocephalidae) ile İlişkileri

Mehmet KAPLAN, Tarkan AYAZ, İnanç ÖZGEN

Süne İlaçlamaları İçin İşletme Koşullarında İlaç Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Değerlerinin Saptanması

İbrahim TOBİ, Ramazan SAĞLAM

Bazı Kiraz Çeşitlerinin GAP Bölgesindeki Performanslarının İncelenmesi

Ali İKİNCİ, İbrahim BOLAT

In Vitro Koşullarda Halofit Bitkilerden Salsola soda ve Portulaca oleracea’nın NaCl Stresine Karşı Çimlenme ve Gelişim Durumları

Sema KARAKAŞ, Mehmet ÇULLU, Murat DİKİLİTAŞ

Rize İlindeki Bazı Çay Bahçelerinin Toprak ve Yaprak Analizi İle Besin Element Düzeylerinin Belirlenmesi

Faruk ÖZKUTLU, Ömer AKKAYA, Özlem ETE, Özge ŞAHİN, Kürşat KORKMAZ